Trött på att bli övervakad? Skaffa dator från Teuton Systems

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 7 juni 2020
- NewsVoice redaktion
Inkognito man - Teuton Systems. Foto: Jorge Vasconez. Licens: Unsplash.com
Inkognito man - TeutonS ystems. Foto: Jorge Vasconez. Licens: Unsplash.com
Inkognito man – TeutonS ystems. Foto: Jorge Vasconez. Licens: Unsplash.com

Teuton Systems erbjuder privatpersoner och företagare “NSA grade” högsäkerhetsdatorer för den som ställer stora krav på integritet och vill arbeta på nätet utan att bli spårad eller övervakad. 

Våren 2020 fick framtidens teknologi och infrastruktur ett nytt namn under varumärket Teuton Systems. Företagets första produkt är Teuton Systems PC-serie och är Nordens första helt Linux-baserade datorsystem för både privat- och företagsanvändare. Systemet präglas av användarvänlighet och integritetsorienterade datorer förkonfigurerade med Linux-anpassningar för vanliga användare.

De principer som tillämpas på systemen borde vara standard på moderna datorer, telefoner, men är långt ifrån självklara i en värld som präglas allt mer av totalitär övervakning, integritetsintrång och storföretag som vill åt din personliga data.

Det unika konceptet ger dig, som inte har tid eller kompetens att själv bygga och konfigurera en dator med säkra programvaror och krypteringsskydd, en färdig produkt som inte kräver några särskilda datorkunskaper.

Du kan enkelt betala räkningar, mejla och chatta med vänner precis som tidigare med TS PC-serie samtidigt som du undgår myndigheter och hackare som avlyssnar allt du gör på internet.

“Denna typ av system är efterlängtat för alla oss som vill slippa obehörig insyn och är engagerade i känsliga projekt, exempelvis undersökande journalistik, särskilda kunduppdrag och innovativa affärskoncept”  – Torbjörn Sassersson, Sasser Media Lab, NewsVoice.se.

“Planer finns även att utveckla Teuton Systems så att användare får tillgång till krypterade backup-lösningar. Vi har sett behov hos en del kunder att kunna arbeta mobilt från olika arbetsplatser i privat och offentlig miljö samt även från utlandet”, säger Markus Andersson, innovatören och företagets VD bakom Teuton Systems.

Användarvänligt

Nu kan du som vanlig datoranvändare alltså köra Linux tack vare det nya varumärket Teuton Systems.

“Allting kommer förinstallerat och du är igång på ett par minuter, samtidigt som du får tillgång till några av de säkraste och bästa lösningarna på marknaden för dig som vill slippa bli övervakad på nätet och att obehöriga inte får tillgång till dina data via intrång eller stöld av datorn”, säger Markus Andersson.

Hög säkerhet har tidigare varit förknippad med låg användarvänlighet och nu kan du äntligen överge din gamla Windows eller Mac-dator till förmån för en Linux-baserad dator som är mer eller minst lika lättanvänd, men med överlägsen säkerhet och som skyddar dig mot övervakning och avlyssning.

Kryptering skyddar dina filer

Datorsystemen levereras med full diskkryptering och ett förkonfigurerat lösenord. Alla datorns filer krypteras automatiskt och ingen kan starta systemet utan tillgång till lösenordet för att komma åt hårddisken. Ingen kan komma åt eller läsa innehållet, inte ens vid fysisk åtkomst till datorn som vid stöld eller inbrott när datorn är låst.

Det förkonfigurerade lösenordet kan du enkelt byta till ett eget. Ett särskilt användarlösenord finns också med från leverans och lämnar du datorn oövervakad låser skärmsläckaren användarkontot automatiskt efter en viss tid.

VPN-tunnel skyddar din internettrafik

TS PC-serie är förkonfigurerad med en VPN-tunnel vilket innebär att all internettrafik är krypterad mellan dig och VPN-leverantören vilket försvårar för obehöriga att kartlägga och övervaka din trafik och din internetanvändning. Istället för att du spåras till din plats eller hemadress skickas internettrafiken via VPN-servrar till andra orter i Sverige eller utomlands.

Operativsystem och mjukvara

Datorsystemet är förkonfigurerat med ett operativsystem baserat på Linux och KDE Plasma skrivbordsmiljö, vilket ger en kombination av hög kompatibilitet och säkerhet tillsammans med användarvänlighet. Tack vare KDE Plasma skrivbordsmiljö kan du som tidigare Windows- eller Mac OSX-användare känna igen dig och navigera på datorn med en traditionell startmeny, aktivitetsfält, filutforskare och genvägar med intuitiva sökfunktioner och ett grafiskt gränssnitt.

KDE Plasma – Teuton Systems

KDE Plasma skrivbordsmiljö upplevs av många som både vackrare och kraftfullare än Windows och Mac OSX och det utvecklas ständigt tack vare en öppen och engagerad utvecklingscommunity och ger dig anpassningsmöjligheter som är bättre än Microsofts och Apples produkter.

Förinstallerade programvaror

 • krypterade e-posttjänster,
 • chattklienter,
 • lösenordshanterare,
 • vanliga kontorsprogram som ordbehandlare,
 • mediaspelare och
 • webbläsare etc.

Programvarorna bygger så gott som uteslutande på öppen källkod och uppdateras löpande helt kostnadsfritt.

Hårdvara

Vi bakom Teuton Systems bygger och konfigurerar datorerna själva med undantag för laptop-modellerna som kommer ifrån leverantören Lenovo.

 • Stationära datorer är fortfarande överlägsna när det kommer till både pris, prestanda och säkerhet. TS PC-serie byggs på utvalda komponenter baserade på AMD:s plattform och den senaste generationens Ryzen-teknik.
 • De bärbara modellerna baseras uteslutande på Lenovo Thinkpad-serien, som är känd för hög kvalitet och goda säkerhetsegenskaper.

Användarmanual och dokumentation

Datorsystemen levereras med dokumentation om konfigurationen, lösenord och kontouppgifter samt en enklare användarmanual. Manualen omfattar bland annat hur du vid önskemål byter de lösenord som är förkonfigurerade och ger en översikt över de särskilda program och inställningar som är förinstallerade.

Besök Teuton-systems.com och webbutiken där du redan idag kan ta del av det nya konceptet. Följ med Teuton Systems på en spännande resa mot framtidens friare och integritetsvänligare teknik.

Text: NewsVoice i samarbete med Teuton Systems

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *