Kinesiska banker uppmanas byta från SWIFT till inhemskt banksystem

publicerad 30 juli 2020
- av Gästskribent
Wuhan, Kina. Foto: Francesco Bruno. Licens: Unsplash.com
Wuhan, Kina. Foto: Francesco Bruno. Licens: Unsplash.com
Wuhan, Kina. Foto: Francesco Bruno. Licens: Unsplash.com

EKONOMI. Bank of China säger att kinesiska banker borde förbereda sig för potentiella amerikanska sanktioner genom att öka användningen av sitt eget finansiella banksystem för gränsöverskridande transaktioner.

Enligt rapporten skulle ökad användning av det gränsöverskridande interbankbetalningssystemet (CIPS) istället för det belgiska SWIFT-systemet också minska exponeringen av Kinas betalningsuppgifter på global nivå till USA. I rapporten som ligger till grund för uttalandet, tittade man på potentiella åtgärder som USA kan vidta mot kinesiska banker.

Peking lanserade CIPS-system för clearing och avvecklingstjänster för fem år sedan för att hjälpa till att internationalisera användningen av den nationella valutans yuan. År 2019 bearbetade CIPS 135,7 miljarder yuan (19,4 miljarder dollar) per dag, som involverar 96 länder och regioner.

Bank of China säger att om USA skulle komma att vidta extrema åtgärder för att avskärma vissa kinesiska bankers tillgångar till dollarn, borde Kina istället överväga att sluta använda greenbacken som ankarvaluta för sina valutakontroller. Det har också rekommenderat att Peking utvecklar lagstiftning som liknar EU: s blockeringsstadga, som gjorde det möjligt för EU att upprätthålla handel och ekonomiska förbindelser med Iran trots USA:s sanktioner.

Text: Swedberg, NB Nyhetsbyrån