Torsten Sandström: Låt-gå-beslut om Covid-19

9
Coronavirus Covid-19 Pandemi. Image: Tumisu (changes made by NewsVoice). License: Pixabay.com
Coronavirus Covid-19 Pandemi. Image: Tumisu (changes made by NewsVoice). License: Pixabay.com

DEBATT. Tagna på sängen av det dödliga viruset anstränger sig nu horden av svenska myndigheter att visa musklerna. Det är förstås inte så enkelt pga ovanan vid riktigt tuffa lägen – hittills har man emellanåt enbart ”gått upp i stabsläge” för att få folk att tro att det är skarpt läge och cheferna på hugget.

Text: Torsten Sandström (Anti-pk-bloggen.se) är professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet med inriktning mot förmögenhetsrätt, särskilt associationsrätt.

Denna oförmåga är en del av stora offentliga byråkratier. De svenska är skapade för legitimering – inte för tuffa insatser. I deras ledningar sitter folk med partiböcker – inte de mest i sak kompetenta med andra ord. Och strax bakom ledningen syns fackföreningar som ska skydda personalen – inte det svenska folk som drabbas och som myndigheten skapats för att värna. Sådant är tillståndet i den storskaliga svenska byråkratin, som landets politiker framhåller som ett föredöme för världen. Ska jag skratta eller gråta?

Det medges att Covid-19 inte har varit enkelt att förutse och hantera, men redan i början av året syntes hotfulla tecken från Kina. Även lekmän kunde tidigt förstå att boende på landets äldreboenden utgjorde riskgrupp nummer ett. Vad gjorde de ledande myndigheterna i mitten februari? Skickades det ut skarpa direktiv till äldreboenden landet runt om försiktighet och skydds åtgärder? Nej! Beställdes mängder av skyddsmateriel? Nej!

Alltså från början en vårdslös attityd från myndigheternas sida. Under våren har det inte heller blivit särskilt effektiv hantering. Vi ser var dag hur olika myndigheter trampar i klaveret och försöker sopa undan spåren efter sina misstag. Tillsammans med landets politiska ledning försöker man slinga sig ur det besvärliga läge man själv bidragit till genom en tidig passivitet. Här tre flagranta exempel på trixande.

Tricket med sekretess

Det är allmänt sett tragiskt att se hur svenska myndigheter – medvetet eller av okunnighet – försöker belägga oönskade fakta med sekretess. När det gäller antalet döda på olika äldreboenden har kommuner plockat fram en gammal trollstav och sagt att man av integritetsskäl inte kan presentera sådana uppgifter. Alltså rena skitsnacket juridiskt sett. Anonyma uppgifter om antal avlidna människor på vissa boenden är det givetvis fritt fram att avslöja. Dessutom en plikt om någon begär ut uppgiften. Däremot givetvis inte listor med namn. Detta kan eller vill inte byråkrater förstå. Lika lite som att de måste lämna ut individuppgift ifall den enskilde själv gett sitt tillstånd (vilket kan bli aktuellt beträffande andra uppgifter/problem än dödsfall).

Tricket med rätt att beställa undantagslösningar

Bristen på skyddsutrustning pga dålig planering framkallar ett annat byråkratiskt mönster. Man lättar på vanliga skyddslösningar genom olika former av undantag, något som alltså innebär att byråkraterna spelar roulette med de anställdas och patienternas hälsa. Häromdagen föreskrev således Folkhälsomyndigheten att man överlät åt den enskilda vårdgivaren/kommunen att bestämma vilken skyddsutrustning som behövs vid covid-19. Följden blir givetvis att vårdcheferna väljer den utrustning man har att tillgå – inte den optimala. I något fall har anställda överklagat beslut om vårdutrustning till förvaltningsdomstol. Förgäves – alltså utan framgång. Denna typ av domstolar är ofta villiga att lyssna på politiker och myndigheter och tänja på gällande skyddsregler. Det är särskilt lätt gjort för en jurist som sitter på ett tryggt kontor kilometervis från covidsmittan.

Tricket med utredningar om nya myndigheter

Den svenska byråkratins oförmåga – särskilt i förhållande till antalet adminstratörer och kostnaden för dem – är förkrossande. Ändå hör vi var dag någon höjdare förslå att en ny myndighet ska inrättas. Reaktionen är som klipulver. För att dämpa kritik tillsätts först en utredning. Om inte denna slår ihjäl problemet så inrättas en ny myndighet.

Jag har levt länge i vårt land. Och har därför upplevt hur den svenska byråkratins Keopspyramid byggts med miljontals skattebetalares svett. Och när det blir riktigt skarpt läge så funkar ändå inte administrationen för folk i nöd. Någon minns kanske vad fd scaniachefen Östling sa: vad fan får jag för dom pengarna! Han svor i kyrkan kan man säga. Men någon sanning låg det i hans ord.

Text: Torsten Sandström

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Harriet Larsson
Gäst
14 maj 2020 kl 09:57

Tack för lärorik artikel om den svenska byråkratins Keopspyramid!

Harriet Larsson
Gäst
14 maj 2020 kl 09:55

Varmt Tack för en klargörande artikel om den svenska byråkratins Keopspyramid!

Ulf ClaréusD
14 maj 2020 kl 08:45

En bra och skarp vidräkning av svensk byråkrati av Torsten Sandström: ” ….. – hittills har man emellanåt enbart ”gått upp i stabsläge” för att få folk att tro att det är skarpt läge och cheferna på hugget”. Byråkrat-svammel. Vad menas egentligen? Och vad menar media, SR/SVT inkluderade. Snart två månader av i princip enbart spretig Corona information, men inte ett ord om allt det som dagligen framkommer och avslöjas på Nätet. Tomma sjukhus på sina håll, men likväl samma bilder gång på gång av samma sjukhusavdelning med patienter utslagna i sängarna medan personal yrar omkring. På denna, synbart, virus-indränkta plats låter man SVT:s skönlockige EU-reporter gå runt och göra sin rond. Någon form av munskydd tror jag han bar, men var det inte ett horribelt brott mot säkerheten, att släppa in honom, rakt in i stormens öga. Om det nu verkligen rådde virus storm, därstädes? Omnämnes personer som Fauci, Bill Gates samt WHO av MSM, så är det i förskönande ordalag. På Nätet däremot blir dom beskrivna som total-psykopater. Med rätta förstås. Jag skall inte gå in på detaljer; det är bara att surfa på, men onekligen är vi tillbaka till ruta ETT. Till 9/11 och det totalt ensidiga sätt som media då och fortsättningsvis har rapporterat om denna händelse. Frihetsinskränkningar, krig, terrorhandlingar och migration, mm har nu varat så länge att nyligen blivna myndiga personer aldrig har levt i fred. Corona plandemin är en rökridå, så att bankernas skuldmättnad, börs- och ekonomi-krascher skall kunna marknadsföras som orsakad av små otäcka virus och inte genom ren kriminalitet. Coronaepidemin har hittills varit i samma omfattning i dödlighet som har varit normalt under lång tid. Tyvärr är det inte planerat att så förbli, misstänker jag. Bill Gates får stå som företrädare av Elitens onda vilja. Vaccination av sju miljarder jordevarelser med “smarta”, identitetsbärande egenskaper, som tvingats på oss med hot om social ostracism, men även hans eugeniska våta drömmar om massutrotning av 80 -90 procent av klotets befolkning, måste bli tagna på allvar. Men det är troligen här “5G” gör entré. Utan denna högfrekventa strålning, emanerande från antenner som placeras väldigt tätt, blir inte vaccinet tillräckligt verksamt, dödligt alltså. Det har även rapporterats att hos en grupp av smittade män, har 16% av dem, fått sin sperma förstörd. Kan det månne vara denna effekt som har eftersträvats. Massterilisering som folkmordsredskap har ju alltsedan Theodore Kaufman och Wolfgang Diewerge i mars 1941… Read more »

Kjell Holmsten
Reply to  Ulf Claréus
14 maj 2020 kl 15:11

@ Ulf Claréus: Bill Gates avslöjas i denna video. Lyssna också på Thomas Covan som förklarar hela bluffen om Viruslögnen och att det finns inget som “smittar” det är frågan om det gamla vanliga, förgiftningar!

https://www.youtube.com/watch?v=g8ZveAzRRqg&fbclid=IwAR0liWi2F240tpj457h3G4_RAXf7zTBm7Mg63QLaOXHXLlUuRTcDCuXiNxI

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
13 maj 2020 kl 21:15

@Stig Rydmark
Vad jag kan förstå så kan läkare ordinera intravenöst c-vitamin. Källa: https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/goda-anledningar-att-prova-hoga-doser-c-vitamin-vid-covid-19/

Om det kommer utföras hänger nog mer på överläkarens kopplingar till läkemedelsindustrin, eller kanske avtal med Bill Gates vaccin-industri, eller moralfilosofisk skolning, tror jag.

Ett annat problem är kanske att vårdberedskapen i princip har skrotats genom privatiseringen? Vem ska betala för utrustningen? Finns den att beställa? När kommer den levereras? Vad kommer kalaset kosta? Kan detta motiveras med en låg dödlighet, som knappt överstiger en normal influensasäsongs dödlighet?

Och hur skall det gå med den totala övervakningen, samt märkningen av slavarna, om inte dödstalen är höga nog och det visar sig att man har skapat vargen, skrämts med vargen och dessutom har ropat efter vargen?

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
13 maj 2020 kl 19:26

Utan att måla fan på väggen. Socialisterna, har de tänkt sig att reda ut allt elände efter avskrivningen av den kinesiska lungpesten eller kommer de att fly det sjunkande skeppet?
Att den verklighetsfrämmande och degenererade byråkratin skulle klara det, det kan vi glömma!

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
13 maj 2020 kl 19:26

Utan att måla fan på väggen. Socialisterna, har de tänkt sig att reda ut allt elände efter avskrivningen av den kinesiska lungpesten eller kommer de att fly det sjunkande skeppet?
Att den verklighetsfrämmande och degenererade byråkratin skulle klara det, det vi glömma!

Stefan Eriksson
Stefan Eriksson
Gäst
13 maj 2020 kl 14:00

Svensk “självgående byråkratcirkus” har inte “vanan” att förväntas hantera reella problem i samhället. De har istället byggt upp en organisatorisk tumör i samhällskroppen, som då har sin primära uppgift i administration av sitt eget värv.
En medborgare kan knappast undgå myndigheters nycker utan att blunda hårt, och samtidigt hålla för öronen. I alla fall om denne medborgare vill tillföra samhället något vettigt med substans.
Bäst är väl kanske att stanna på soffan och vänta in virusets ankomst, och inte störa myndigheter nu i dessa exceptionella tider.

Stig Rydmark
Stig Rydmark
Gäst
13 maj 2020 kl 13:53

Jag har mejlat Björn Eriksson region Stockholm och anklagat honom som medansvarig för många människors död. WHO kritiserar Sverige för den strategi som dödar så många gamla.
Vill rekommendera att läsa Katerina Januchs senaste bloggtext, där läkaren Tallinger berättar om sin strid för att behandla äldre med syrgas, och hans brev till Löfven.
Det är för djävligt det som nu sker i Sverige
Som gammal blir man rädd och frustrerad. Vissa länder har tydligen använt c-vitamin intravenöst, med viss framgång. Inte ett ord i det officiella Sverige, förlamat av skolmedicinsk PK.