Coronakrisen: Använd digitala lösningar för att spåra smittspridning!

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Leif V Erixell, privat foto
Leif V Erixell, privat foto
Leif V Erixell, privat foto

DEBATT. I motsats till tidigare svåra epidemier, som till exempel spanska sjukan, så är stora delar av världen inklusive Sverige i dag digitaliserat och har internet. Det är högst märkligt att det inte kommit fram några konkreta förslag i vårt land om hur man ska kunna få information om smittspridningens utveckling genom digitala tekniker.

Text: Leif V Erixell, författare och debattör | Stöd skribenten med Swish: 123 014 1119

Lite eftertanke ger vid handen att det finns många möjligheter som rimligen skyndsamt borde utnyttjas!

Som exempel så kunde appen 112 skruvas till (eller gör en fristående app) så att de som har den kan lämna en daglig hälsocheck – frisk eller sjuk/hemmavarande – så att statistik skapas hos en myndighet kring hur många som är tillgängliga i arbetslivet och hur många som är sjuka och därför enligt riktlinjerna ska stanna hemma. Man får samtidigt en geografisk men anonymiserad positionering av de som lämnar information.

Man skulle kunna utveckla detta med ett formulär för angivande av Covid-19-symptom samt en kryssrutan i det fall man är konstaterad med sjukdomen. På så vis kan myndigheterna och svenska folket (t.ex. via en interaktiv karta på en webbplats ) kunna se hur smittan sprids geografiskt i hela landet och även hur och när den börjar avta och var.

Nu säger någon att det är svårt att göra, alla har inte appen etc, men då får man förstås samla all tillgänglig programmeringsexpertis och se till att fixa det och sedan gå ut med en informationskampanj kring att ladda ned den. Illa kvickt! Man måste också inse att statistiken inte är eller kan vara heltäckande men det lär ändå kunna utläsas hur många som har appen i fråga samt se trender. Detta system lär ändå vara bättre än nuvarande aviserade informationsinhämtning med ett ”tusental slumpmässigt utvalda personer”.

Alternativt så kan en särskild webbplats skapas där alla medborgare över 18 år (inloggning med mobilt bank-id alt. lösen) kan registrera sig samt ev. barn. Man lämnar sin e-postadress, samt en del andra uppgifter som personnummer (för registrering av ålder contra sjukdomsbild) och får då en länk med ett formulär tillsänt sig varje dag i e-posten där man få fylla i sin och familjens status. Resultaten visas på en interaktiv karta på en webbplats.

Man kan också tänka sig, vilket borde gå snabbt, att planka en dansk lösning, som förklaras på följande sätt:

”Registrera dig och hjälp till att belysa mörkertalet i Corona. Du får ett SMS dagligen med ett kort frågeformulär om din hälsostatus. Tillsammans med 23,103 [växer hela tiden] andra medborgare hjälper vi hälso- och sjukvårdssystemet till mer representativa data.”

Registrera dig även om du är frisk.

Det finns säkerligen fler lösningar, men frågan kvarstår: varför utnyttjas inte webb- och it-tekniken nu när information om virusets spridning är av största vikt för myndigheters, företags och medborgares planering framåt? Kanske är något på väg i Sverige som man inte berättat om. Om inte, så måste det rimligen betraktas som ett stort och allvarligt misstag.

Text: Leif V Erixell, författare och debattör | Stöd skribenten med Swish: 123 014 1119

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Coronakrisen