Har du haft Covid-19? Då kanske inte din reseförsäkring gäller

publicerad 25 juni 2020
Familj på flygplats. Foto och licens: Crestock.com
Temabild: Svensk familj som lämnar Sverige med generöst utflyttningsbidrag.

”Lungfunktionen hos personer som har varit sjuka i Covid-19 kan vara nedsatt och då finns det risk för komplikationer på flygresan. En medicinsk förhandsbedömning ger besked om huruvida försäkringen gäller om du får hälsoproblem”. Det skriver SOS International.

Covid-19 är en ny sjukdom och man vet därför fortfarande inte om sjukdomen kan innebära problem på sikt som exempelvis nedsatt lungfunktion. Har man problem med luftvägarna och lungorna, kan en flygresa förvärra tillståndet.

Nu när svenskarna, norrmännen och danskarna i större omfattning än tidigare kan resa utomlands, uppmanar SOS International tidigare Covid-19-smittade att överväga en medicinsk förhandsbedömning.

”Då det fortfarande är ovisst vilka biverkningar man får av sjukdomen, menar vi att det är säkrast att få en flygmedicinsk förhandsbedömning om man har varit smittad av Covid-19”, säger Karin Tranberg, divisionsdirektör på SOS International.

Flygmedicinsk förhandsbedömning

En medicinsk förhandsbedömning ger en överblick över huruvida reseförsäkringen gäller om du blir sjuk på semestern. Lider man av ett kroniskt tillstånd, som inte har varit helt stabilt månaderna innan avresa, kan det vara en bra idé att få en medicinsk förhandsbedömning inför resan. Detsamma gäller för tidigare Covid-19-smittade, eftersom det finns en osäkerhet kring långtidspåverkan på lungfunktionen.

”Det är inte alltid din egen läkare som är bäst på att utvärdera hur en flygresa kan påverka din hälsa eller vilka risker du möjligen utsätter dig för på resan. Det kan läkarna på SOS International, eftersom de bland annat har flygmedicinsk utbildning”, säger Karin Tranberg.

SOS International uppmanar samtliga resenärer att vara uppmärksamma på reseförsäkringens täckning och villkor. Det kan nämligen finnas begränsningar i täckningen om man frångår myndigheternas reserekommendationer.

Text: Nina Juhl Østergaard, pressmeddelande från SOS International


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq