56 tidigare politiska ledare från 22 länder vill ha förbud mot kärnvapen – ingen från Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 september 2020
- NewsVoice redaktion
Mark 7 kärnvapenbomb, USAF Museum
Mark 7 kärnvapenbomb, USAF Museum
Mark 7 kärnvapenbomb, USAF Museum Licens: CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

NOTERAT. 56 före detta presidenter, premiärministrar, utrikesministrar och försvarsministrar från 20 Natoländer, samt från Japan och Sydkorea, har just utfärdat ett öppet brev där de uppmanar nuvarande ledare att ansluta sig till fördraget om förbud mot kärnvapen.

Textutdrag från: Global Politics

FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon och två tidigare generalsekreterare för NATO Javier Solana och Willy Claes är bland de som skrivit under.

Öppet brev: Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons

“Detta är den mest betydelsefulla manifestationen av stöd på hög nivå för fördraget som vi hittills har sett i dessa länder. Vi hoppas att det kommer att utlösa debatt, inklusive i parlamenten, och bidra till ändring av nationella positioner”, säger Tim Wright, Fördragskoordinator för ICAN.

I brevet förklarar de tidigare ledarna och ministrarna att:

”kärnvapen inte tjänar något legitimt militärt eller strategiskt syfte med tanke på de katastrofala mänskliga och miljömässiga konsekvenserna av deras användning”

och uppmanar de nuvarande ledarna att:

“visa mod och djärvhet – och ställa sig bakom fördraget ”.

De nuvarande ledarna i dessa länder har hittills vägrat att underteckna FN:s kärnvapenkonvention och hävdar att deras allierades kärnkraftsstyrkor är väsentliga för deras säkerhet.

“Det här brevet är en återspegling av den växande allmänna opinionen mot kärnvapen. Vi är övertygade om att dessa länder så småningom kommer med efter tillräckligt press från allmänheten”, säger Wright.

Textutdrag från: Global Politics


NewsVoice kommentar

Global Politics skriver att ingen tidigare svensk minister har skrivit på. Varken Ingvar Carlsson, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt.

Bland undertecknarna finns tre politiska ledare från NATO-länderna Danmark, tre Norge samt två från Island där USA har en militärbas.

Malta blev stat nr 45 som skrev på kärnvapenkonventionen, som blir lag om 50 stater undertecknar.

Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt
Bild: Anders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt, 2016 – Foto: SVT

 


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Förklaringen ligger i att Sverige är kärnan i den Djupa Staten. De första atombomberna utvecklades här av bl.a. Lise Meitner. Vi fixade tungt vatten i Ljungaverken och via Norsk Hydro i Rjukan. Sverige är ju även ett av de länder som säljer mest vapen per capita, vore ju korkat att skriva på nåt sånt då. Som lite info är det rätt bra att läsa SOU 1999:20, för att förstå vilka lirare vi har i vårt spelarbås o sen fundera om de är kvar? Tilläggas bör, att Ericsson kontrollerar telekominfrastrukturen i mer än 180 länder och utan den så vet man inte riktigt var man ska fälla bomber + mycket annat som kontrolleras via den. ABB sitter på kraftnätet i lika många länder o där går säkert att hitta synergieffekter, då båda firmorna kontrolleras av…………..Taaaadaaaaaa, Infestor! Det är nog dags, att börja kolla in Calles onsdags o fredagsmys: https://www.youtube.com/channel/UCF91tw2MUPA9KsOuUvU5B0w

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *