Misstänkta för handgranatsprängning – frias av tingsrätten

0

SVERIGE. De tre män som stod åtalade för handgranatsprängningen i centrala Landskrona sommaren förra året friades i veckan av tingsrätten.

Text: Krister Einarsson, nyheter har tidigare publicerats i NB Nyhetsbyrån

Den 29 juli förra året, kvart i åtta på kvällen hörs skottlossning i de centrala delarna av Landskrona. Två minuter i åtta misshandlas en medelålders man grovt på ett koloniområde i utkanten av staden.
En halvtimme före midnatt kastas en handgranat mot en balkong. Istället för att landa på balkongen träffar den ett räcke och studsar ner på gatan utan att sprängas.

Runt kvart över fyra på morgonen dagen efter kastas en handgranat genom ett fönster och in i en lägenhet där den detonerar och ger upphov till stora materiella skador.  Familjen, med småbarn, var vid tillfället på semester.

Händelserna är en uppgörelse mellan två kriminella gång hemmahörande i Landskrona.

I november är tre yngre män gripna av polisen misstänkta för handgranatsattacken.

Två av männen åtalas för båda handgranatskastningarna. Den tredje för att vara medskyldig vid tillfället då handgranaten inte exploderade. Mobilpositionering och DNA är åklagarens starkaste bevis.

De tre stod åtalade för:
-Försök till mord

-Allmänfarlig ödeläggelse
-Försök till allmänfarlig ödeläggelse

I torsdags friades samtliga av tingsrätten i Lund från alla åtalspunkter.

Tingsrätten är av uppfattningen att DNA-spåren är för små för att kunna bevisa att de åtalade hållit i handgranaterna. Tingsrätten tycker också att det finns allt för stor osäkerhet när det gäller mobilpositioneringen.

Men helt utan domar lämnade inte trion tingsrätten. En av männen som varit inblandad i flera skottlossningar i Landskrona döms för vapenbrott till fängelse i två år och nio månader.

En av de andra männen döms till en månads fängelse för övergrepp i rättssak för att han vid en tingsrättsförhandling attackerade en polis som vittnade emot honom.

Enligt polisens utredning är händelserna förra året en uppgörelse mellan två kriminella ”grupperingar” i Landskrona. Den ena gruppen leddes av en känd kriminell person i Landskrona och den andra bestod av ett flertal bröder, också de hemmahörande i Landskrona.

Text: Krister Einarsson, NB Nyhetsbyrån

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer