Träningsrutiner hösten 2020 som motiverar

publicerad 7 september 2020
- Gästskribent
Träningsrutiner till hösten. Foto: Andy Choinski. Licens: Pixabay.com

Nu när sommaren nått sitt slut och hösten börjat kommer är det många som upplever en brist på motivation gentemot träning. Sämre väder kan dämpa träningssuget, men en spännande ny rutin och ett nytt perspektiv på träning kan göra stor skillnad.

När det är högsommar, solen skiner, blommorna blommar, och det är fullt av liv utomhus är det lätt att regelbundet ta sig ut och träna. Frisk luft och hård träning är en utmärkt kombination, men när det svenska vädret börjar återgå till sitt naturliga tillstånd finns det risk att motivationen fallerar.

Känner du igen dig i detta och vill slippa släpa dig till gymmet i kallt väder och med ett dystert humör har du ändå flera alternativ att tillgå när det gäller träning.

Allt börjar med rätt attityd

Regelbunden träning är livsviktigt för ditt välmående. Men många ser ofta träning ur två extrema perspektiv: antingen spenderar du en timme om dagen på att träna, eller ingenting alls. Så behöver inte vara fallet, och det är just den typen av attityd gentemot träning som leder till brist på motivation och tråkiga träningspass.

Enligt ny forskning kan långa träningspass bidra till att sänka immunförsvaret om du inte är försiktig. Träning ska vara kul, varför det är rekommenderat att du anpassar träningsrutinerna i denna lista utefter ditt eget schema och dina egna tycken. Även ett pass på tio minuter kan ha en drastisk effekt på din vikt och ditt välmående.

Bra utrustning kostar

Går du till ett gym har du tillgång till all utrustning du behöver, men det kan vara rätt dyrt i långändan. Det kan även innebära ytterligare ett hinder i din träning, eftersom du måste ta buss eller bil till gymmet flera gånger om veckan. Att bygga ett personligt gym hemma kan då vara att föredra.

Beroende på dina träningsmål kan priset variera en hel del. Siktar du på att slå personliga rekord inom marklyft och knäböj kan summan för vikterna uppgå till flera tusen. Ett bra löpband kan även det kosta skjortan. Behöver du köpa dessa på kredit kan du använda dig av en sida som Axo Finans för att jämföra lån och se till att du inte betalar för mycket i ränta. På så sätt kan du komma igång med ditt hemmagym snabbt och enkelt.

Träningsrutiner hösten 2020 för dig med ett hektiskt schema

Det kan vara svårt att hitta rätt träningsrutin, och det är många som tenderar att överkomplicera processen. Det viktigaste när du vill se resultat av din träning är egentligen den mentala styrkan, inte den fysiska. Nedan hittar du exempel på några enkla träningsrutiner. Oavsett vad du har för mål med din träning bör en av dessa rutiner passa just dig.

Starting Strength är en av de mest populära träningsrutinerna inom styrketräning och rekommenderas starkt till dig som har som mål att bli starkare och göra detta i rekordfart. Rutinen är centrerad kring knäböj och marklyft, men inkluderar andra övningar som tränar resten av kroppen. Utrustningen du behöver för denna rutin är en skivstång samt en hel del vikter.

Kroppsviktsträning är något som kan tyckas komplicerat till en början, men är ett utmärkt sätt att komma i form och innebär väldigt få hinder mellan dig och träningspasset.

En enkel, snabb, men ändå effektiv helkroppsrutin för dig som vill träna med din kroppsvikt är följande:

  • Tre sets med 10 reps vardera av vanliga armhävningar
  • Tre sets med 10 reps vardera av pull-ups (räckhäv)
  • Tre sets med 10 reps vardera av knäböj med din kroppsvikt
  • Tre sets med 10 reps vardera av benlyft

Det går självklart att justera denna rutin efter dina egna behov, men detta är lämpliga siffror att sikta på.

”Run-walk”-rutinen är perfekt för dig som föredrar konditionsträning framför styrketräning. Rutinen innebär att du alternerar mellan att löpa och att gå allteftersom du blir trött. Det gäller att lyssna på din kropp vid denna typ av träning, för att undvika skador. Det går utmärkt att köra rutinen på löpbandet eller utomhus!

Du kan välja en av dessa träningsrutiner hösten 2020 till att börja med, eller en kombination av dem. Oavsett vad du väljer är det viktigaste att du kommer igång och att du håller en positiv attityd gentemot träningen. Lycka till.

 

Extern skribent | #träning


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq