Polisen: “Våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig”

11
Anders Thornberg, rikspolischef (2018), tidigare GD på Säkerhetspolisen. Pressfoto: Säkerhetspolisen
Anders Thornberg, rikspolischef (2018), tidigare GD på Säkerhetspolisen. Pressfoto: Säkerhetspolisen

Den senaste tiden har det skett allvarliga händelser och grova våldsdåd med kopplingar till kriminella nätverk där flera personer mördats och andra skadats svårt. Samhället måste sätta ner foten för att bryta utvecklingen.

Text: Polismyndigheten

I Stockholm har det under den senaste veckan mördats två personer och i Göteborg har kriminella grupperingar försökt demonstrera makt genom att kontrollera fordon som har åkt in i vissa stadsdelar. Tidigare i augusti mördades en oskyldig 12-årig flicka i en kriminell uppgörelse och även på andra platser i landet pågår konflikter mellan olika kriminella nätverk och annan hänsynslös kriminalitet. Under fredagskvällen inträffade dessutom ett våldsamt upplopp i Malmö där flera poliser skadades. I andra delar av landet hålls det manifestationer utan tillstånd vilket stör ordningen och tar resurser från polisen. Det har stor påverkan på samhället och på polisens arbete.

“Vi har ett tufft operativt läge för polisen i Sverige. Nu gäller det att samhället sluter upp bakom polisen. Vi ska fortsätta bekämpa den organiserade brottsligheten med alla verktyg vi har tillgängliga.

Även övriga goda krafter i samhället, allt från kommuntjänstemän och civilsamhället till rättsvårdande myndigheter och inte minst allmänheteten, behöver fokusera för att möta nuläget. Polisen ska se till att de kriminella grips och kan lagföras.

De kriminella behöver försvinna från våra gator och torg så att inte fler hänsynslösa brott begås. När det sker är det nödvändigt att övriga samhället kraftsamlar så att det inte fylls på och att fler unga män rekryteras in i kriminalitet.

Vi prioriterar gemensamt våra begränsade resurser över hela Sverige för att använda dem till vårt huvuduppdrag. Vårt uppdrag är att hålla hela Sverige tryggt och säkert”, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Flera åtgärder har under lång tid genomförts i syfte att bryta den negativa utvecklingen med grova våldsdåd. Det målmedvetna och intensiva arbetet fortsätter och polisen växlar upp så mycket det går, särskilt i storstäderna, för att bryta in i gängkonflikterna. Polisen har utvecklat sina metoder med än mer fokus på grovt kriminella och brottsaktiva individer. Den kartläggning, som görs tillsammans med andra myndigheter, syftar till att begränsa kriminella nätverkens påverkan. När samhället sätter tryck på de grovt kriminella så finns risken för en eskalering, något som syns tydligt nu.

“Den vardag många poliser ställs inför när de går till jobbet just nu är oroande och väldigt slitsam. Vi jobbar intensivt, dygnet runt, trots det fortsätter det grova våldet. Polisen finns där 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Vi ger inte upp och vi backar inte, men situationen är i nuläget mycket påfrestande”, säger rikspolischef Anders Thornberg

Text: Polismyndigheten, pressmeddelande

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

11 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
3 september 2020 kl 10:00

“Today Americans would be outraged if U.N. troops entered Los Angeles to restore order; tomorrow they will be grateful! This is especially true if they were told there was an outside threat from beyond whether real or promulgated, that threatened our very existence. It is then that all peoples of the world will pledge with world leaders to deliver them from this evil. The one thing every man fears is the unknown. When presented with this scenario, individual rights will be willingly relinquished for the guarantee of their well being granted to them by their world government.”

Henry Kissinger

Mats BV Ericsson
Mats BV Ericsson
Gäst
1 september 2020 kl 14:38

Åke S
Kan du utveckla dina tankar? Vet de kriminella ungdomarna att de bara är verktyg? Kan du närmare beskriva den trovärdiga illusion de vill skapa? Cui bono?

Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
1 september 2020 kl 07:58

Detta med kriminella gäng är bara en illusion. Det är högre i hierarkin orsaken finns. Det är ett “gäng”, som sedan låter försumbara tillgångar skjuta på varandra i avsikt att skapa en trovärdig illusion.
Även politiska tillgångar mäts efter sitt värde inför helheten.

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
31 augusti 2020 kl 17:12

Polisen kan inte göra detta ensamma de behöver stöd och hjälp från PK-samhället som gammelmedia som ställer upp med reportage och bilder på förövare med verklighetsbaserad beskrivning på kriminellas gärningar. Vi måste stötta och försvara polisens arbete med att rensa upp i träsket, och polischeferna måste gå från ord till handling, då har de vårt 100% stöd. Om kriminalvården sedan sviker eller inte får ökade resurser att lagföra de mest kriminella gängen då är ju det hela meningslöst. Det blir som att borsta löv i stormen, helt meningslöst.

Patrick Norlin
Patrick Norlin
Gäst
31 augusti 2020 kl 14:18

Synnerligen observant att notera den subtila ökningen av antimänsklig aktivitet i samhället.

Mats BV Ericsson
Mats BV Ericsson
Gäst
31 augusti 2020 kl 11:27

Precis som läkare och läkemedelsindustrin ger sken av att strida mot sjukdomar, ger polis, politiker och rättsväsende sken av att vilja sätta stopp för kriminaliteten.
Vi kan inte förvänta oss att de ska såga av den gren de sitter på, även om deras argument och åtgärder verkar bra.
Låt mig vara tydlig: De faktorer som avgör en ung persons handlingar är SKAM och TILLHÖRIGHET.
SKAM kan de bara kännas inför de sina och i synnerhet inför medlemmar av högre rang.
Skam infinner sig alltså inte vid rättegångar, där beundrare finns bland åhörarna och deras bilder och namn inte visas för den allmänhet som har rätt att veta vad som händer på Tinget. Våra media sviker grundlagen då redaktörer och anställda vet, men låter bli att pubklicera.
Tillhörigheten, banden mellan medlemmarna, stärks av yttre fiender. Att som straff få tillfälle att stärka sina inbördes band under långa tider på fängelser är inte ett straff. Det är att likna vid en högskola med höga inträdeskrav där man bor i campus och skapar allt hållbarare konspirationer.

Det finns andra sätt att bemöta gängkriminalitet och samhällssplittring.
I mitt arbete som socialarbetare stötte jag ofta på familjer i kris. Runt varje person och familj finns en klan, ett nätverk. En del samlas vid bröllop och begravningar. Då krisen var allvarlig sammankallade vi alla berörda . De ställde i allmänhet upp mangrant. I synnerhet om katastrofen var stor och upprörande. Där passade man på att rensa luften, gjorde upp och planerade framtiden. De kände att de betydde något och bildade koalitioner. Mötet gjorde skillnad på ett helt annat sätt än en nämnd eller tingsförhandling förmår.

Många i de kriminellas omkrets känner vanmakt och avsky för det som sker och är minst lika upprörda som omgivningens förbannade svennar. Om man vill nå resultat måste de närstående engageras, eftersom de utgör den flock som de urspårade kan lyssna till, skämmas inför. Dessutom har de, i synnerhet föräldrarna,”produktansvar”. Samhörigheten med en kriminell skapar starka skam- och skuldkänslor, starka drivkrafter hos människan, oavsett kultur. Man vill göra något

Tänk själv! Vilka tror du skulle kunna få dig på rätt köl om du hamnat i dåligt sällskap som ung? De som står dig nära och bryr sig om dig eller de som hatar dig?

Geronimo Bautista
Geronimo Bautista
Gäst
31 augusti 2020 kl 10:03

Äntligen börjar hända saker på den fronten, som alla väntar på. Ja, sätt Rikspolischefen som han kan agera efter dessa planer han har att sätta dit och få lugn tillbaka. Ni/Vi kommer mer och mer närma oss till det återvändsgränd som jag har påpekat tidigare kommentarer.

Regeringen, särskilt politikerna som vår, obs ej min, statsministern och hans marionett Morgan J som inte gör, har gjort och inte kommer att göra jobbet, som är ett stort fiasko med uttalande som är rena “bullshit” och som binder händerna på polisens jobb och domarna beslut att ha ett kraftfullt lag om hur hårt få dessa agera när det gäller straff, som ska träda i kraft nu och inte 2028 eller strax innan valen löftet, om att vara bättre. To late!

Jag tror att svenska folket ställer sig bakom den man som vill göra det som inte har gjorts tidigare och göra slut på “daddande” i det landet med all galenskapen som pågår i det landet. Har svenska politikerna frågat sig någon gång varför grannländer har ordning och reda, åtminstone i det som brådska i detta land?

Ni som läser och hör detta, att det är på tiden, ta bort dessa “otroliga inkompetenta” politiker som bara kostar och inte gör det jobb som de har blivit utvalda till, nämligen tar hand om sina medborgare! Använd din demokratisk rätt, protestera, gå ut på gatorna mm vi måste göra något, nu!

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
31 augusti 2020 kl 09:41

Thornberg har tillsammans med övriga socialister i det SVERIGE vi kallar för vårt, avväpnat alla laglydiga medborgare. Skall vi ställa upp som måltavlor för muslimska fullfjädrade terrorister som tydligen kan beväpna sig med polisens goda minne? Man tar sig för pannan!!!

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Samuel af Ugglas
31 augusti 2020 kl 09:55

De bättrar sig nu. De väntade dock för länge.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
31 augusti 2020 kl 09:34

I nuläget önskar jag att Rikspolischefen tar över en post i regeringens ledning under 1 år för att lösa de problem som Stefan inte klarar av. Stefan är bara ett löv i vinden.

Sverker
Sverker
Gäst
31 augusti 2020 kl 07:58

Fotot visar en kombinerad PK-[raderat ord] som är nervös. Att tiga om vad orsaken till detta vansinne är, beror på att han [raderat ord] sig till posten som Rikspolischef genom att vara servilt PK.
Alla i chefsposition inom Polis och Säpo har denna defekt.
De märker att det svenska samhället går åt helvete på grund av detta och vet att de är ansvariga.
De förstår att situationen är ohållbar och att de kommer att få stå till svars för vad de gjort.
De än mer vämjeliga politikerna som hållit dom under armarna kommer att försvinna, och då står de där, utan skydd.