Vad ska vi ha SVT och SR till om de nya nätmedierna gör ett bättre jobb?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 oktober 2020
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson, 12 sep 2020. Foto: Carl Johan Auriel

FRIA TANKAR OM MEDIA. Kanalen SwebbTV visar att en medborgarjournalistisk satsning med ytterst små medel ändå kan erhålla en mycket stor och trogen tittar- och läsarskara. Det sker dels genom djupintervjuer med mycket kunniga personer och dels genom att kanalen kommentera aktuella nyheter.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 22:09, 5 okt | Foto: Carl Johan Auriel

Vi på medborgartidningen NewsVoice frågar oss vad vi ska ha statskontrollerad Public Service till om statskanalerna mest innehåller en hög andel av tillrättalagd propaganda som ändå bara gagnar några få stora intressenter när vi istället kan få sanningsenlig, intressant och djuplodande information från de mindre nya nätkanalerna?

SwebbTV skriver i anslutning till en intervju med SVT-profilen Chris Forsne med anledning av situationen i Sverige och om landet klarar av den omställning som nu sker:

Eva Christina Maud "Chris" Forsne
Journalisten Eva Christina Maud “Chris” Forsne har under många år varit medarbetare på Aftonbladet, GP och SVT. Pressfoto, Twitter.

“Chris [Forsne] anser att medierna och framförallt “Public Service” bär ett stort ansvar för att vi har denna situation. Personalen är okunnig, outbildad och likriktad i sitt tänkande vilket gör att man inte klarar att hantera förändringarna.”

ArcanumSkolan 2024

“De som inte har ställt upp på vänsterinriktningen inom medierna har lämnat verksamheterna eller jobbar kvar där och mår väldigt dåligt.
Journalisterna ser sig själva som goda och det är orsaken till att de inte kan ta i de problem som migrationen har fört med sig. De är rädda för att peka ut någon. Det är också förklaringen att de undviker all intellektuell diskussion kring detta.

Situationen på SVT har fortsatt att gå åt fel håll och en orsak till detta är att det finns många chefsnivåer och en stor rädsla hos journalisterna för att sticka ut.”

Exempel på hur SwebbTV rapporterar

SwebbTV kommenterar den 2:a oktober den organiserade klankriminaliteten som nått en sådan omfattning att minst hälften av all assistansersättning som betalats ut via Försäkringskassan baseras på fusk.

I tisdags avslöjades att Hillary Clinton och hennes medarbetare låg bakom bluffen om att Donald Trump hade kopplingar till Ryssland inför det amerikanska valet 2016. Syftet var att leda bort uppmärksamheten från Clintons egna misstag.

SwebbTV nämner omständigheterna runt mordet på Tommie Lindh och att en statlig utredare vid namn Carl Heath gått ut med ett betänkande om att införa mer censur mot oliktänkande som ifrågasätter myndigheternas verklighetsbeskrivning.

Donald Trump är åter nominerad till Nobels fredspris för fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten och Bahrain, samt Trumps försök att dra USA ur konfliktområden.

“Sveriges radio har blivit anmälda av medborglig samling för diskriminering till DO då VD Cilla Benkö öppet erkänt att de rekryterar på bland annat etnicitet och kön och inte på kompetens, vilket är emot gällande diskrimineringslagstiftningen i Sverige.”

Redaktörens slutkommentar

SwebbTV tar upp Estoniakatastrofen. Dokumentären Estonia avslöjar att färjan användes för att smuggla militär utrustning från det sönderfallande Sovjetunionen till väst. Ett dokument från 1997 visar att Marinen skyddade Estonia genom att följa färjan i en svensk ubåt.

Svenska aktörer i samarbete med amerikanska stal i så fall rysk kärnteknik, vilket i en omvänd situation skulle betraktas som en krigshandling, dvs om ryska aktörer stal svensk eller amerikansk vapenteknologi. I övrigt har det länge varit misstänkt, inom fria undersökande kretsar, att Estonia med svensk hjälp transporterade rysk kärnteknik till Väst (red anm). Nu har dessa påstådda “konspirationsteorier” nått allmänheten.


Vad ska vi ha stora mediekanaler med enorma budgetar och dyr teknisk utrustning till om merparten av vad de producerar ändå är politiskt vinklat, ideologiskt skruvat eller vetenskapligt falskt? Då är det bättre att läsa kortare nyheter, lyssna på enkelt framställda intervjuer med sakkunniga och titta på kärnfulla reportage i de nya nätmedierna förutsatt att deras produktioner är mer sanningsenliga, vilket jag anser att de ofta är.


I övrigt, när undertecknad ser på SVT, läser DN eller lyssnar på Sveriges Radio handlar det mest om att skanna av vad dagens narrativ går ut på. Vad ska vi tro på idag, tycker Staten och Kapitalet, för att travestera på låten från Ebba Grön? Därefter kan vi gå till de riktiga nyhetskanalerna i Sverige och utlandet och få veta vad som egentligen pågår i världen och varför.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Nej! Inte Tycker jag SVT Står för Vänster, jag vet inte vad de står för egentligen, jag såg alldeles nyss är urstark Dokumentär från Vänster, de hade de aldrig Kunna visa, på SVT eller TV 4. jag vet inte alls vad SVT står för, förr när Folkpartiet syntes i ett kör, tänkte jag de är säkert Folk Partister. Liberaler nu. men så kommer miljö inslag, av hur Jorden brakar sönder, och hyttar näven åt flygresor och annat, för att i nästa sekund, prata hur fint man kan ta flygresor till olika Turist mål. ja, det är nästan svårt att förstå hur en sådan Hjärna hänger ihop. jag är av den åsikten att röster skall höras, Olikheter. Jag om jag hade kunnat påverka, hade jag nog haft TV till mycket av utbildnings Syfte , och även där måste Olika Röster Höras.

