Jämför Trumps “uppmaning” att injicera desinfektionsmedel mot corona med kemo

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 april 2020
- Torbjörn Sassersson
Donald Trump, okt 2019. Foto: Vita Huset, scp.tv
Donald Trump, okt 2019. Foto: Vita Huset, scp.tv
Donald Trump, okt 2019. Foto: Vita Huset

NOTERAT. Systemmedia har reagerat starkt på Trumps påstådda påstående att vården borde injicera desinfektionsmedel mot Covid-19. Problemet är att Trump inte påstått att desinfektionsmedel ska injiceras. I själva verket uttalade han sig ironiskt om möjligheter att döda coronaviruset med ljus och desinfektionsmedel.

Det var under torsdagens coronabriefing i Vita huset som Donald Trump uttalade det som upprörde antitrumpmedierna och de är otaliga, ständigt väntande i startställning.

“And then I see the disinfectant – where it knocks it out in a minute… and is there a way we can do something like that, by injection inside or almost a cleaning?”.

Sammanhanget är viktigt. Trump diskuterar även hur UV-ljus som dödar virus principiellt skulle kunna användas som “desinfektionsmedel” mot corona. Det var inte svårt att ana ironin.

Ett otal medier i Väst passade snabbt på att dra växlar på Trumps uttalande. Aftonbladet skrev: “Trumps förslag mot corona: Spruta in rengöringsmedel” och “Att spruta in desinfektionsmedel i lungorna – eller lysa med starka ljusstrålar i kroppen”.

Finska Yle skriver: “Forskare upprörda: Mycket oansvarigt och farligt av Trump att föreslå injicering av rengöringsmedel eller uv-ljus i kroppen”. Yle valde också att använda ordet “rengöringsmedel” som om Trump föreslagit att Covid-19-sjuka ska injiceras med ett bra rengöringsmedel i hushållet och så här fortsatte det i artikel efter artikel.

Många medier fick med sig nyttiga experter och forskare som lät sina indignerade uttalanden om Trump få spridning över det sociala systemmedienätet och listan kan göras hur lång som helst på hur Västmedier inställde sig i hatdrevet mot Trump. Ett av de få medier som påpekade överdrifterna var som vanligt ryska RT som utvecklats till att bli en effektiv granskare av Väst, ofta med en stor portion av humor i sina analyser och kommentarer.

DN och SVT rapporterar sedan korrekt att Donald Trump under en presskonferens på fredagen sagt att hans kommentarer enbart var sarkastiska. Samtidigt kan inte DN och SVT komiskt nog upphöra med att angripa Trump i precis samma artiklar.

“Jag ställde frågan sarkastiskt till reportrar som dig bara för att se vad som skulle hända, sa han under presskonferensen.” – Trump

Trumps utalande måste alltså även sättas i det kontext att Trump under hela sin presidentperiod hatats av systemmedia i bla USA och Sverige, nästan i hela Väst. Det har under dessa år varit fritt fram att angripa Trump oavsett vad han säger. Det har även varit fritt fram att omtolka vad Trump säger, oavsett vad han säger.

Trumps desinfektionsuttalande fick därmed en upplysande effekt. Västmedierna kan helt enkelt inte stoppa sig själva från att hata Trump. De tar varje tillfälle som erbjuds. Han ville se vad som skulle hända och han visade världen vad han förutsåg.

Desinfektionsmedel och kemo

Det finns en annan aspekt på idén att injicera desinfektionsmedel i människor och det gäller den standardiserade kemoterapin, vilket innebär att cellgifter, ett slags desinfektionsmedel, injiceras för att döda cancerceller. Cellgifter dödar och skadar dock både tumörceller och kroppsceller.

Kemo anses vara fullt normalt och trots att “desinfektionsmetoden” kan anses vara extremt grov och livsfarlig, får sällan den aspekten rubriker allt medan 1000-tals personer varje dag injiceras med gifter som både skadar och sannolikt även dödar människor innan cancern hinner göra det.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq