DEBATT. Aktivismen ökar till orkanstyrka vad gäller klimatet, de skyr inga medel. Nu har påstått 11,000 forskare skrivit under en debattartikel som insinuerar att de alla är experter på klimatet. I artikeln kräver de givetvis olika saker. Mest intressant är stycket om ekonomi.  Anti-tillväxt och anti-marknad, såklart. Detta är bara helt vanlig vänsterpropaganda i syfte att slå sönder marknadsekonomin och införa socialism. 

Text: Rebecca Weidmo Uvell | Artikeln har tidigare publicerats på Uvell.se | Kollage: Rebecca Weidmo Uvell kommenterar medierna om 11,000 “klimatforskare”. Montage: NewsVoice.se

Jag gick igenom de 324-sidor långa dokumentet med de 11,000 namnen för att kolla vilka forskare som skrivit under, framför allt från Sverige.

Samma mönster som i alla dessa artiklar – de är inte klimatforskare.

Visst fanns det en här och där men listan domineras av helt andra forskare. Allra vanligast är biologer, ekologer, marinbiologer och den typen av vanliga miljöforskare.

Men jag hittade även en rad andra: ingenjör, olika studenter av oklar inriktning (studenter är inte forskare), en konsult, arkitekter, familjeläkare, ortoped, läkare, internmedicin, lingvistiker, ekonom, genetiker, barnläkare, psykiater, psykolog, astrofysiker…

Jag gick igenom hela listan för att leta efter svenskarna. Jag lägger den som PDF också längst ner

Sammanfattningsvis är den full av doktorander, alltså inga tunga forskare alls utan folk som inte ens har fullgjort sin första forskarutbildning.

Det är också en massa biologer, ekologer och ett stort antal oklara inriktningar då det bara stå forskare, eller PhD på de som doktorerat klart.

Jag fick det till 62 personer som forskar, inte på klimatet, men som vill antyda det som från svenska universitet och högskolor skrivit på dokumentet i syfte att tvinga fram en politisk vänsteragenda. 

Fysikalisk kemi, ekotoxiologi, zoolog, molekylär biologi, ekologi, biologi, biologi, biologi, ekologi, matematik, ekologi, arkeologi, kemi, strukturell biologi, medicinala plantor, genetik, biokemi, molekylär biologi.

Ett bekant namn dyker dock upp – Erik Sterner. Ni vet han som är projektledare för kortspelet Klimatkollen jag skrev om igår.

Signaturlista: Supplemental file S1 – signatory list – Ripple et al 10-14-19

Forskarvärlden har verkligen intensifierat opinionsbildningen och de skyr inga medel.

Synd på resten av vetenskapen som inte missbrukar sina titlar i syfte att plocka privata åsiktspoänger. Men vi läsare ska inte ta dem på mer allvar än om någon annan person, en vanlig okänd väljare, skriver en debattartikel om klimatet.

För en psykolog, ortoped eller vanlig ekonom vet faktiskt inte mer om klimatet än dem. 

Forskare är ingen titel som ger dig evigt veto och en reserverad piedestal i debatten utan det är bara inom området du forskar på som du är expert. Så länge de som skriver under inte explicit forskar på uppvärmningen, på klimatet, kan du ignorera deras åsikter.

Att sätta prefixet “klimat” på annan forskning är ingen trollformel som förändrar innehållet nämligen.

Text: Rebecca Weidmo Uvell (Uvell.se), Swish: 0762096244

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

26 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
21 november 2019 kl 21:19

Auktoritetsargument såväl som “ad populum”-argumentation är s.k. “argumentationsfel” och är ovetenskapliga, oavsett från vilken sida i debatten de kommer.

Någon som “förnekar” att det pågår en klimatförändring, eller att de har pågått klimatförändringar förr? -Nej. Att det sker klimatförändringar är inget ovanligt. Det ovanliga, historiskt sett, är väl kanske att en klimatalarmism följs på ett sekteristiskt vis, medelst hat mot “förnekare”. “Förnekare” brukade förr även kallas för “kättare”.

Mats
Mats
Gäst
12 november 2019 kl 09:03

Men nu har ju listan granskats och hela 34 fejknamn har strukits! Fortfarande över 11 000 ” forskare” kvar som intygar att klimathotet är överhängande. Om de strukit alla som inte är klimatforskare kanske 100 blivit kvar..

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
Reply to  Mats
12 november 2019 kl 10:02

Det är bara det att många av dessa forskare varken är klimatforskare eller klimatexperter. Här har man alltså gjort ett upprop till alla möjliga PK-akademiker runt om i världen för att skriva på, oavsett om de är experter på klimatforskning eller inte, bara att de är akademiker och att de har en politiskt korrekt klimat-åsikt i den här frågan så kommer de med på listan. Enligt faktajournalisten Tege Tornvall så kan bara 2,3 % av dessa personer anses vara klimatexperter.

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
9 november 2019 kl 15:48

Om man vill bli rik så skall man välja mellan att bli rasist- eller klimat-forskare? Finns tydligen ett hav av bidrag att söka……. Utbildning och kompetens verkar inte efterfrågas utan det är intensitet och intresse som räknas.

Anders Romelsjo
Gäst
9 november 2019 kl 09:00

Man skriver nu på hemsidan “Statement:

During our original signature screening process, we attempted to remove all signatures that appeared to be invalid. Although, a few invalid ones were missed. We are thoroughly reviewing the full list at the moment and will make further updates if required.” (https://scientistswarning.forestry.oregonstate.edu/) I bästa fall mycket slarvigt.

Jag skrev in i min översatta artikel “OBS! Det har senare kommit till min kännedom att flera av dem som skrivit på inte är forskare. Hela artikeln bör granskas extra kritiskt av alla en extra gång, särskilt av forskare, även av mig efter förmåga.”(https://www.globalpolitics.se/11000-forskare-varnar-for-akut-klimatkris/) “11000 personer, däribland forskare, varnar för akut klimatkris.”

Erik Forsman
8 november 2019 kl 15:31

På listan finns inte bara: “Musse Pigg – professor vid Musse Pigg-institutet för de blinda i Namibia” utan även ”Albus Dumbledore”, rektor på Hogwarts alltså en karaktär ur de fiktiva barnböckerna om Harry Potter, det väger tungt 🙂

Sedan till deras sakframställan, så har inte tagit ställning, då jag redan läst in mig frågan på egen hand. Bara för att 11 000 personer unisont påstår något, är ingen tvingad att vare sig lyssna eller ens ta ställning, det vore absurt om då vore. Tänk det omvända: en grupp här på NewsVoice av opinionsbildare kommer med påståenden var och varannan dag som alla är tvungna att ta ställning till?

Catarina Östlund
Catarina Östlund
Gäst
8 november 2019 kl 12:20

Uvell skriver “Nu har påstått 11,000 forskare skrivit under en debattartikel som insinuerar att de alla är experter på klimatet.” De 11 000 forskarna skriver om BIOSFÄREN, den syftar till ” summan av jordens alla ekosystem-det tunna skikt som finns jordklotet som hyser biologiskt liv”, och då är det ju inte konstigt att man bara hittar såna som forskar direkt med klimatet.

Anders Romelsjo
Gäst
8 november 2019 kl 11:05

Artikeln är saklig. Jag finner ingen saklig, vetenskaplig baserad kommentar varken av Weidmo Uwell eller bland kommentatorerna i övrigt. Har faktiskt inte sett det alls, och har dock publicerat över 20 artiklar i klimatfrågan och har viss vetenskaplig skolning som professor emeritus vid 2 universitet. En kritik av artikeln måste avse dess innedhåll och tolkningen av t.ex. uppgifterna i alla de figurer som finns där. Hela artikeln finns översätt till svenska här: https://www.globalpolitics.se/11000-forskare-varnar-for-akut-klimatkris/

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
Reply to  Anders Romelsjo
8 november 2019 kl 14:11

1976 väntade man på en ny istid, den har ännu inte kommit?
Idag väntar 11000 forskare på “förändringar” i klimatet?
Att människor går på denna smörja är sorgligt. Förändringar i klimatet har varit stadigt i förändring genom jordklotets miljarder år av förändring. Nu passar socialister och med dem deras bundsförvanter globalisterna på att få härska över mänskligheten och då passar dessa “förändringar” perfekt för att skapa en världsdiktatur helt i Romelsjo:s smak.

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
Reply to  Kjell Holmsten
8 november 2019 kl 14:15
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Anders Romelsjo
21 november 2019 kl 18:17

”I religion och politik är människors tro och övertygelser i nästan varje fall införskaffade i andra hand, och utan undersökning, från auktoriteter som själva inte har granskat frågorna i fråga, men har tagit dem i andra hand från andra icke-granskare, vars åsikter om dem inte var värda en mässingsprutt.”
/ Mark Twain (I reviderad utgåva, kapitel 78, sid. 401, The Autobiography of Mark Twain, 1959, Charles Neider, Harper & Row.)

”In religion and politics, people’s beliefs and convictions are in almost every case gotten at second-hand, and without examination, from authorities who have not themselves examined the questions at issue, but have taken them at second-hand from other non-examiners, whose opinions about them were not worth a brass farthing.”
/ Mark Twain (In revised edition, chapter 78, p. 401, The Autobiography of Mark Twain, 1959, Charles Neider, Harper & Row.)

Värt mer än en mässingprutt är forskaren Bob M Carters föreläsningar på tuben, med den evidenta slutsatsen från diagrammen, att vi inte vet någonting om framtida klimat, men att det är smart att skaffa sig hög beredskap.

Värt mer än en mässingsprutt är även matematikern Albert Bartlett, arkeologen Jared Diamond och agronomen Julian Cribb på tuben.

Erik Forsman
7 november 2019 kl 14:01

Klart vi ska ta listans medlemmar på allvar, då det bland dem finns en gamla kändis, född redan 1928, nämligen ingen mindre än självaste Musse Pig.

https://samnytt.se/svt-misstar-musse-pigg-for-klimatforskare/

Perra J
Gäst
7 november 2019 kl 11:10

En socialistisk kupp är vad det handlar om. Extinction Rebellion (som klimatgreta stödjer) har rent socialistiska mål. De vill legitimera sin politiska doktrin i vetenskapen, för att dupera folket. Alla har ju respekt för vetenskapen. Det är guld värt för varje politiker att förankra sig i något “stabilt” som vetenskap!
https://medium.com/@plaosmos/extinction-rebellion-isnt-about-the-climate-42a0a73d9d49

Patrik
Patrik
Gäst
7 november 2019 kl 09:52

Sökte igenom listan och fick 166 svar på sökningen “Sweden”. En blandad kompott av personer från diverse fakulteter som Uppsala, Chalmers, KTH och jordbruksverket/ eller vad forskningsavdelningen heter.
En del emeritus och en del yngre studenter. Det som slår mig att efter en genomkoll av 100 pers så såg jag endast EN som forskade med klimat. De andra är zoologer, biologer, miljo, havsforskare etc.
Hur mkt grupptryck har det varit inom väggarna på dessa ställen för att få dessa säkerligen osäkra personer att skriva under? Tråkigt med alla dessa personer som förmodligen är väldigt duktiga på sitt enskilda område som istället gör sig löjliga och icke trovärdiga för all framtid. Samma personer som borde sitta med kunskap om RIKTIGA global problem som hav, luftföroreningar, ekologiska haverier, regnskogs-avverkning och inte minst industrijordbrukets katastrofala störningar på omgivning och människor. Just samma områden där de stora globala företagen drar in mest av pengarna

Erik Forsman
7 november 2019 kl 05:24

Lite som “Architects and Engineers for 9/11 Truth” på samma sätt som miljöstrejken, med klimatgreta i spettens, är lite som gula västarnas strejk i Frankrike. Den första en spontan aktion av folket, den andra en orkestrerad fejkprotest från den finansiella makteliten.

