Lågutbildad statsminister ger bort 4,9 miljarder kronor per år i coronapaket

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 1 september 2020
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Det gigantiska stödpaket eller ”coronapaket” på 750 miljarder euro totalt som EU-länderna politiskt enades om, tillsammans med Sverige, den 21 juli 2020 är ett kontroversiellt hafsverk av det exempellösa slaget.

Text: Christer Nilsson, författare och ekonom

Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Somliga ekonomer kallar det redan för en ”ekonomisk statskupp”, iscensatt av de stenrika globala lobbyisterna på den internationella finansmarknaden. Sverige blev överkört. Kommande generationer, dvs. våra barn och barnbarn blir nu hårt skuldsatta i minst 30 år framåt.

En kavat Stefan Löfven reste till Bryssel med den orealistiska tron att Sverige minsann inte skulle ge några ovillkorade bidrag (gratispengar) till länder som Grekland, Italien, Spanien, Portugal som i årtionden systematiskt misskött sin ekonomi med gigantiska statsskulder, låga pensionsåldrar, skattesystem som läckt som såll och med överhängande risk att spräcka hela eurosamarbetet och därmed riskera hela EU:s existens. I det storpolitiska rävspelet kom den förre Metallförhandlaren enkelt till korta.

Klockan 3 på natten skulle en sömnig och utmattad Stefan Löfven och EU-nämnd, som på felaktiga grunder delegerats att besluta på riksdagens vägnar, skriva under ett snabbt frammanglat 20 sidor tjockt avtal på snårig juridisk engelska.

Vem tror att en i juridik och engelska lågutbildad statsminister eller EU-nämnd var kapabel att förstå de för Sverige ödesdigra ekonomiska konsekvenserna?

Dimridåerna var utlagda och lockbetet som svaldes med hull och hår stavades r-a-b-a-t-t-e-r. En muta i rättan tid. Den hisnande summan 750 miljarder euro ska snart, 2021, skickas till våra ”fattiga” medlemmar i Sydeuropa  i form av lån  360 miljarder (48 procent) och rena bidrag 390 miljarder (52 procent).

Sverige förbinder sig att från 2028 under 30 år fram till 2058 betala tillbaka 4,9 miljarder kronor per år och med en garantisumma på 147 eller 190 miljarder (ingen har ännu förstått vilken summa som gäller). Pengar som kommande generationer ska slanta upp krona för krona.

Tysklands Angela Merkel – som precis som Stefan Löfven tidigare var starkt emot ”gratispengarna” – gjorde plötsligt en kovändning när hon upptäckte att de tyska bankerna var enormt riskutsatta i de länder som ska ta emot ”gratispengarna” och att bankerna och euron till varje pris måste skyddas.

Knappast någon i Sverige, inte minst regeringen eller de politiska partierna, har förstått att Sverige nu är uppbundet i eurosamarbetet, som vi i folkomröstning sagt nej till. Inbakat i avtalet ligger också en risk för att Sverige mister sin urgamla beskattningsrätt vilken då övergår till Bryssels byråkrater.

I mars 2021 ska regeringen lägga fram propositionen om coronapaketet för riksdagen. Och nu kommer det viktiga: riksdagen kan rösta nej till förslaget och då faller EU:s hela stödpaket.

Detta skulle vara en enorm prestigeförlust för Stefan Löfven om så blev fallet, närmast en regeringskris. Han kommer att stenhårt argumentera för ”de fina rabatterna” som Sverige förhandlade sig fram till. Det är att slå blå dunster i ögonen på svenska folket. Rabatterna har visat sig vara peanuts, den ”sänkta” EU-avgiften har redan ätits upp av Sveriges ökande avgift i EU:s nya långtidsbudget som ska kompensera för Storbritanniens brexit.

Text: Christer Nilsson, författare och ekonom | Det går att skriva under för alla med ett nej till stödpaketet.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq