56 tidigare politiska ledare från 22 länder vill ha förbud mot kärnvapen – ingen från Sverige

publicerad 22 september 2020
- av NewsVoice
Mark 7 kärnvapenbomb, USAF Museum
Mark 7 kärnvapenbomb, USAF Museum
Mark 7 kärnvapenbomb, USAF Museum Licens: CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

NOTERAT. 56 före detta presidenter, premiärministrar, utrikesministrar och försvarsministrar från 20 Natoländer, samt från Japan och Sydkorea, har just utfärdat ett öppet brev där de uppmanar nuvarande ledare att ansluta sig till fördraget om förbud mot kärnvapen.

Textutdrag från: Global Politics

FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon och två tidigare generalsekreterare för NATO Javier Solana och Willy Claes är bland de som skrivit under.

Öppet brev: Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons

“Detta är den mest betydelsefulla manifestationen av stöd på hög nivå för fördraget som vi hittills har sett i dessa länder. Vi hoppas att det kommer att utlösa debatt, inklusive i parlamenten, och bidra till ändring av nationella positioner”, säger Tim Wright, Fördragskoordinator för ICAN.

I brevet förklarar de tidigare ledarna och ministrarna att:

”kärnvapen inte tjänar något legitimt militärt eller strategiskt syfte med tanke på de katastrofala mänskliga och miljömässiga konsekvenserna av deras användning”

och uppmanar de nuvarande ledarna att:

“visa mod och djärvhet – och ställa sig bakom fördraget ”.

De nuvarande ledarna i dessa länder har hittills vägrat att underteckna FN:s kärnvapenkonvention och hävdar att deras allierades kärnkraftsstyrkor är väsentliga för deras säkerhet.

“Det här brevet är en återspegling av den växande allmänna opinionen mot kärnvapen. Vi är övertygade om att dessa länder så småningom kommer med efter tillräckligt press från allmänheten”, säger Wright.

Textutdrag från: Global Politics


NewsVoice kommentar

Global Politics skriver att ingen tidigare svensk minister har skrivit på. Varken Ingvar Carlsson, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt.

Bland undertecknarna finns tre politiska ledare från NATO-länderna Danmark, tre Norge samt två från Island där USA har en militärbas.

Malta blev stat nr 45 som skrev på kärnvapenkonventionen, som blir lag om 50 stater undertecknar.

Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt
Bild: Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt, 2016 – Foto: SVT