Kan någon verkligen gå på sånt här?

Micke Jstam
Micke Jstam
Gäst
7 november 2019 kl 00:09

Sällskapsdamer och avlidna skriver på forskningsartiklar?

I inledningen till underskrifterna framgår följande;
“Supplemental File S1 for the article “World Scientists’ Warning of a Climate Emergency” published in BioScience in 2019 by William J. Ripple,
Christopher Wolf, Thomas M. Newsome, Phoebe Barnard, and William R. Moomaw with 11,258 scientist signatories from 153 countries.”
Däremot när man läser igenom listorna och hamnar på sidan 29 så återfinner vi den sedan 2010 avlidne Professor Gordon Blair. Om denne avled för snart tio år sedan hur kunde han skriva under densamma?

#Flaskhalsen

Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Gäst
6 november 2019 kl 21:14

Samtliga politiska partier anammar att det är en global uppvärmning. Högern gör väl inget för att avslöja den här bluffen. Dumt att hela tiden skälla på vänstern så att det blir debatt om vems skulden är och focus flyttas från sakfrågan.
Det gäller inte bara klimatet utan också massinvandringen och sjukvårdsbluffen, myndigheternas kostråd som har orsakat fetmaepidemi och metabola sjukdomar. Bankernas utsugning, nedrustningen av offentliga sektorn som blivit följden av att fler och fler behöver resurser och för få arbetar och ger skatteinkomster.
Genomförandet av elitens agenda har pågått länge och tog riktig fart efter 2:a världskriget när oljemagnaterna började framställa kemiska giftiga mediciner av olja. Och började indoktrinera att de bedriver vetenskap. Det existerar ingen fri värld.
Eliten agnar efter vilken fisk de ska fånga.

Frank Nilsson
Reply to  Maj Rehnberg
6 november 2019 kl 22:22

Rätt Maj Rehnberg!
Pratet om att avsikten är att införa socialism är enbart löjligt och ett försök att dölja vilka de verkliga krafterna bakom klimathysterin är. Eliten är verkligen inte socialister, utan nyliberaler.

S Hallengren
S Hallengren
Gäst
6 november 2019 kl 20:27

Jag har roat mig med att skrolla i 11-tusen listan efter svenskar.
Några Anderssöner, ingen är klimatforskare. En bunt Erikssöner, ingen är klimatforskare. Emil Gustavsson kemiingenjör Chalmers. Hassellöv Ida-Maja forskar i vetenskap om marina omgivningar på Chalmers. Henckel Laura professor ekologiforskning. Wiklund Christer Dr ekologiforskning. Kan inte se att agronom Rockström eller aktivist Wijkman skrivit på listan. Är man seriös klimatforskare hinner man nog inte med så mycket mer. Hävdar man expertstatus i fler discipliner luktar det fusk.

Till min lättnad hittar jag inte heller någon Hallengren som på stordatortiden var tekniker och systemingenjör i nätverksprotokoll, numera Emeritus Pensionär.

Micke Jstam
Micke Jstam
Gäst
Reply to  S Hallengren
7 november 2019 kl 00:11

Vissa är sällskapsdamer och andra är avlidna sedan 2010.
Läs noggrannare 😉
Se nedanstående kommentar…

Julius
Julius
Gäst
6 november 2019 kl 20:11

Jag kan rekommendera till alla idioter som hyllar socialism att de ska inte bara snacka men istället ta reda på vad den verkliga socialismen är. En light variant är att resa till Kuba och prata med folk som jobbar där. Hör hur i socialismens och rättvisans namn en läkare som räddar liv på många många människor och har gått 6 år på universitet, har nästa samma lön som är gatustädare. Att alla anställda får mat på sina arbetsplatser eftersom hyra,el,läkare m.m. betalar de inte för det är gratis men de får ca. 200 SEK / månad Vill de här idiot socialisterna visa ett bra exempel hur hängivna socialister är de de kan ta den hårda vägen och flyta ditt minst 1 år och leva på deras villkor.Självklart de ska lämna allt hemma,bankkort,pengar,smycke och allt som man skulle kunna sälja i Kuba. Efter denna året kan vi snacka om socialism men inte förre. Och säg inte som de svenska kommunisterna brukar säga, att den svenska kommunismen är annorlunda än den i Sovjet för det är bara bulshit. Kommunism är kommunism i hela världen och Socialism är samma socialism i hela världen.Så enkelt är det.

Mvh Skogåsbon
Mvh Skogåsbon
Gäst
6 november 2019 kl 19:48

Julius: Instämmer till 100% till ditt inlägg.

Julius
Julius
Gäst
6 november 2019 kl 17:40

Mycket välskriven artikel särskild :Forskare är ingen titel som ger dig evigt veto och en reserverad piedestal i debatten utan det är bara inom området du forskar på som du är expert- Jag läste också artikeln i dagens Expressen och man vill bara spy när mar läser dessa missvisande artiklar från MSM.
Dessa idioter har ingen aning om vad socialism är. De tror att allt blir fred och fröjd när NWO kommer införa socialism i världen. Nej du, socialism är diktatur och alla som skriver på ett sådant lista får ta sitt pick och pack och sticka där pepparn växer för jag vill inte leva med dessa idioter och vill inte heller att de förpestar för mina barn och barnbarn och deras framtid. Tyvärr det finns gott om sådana idioter som har röstat fram dagens politiker som kör vårt kära Sverige i avgrunden. Dra åt ….. alla ni som vill ha socialism i vårt land.

Benny
Benny
Gäst
Reply to  Julius
6 november 2019 kl 20:30

Exakt! Globalisterna och deras media börjar bli desperata! Allt färre tror på deras domedagsprofetior som även tidigare ömkligt misslyckats! Hatobjekten hos globalistmedia som Expressen och AB är givetvis mäktiga nationer som Kina och Ryssland som vägrar ge upp sina gamla nationalstater. Även de forna Öststaterna som Ungern, Polen, Tjeckien m.m har upphöjts till hatobjekt för deras kamp för sin egen nation.

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
6 november 2019 kl 17:28

Det verkar som att eliten, vilka använder en massa olika knep för att krossa den fria världen, nu är desperata och på krigsstigen igen efter massor av motgångar. Att de nu har hittat på att 11000 klimatexperter varnar för en världskatastrof om politikerna inte tar tag i klimathotet och snarast inför tuffa begränsningar för den fria världen så att eliten kan implementera sin ondskefulla Agenda 2030.

FN,s Globalisternas, Agenda 2030 syftar till att införa globala lagar där en världsstat kommer att montera ner allt som har med demokrati att göra och inrätta ett totalitärt övervakningssamhälle där den enskilda människan kommer att vara helt utan rättigheter och där jordens folkmängd kommer att decimeras kraftigt. Agenda 2030 har bl.a. som mål att alla människor ska flytta till storstäder och ingen får äga land eller vattentäkter, energiresurser eller utbildningssäten etc.

Insidern Rosa Koire berättar här: https://www.youtube.com/watch?v=3PrY7nFbwAY

S Hallengren
S Hallengren
Gäst
6 november 2019 kl 17:10

Nu har författaren Maths Nilsson blixtsnabbt hoppat på Rebecka Weidmo Uvell.
https://mathsnilsson.se/2019/11/06/uvell-kommenterar-nytt-klimatkrisupprop/