Elinor Torp som är reporter på Dagens Arbete har skrivit “Vi, skuggorna. Ett Sverige du inte känner till”. Den har kommit ut på Leopard förlag. Boken handlar om hur vi i Sverige utnyttjar människor långtifrån. Det är inte bara i fattiga länder som vi suger ut dem. Vi hämtar hit dem också. De finns överallt. Byggen, restauranger och hotell och städning. De är ett parallellsamhälle som arbetar hårt för oss för att Sverige skall fungera. Utsugningen av utländska chaufförer tas inte upp.

Text: Hans Sternlycke

Vi, skuggorna. Ett Sverige du inte känner till
Vi, skuggorna. Ett Sverige du inte känner till. Bokframsida: Leopard förlag

Enligt en uppskattning förlorar Sverige 66 miljarder kronor om året i skatt på det. De som arbetar får några tusen i månaden kvar efter att de fått betala några tusen för att dela ett källarrum med flera andra eller i en sovsal i ett ruffigt industriområde, kanske utan all sanitet. De kan också bo i ett husvagnsvrak eller under en presenning i skogen och få göra sitt tarv på marken.

De luras hit av Sveriges goda rykte och av agenter med stora löften. När de kommer hit tar arbetsgivaren hand om det mesta av lönen för alla utlägg inklusive skatt han säger han skall stå för. Resan till Sverige och falska papper dras också av för. Den lilla lön som blir kvar är i kontanter. Den hämtas av ”gångare” från bankomater eller från Baltikum. De stora vinsterna i mellanskillnaden tvättas bort av falska fakturor från skenföretag med en ”målvakt” som bulvan och hamnar i något skattesmitarland. Bankerna hjälper till i penningtvätten.

De som utnyttjas har inte medel att återvända och kan det kanske inte utan fara. I landet de kommer ifrån är förhållandena ofta ännu värre. Det de får över skickar de hem till familjen. Där hade de inte kunnat försörja den. Då är tre tusen i månaden i Sverige bättre. De arbetar alla vakna timmar och måste det också för att stå ut. Skadas de eller dör förnekar arbetsgivaren att de varit anställda.

Lagen om offentlig upphandling tvingar det offentliga att ta lägsta budet. Någon samkörning av information från olika myndigheter eller kontroll av brottslighet och historia görs inte, eller får inte göras av sekretesskäl. Beställningen av ett bygge går till någon stor betrodd entreprenör. Denne har underentreprenörer som i sin tur har underentreprenörer. Där finns svartarbetarna. De finns från många främmande länder: Bolivia, Nicaragua, Uzbekistan, Mongoliet. Det blir helt ogenomskinligt. Ingen personalliggare förs.

För att få finnas på bygget måste man ha ett identitetskort, men de utfärdas till långt fler än det finns arbetare, kan förfalskas eller lånas ut. Städbolag har kortare entreprenörskedjor och kommunen upphandlar ofta direkt från de kriminella. En av tio anställda är vit för att hålla fasaden,men resten är svartarbetare. Anställda tvingas bli egna företagare genom F-skattefusk. I Sverige kan man ha hur låg lön som helst eftersom det inte finns någon lagstadgad lägsta lön, utan det är en fråga om facklig förhandling.

Av de flyktingar som utvisas lär en femtedel gömma sig kvar i Sverige. Rakmath Akilov tog en lastbil och körde ihjäl människor på Drottninggatan i Stockholm, när han fick sitt utvisningsbesked. Innan var han asbestsanerare utan skyddsutrustning och utan arbetstillstånd som många andra.

Det är en stor kriminell verksamhet som möjliggörs av marknadsliberalismen vi tror på och EU har som lag. I tillväxtens namn underlätta företagande genom att minska regleringarna. Revisionsplikten för mindre bolag är avskaffad. Arbetslivsinstitutet har lagts ned och Arbetsmiljöverket bantats och har inte längre samma möjlighet att göra inspektioner, och man undviker stora arbetsplatser, där det finns alltför många med falska arbetstillstånd. Arbetskraftsinvandring har underlättats och företagen själva får avgöra behovet av utländsk arbetskraft. Skatteverket har slutat kontrollera rätten att jobba innan man utfärdar samordningsnummer som alla anställda från utanför EU måste ha.

Det är en förfärlig bok som Elinor Torp skrivit, som alla de borde läsa, och särskilt de som angriper invandrarna som problemet, men inte det råkapitalistiska samhällssystemet vi skapat. Här får vi möta dem som tänkande och kännande individer inte en homogen grupp vi tilldelar våra fördomar. Boken varieras med kapitel om Aura, som följs tiden från resan från Stockholm till en restaurang i Arjeplog tills polisen gör ett tillslag, och hon berättar allt och övertalas att med ett par kamrater stämma för ocker, men hon förlorade och nu väntar på ett utvisningsbeslut.

Boken varvas med fakta om hur bedrägerierna görs, reportage om miljöerna, intervjuer med företagaren som blev utkonkurrerad, arbetsmarknadsinspektören som bytte till Arbetsmarknad för att arbeta mot osund konkurrens men gett upp. och med domaren som frikände för våldet och utsugningen.

Skatteverket ville varken verifiera eller dementera polisens uppgifter och kunde inte avslöja om ärendet lämnats till Ekobrottsmyndigheten för domstolen. Tingsrätten, en domare och tre nämndemän, hörde bara de tre målsägandena, ägaren och den våldsamme kocken, inte de andra som arbetat på restaurangen. Restaurangägaren förnekade allt och friades. Kocken frikändes på sin utsaga av att man varit en enda stor familj. På grund av det tilldelades kärandena mindre tilltro utan ansågs ha överdrivit för att få stanna i Sverige. Domaren kände inte till den senaste arbetsrättslagstiftningen och ansåg att eftersom inte alla uppgifter kunde verifieras måste vi tro på de tilltalade. Aura och hennes kamrater orkade inte överklaga.

Text: Hans Sternlycke

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
14 oktober 2020 kl 18:05

I den ”skuggan” har jag levt i större delen av mitt liv. Sverige har visserligen en produktionsapparat som är väldigt nersliten men vi lär kunna föda 2 miljoner ”extramedborgare” enligt Reinfeldt/Löfven.
Det finns ca 14.500 heltidsbönder och de har aldrig fått betalt för vare sig ”produktionsapparaten” eller arbetsinsatsen. Trots detta kräver socialisterna att livsmedel skall var ”näst intill gratis”
Snacka om skuggliv?

Erik Forsman
14 oktober 2020 kl 10:47

Ingemar Ljungqvist är vida känd i så kallade alternativa kretsar och jag högaktar hans insatser, som varit ovärderliga. Förstår därför inte följande citat: “Den nyanserar bilden om invandrare, så istället för att larma så att det blir ett destruktivt hat nyanserar ni båda bilden”. Vågar påstår att en betydande andel (om inte en majoritet?) av de som utnyttjar papperslösa själva är invandrare. Hans Sternlycke tankesystem är sprungen ur klassisk marxistiskt samhällsanalys, och här finns bara förövare och offer, den prioriterade gruppen/klassen mot den försvarslösa utnyttjande gruppen/klassen. Någon mer nyanserad bild ska man inte förvänta sig. Där av dras alla invandrade över en kam, som varande offer, och vi svenskar skyldiga till deras lidande (typ). Vi ska alla känna skuld och skam.

En mindre förstår jag vad Estoniakatastrofen har med recensionen av boken att göra?

ingemar ljungqvist
Reply to  Erik Forsman
14 oktober 2020 kl 16:54

När jag läste recensionen, läste jag också mellan raderna: Är Sverige verkligen en demokrati? som så illa behandlar sina invånare, såväl svenskar som invandrare. I Estonia länken ställer jag den frågan ännu tydligare. Och så idag fick jag Elöverkänsligas tidskrift Ljusglimten. I den kommer de egna elflyktingarna till tals. Som tigs ihjäl av stormedia och myndigheter. Vi har rester av demokrati kvar – men vi har också stora inslag av en strukturell fascism, nu accentuerad av Coronan.
Om du lyssnar på Nordfors tal i Berlin på vaken.se så träffar han spiken på huvudet när han förklarar varför motståndet mot Covid-1984 är kraftfullast i just Tyskland. Tyskarna är vaccinerade en gång mot fascism, dvs de har haft sin Hitler. Därför varsnar de nu faran. och bjuder motstånd innan det är försent. I Sverige är vi på tok för naiva.
Förstår du Forsman ?- Bra att du frågar

Erik Forsman
14 oktober 2020 kl 10:27

Känner till delar av detta skuggsamhälle, och sett en del. Den erfarenheten ger vid handen något recensenten inte berör, nämligen att flertalet av de som utnyttjar (tex inom restaurang- och städbranschen) själva har invandrarbakgrund – det utnyttjar alltså sina egna landsmän. Det är det ena. Det andra är att dessa problem hade vi kunnat undvika med en restriktiv migrationspolitik samt om vi röstat nej ett EU-medlemskap. Problemet är med andra ord kopplat till en oansvarig invandringspolitik, som vi nu ser följderna av.

Harriet Larsson
Reply to  Erik Forsman
14 oktober 2020 kl 11:15

Instämmer till fullo i Erik Forsmans kommentar. Att symptom på olika misshälligheter i samhället synliggörs är bra, men utan analys om dess grundorsak är förändring skral. När mörka företeelser, som skrupelfri utnyttjande av människor, endast presenteras i känslosamma reportage, utan djupare orsaksanalys, då fortsätter allt som förut i nyliberalismens anda, att marknaden löser allt.

ingemar ljungqvist
Gäst
14 oktober 2020 kl 09:44

Mycket viktig och bra recension Sternlycke och en lika viktig bok. Den nyanserar bilden om invandrare, så istället för att larma så att det blir ett destruktivt hat nyanserar ni båda bilden.
Själv ställer jag mig frågan efter ett annat haveri huruvida Sverige är demokratiskt eller inte? Här är den: https://www.vaken.se/det-som-makten-vill-dolja-med-betong-kommer-tillbaka-med-bumerangeffekt/

Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
14 oktober 2020 kl 08:38

Om nu Sverige rullar på med uteblivna 66 miljarder i skatter, borde det ju finnas utrymme för lika stora skattesänkningar och avskaffande av alla förtäckta skatter a la socialismus.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Åke Södergren
15 oktober 2020 kl 06:59

Den socialistiska terrorn mot landsbygdsbefolkningen avstår man inte frivilligt ifrån.
Inte ens nöd och svält lär ändra på det.