 • Ett tillägg till min artikel ovan:

  Vad ska vi ha stora mediekanaler med enorma budgetar och dyr teknisk utrustning till om merparten av vad de producerar ändå är politiskt vinklat, ideologiskt skruvat eller vetenskapligt falskt? Då är det bättre att läsa kortare nyheter, lyssna på enkelt framställda intervjuer med sakkunniga och titta på kärnfulla reportage i de nya nätmedierna förutsatt att deras produktioner är mer sanningsenliga, vilket jag anser att de ofta är.

  • – Och vad ska vi ha överbetalda gräddfils-knapptryckare till, som inte vågar uttrycka sin egen mening, utan ständigt bara följer de “expert”-utlåtanden som ges i remiss-svaren?

   Riksdagen liknar alltmer ett självspelande piano – eller kanske ännu mer ett positiv som vevas runt av en apa i någon avlägsen bananrepublik.

 • Att vi tvingas att betala den smörja som SVT serverar via våra skattemedel är kännetecknande för den korruptionen som härskar i detta land, blev medborgare tillfrågat? Blev det en folkomröstning? Att Samuel af Ugglas önskar sig en genomgång i domstol skulle bara visa hur korrupt även våra domstolar är, men det kommer snart flera upplysningar. Det är sorgligt hur svenska folket är hjärntvättat och handlingsförlamat.

 • Numera finns även höghastightestorpeder som inte är laddade. de far igenom plåten av sin tyngd och fart.

 • Det intellektuella tillståndet i Sverige är ju en katastrof eller helt obefintligt, när ledande politiker helt tappat förmågan att försvara sin integritet. Med enormt förtal och förakt som dessa pådraget sig tycks ingen ha ryggrad att få sanningen avslöjad inför DOMSTOL!
  Sverige är politiskt genomkorrupt!!!

 • Den intellektuella tillståndet i Sverige är ju en katastrof eller helt obefintligt, när ledande politiker helt tappat förmågan att försvara sin integritet. Med enormt förtal och förakt som dessa pådraget sig tycks ingen ha ryggrad att få sanningen avslöjad inför DOMSTOL!
  Sverige är politiskt genomkorrupt!!!

 • Trots att filmen visar att verkligheten påminner mycket om den sanning som vi konspirationsmedvetna tidigare hävdat, talar man i dagens P1 i föraktfull ton om “konspirationsteoretiker” som ondsinta och/eller förvillade personer. Men hur ska man finna sanningen om det är förbjudet att ställa upp hypoteser och kolla deras trovärdighet?
  I det antika Romerska riket var ju brottsbekämparnas första fråga: Cui bono? – d v s Vem gynnas? Man skulle alltså utgå ifrån att det finns en konspiration bakom skumma händelser. I Estonias fall är nu konspirationen uppenbar. De edsvurna vägrar berätta, vilket är lögnares erkännande – i min värld.
  Då public service media sviker sin uppgift och inte ens försöker avslöja missdådare, gör de sig till medbrottslingar, medlöpare, “konspirationsgynnare”.

  • Mats, bra sammanfattad formulering (Cui bono). Det är inte en helt trivial sak att bemöta begreppet konspirationsteoretiker, gör här ett försök: alla lite mer avancerande brott börjar alltid med en planläggning, komplott, hemlig plan, överenskommelse eller ränk. Svårare än så är det inte. Avancerad brottslighet uppstår inte av en slump. Det ligger dessutom i sakens natur att dylik sammansvärjning ej är ämnad att nå offentlighetens ljus – ligger för oss dold, förborgad eller på annat sätt bortom vår kännedom, förstånd, vetskap eller kunskap och vi är med andra ord förpassade utanför, återstår gissa eller ana. Vad kan inte sägas om det vi inte känner till? Inget! Allt kan sägas om det vi inte känner till.

   Det jag vill åt med begrepp som konspirationsteoretiker eller konspirationsteorier, är en skambeläggning av faktumet att vi har bristande kunskap och insyn. Vidare dessutom att skambelagda försöken att skaffa oss just precis kunskap och insyn om det fördolda, så att det fördolda skall upphöra att vara just fördolt, utan istället upplyst.

   Målet med det konstruerade (definierad och avgränsad tankeenhet) begreppet “konspirationsteoretiker” eller “konspirationsteorier” är uppmaningen att sluta vara människa. Sluta tänk. Sluta använd din intuition. Sluta sök sanningen. Fortsätt att lev ensam och utelämnad i dunkelt.

   Om detta inte är ondska, vad är då ondska?

 • Håller helt med artikelförfattaren. De misstag som har begåtts och fortsätter att begås är ett verkligt problem för vårt land.
  När all den här förljugna nyhetsförmedlingen får fortsätta så kommer ingen att kunna lita på någonting som publiceras från dessa
  fusk media. Det värsta är väl att vi får betala för smörjan som de presenterar som sanning.
  En Sanning är lika klart lysande som Solen eller Månen. Ingen kan förneka den. Media manipulerar, ljuger och har en agenda som inte överensstämmer med den vanliga normala människans överlevnadsinstinkter. Vi måste få till stånd en förändring. Finns det någon som vill fortsätta med dessa lögner??? Varken läsare eller journalister vill ha det så här, hur kan det få fortsätta ?
  Tack till Torbjörn Sassersson. Jag tog del av swebbtv och Chris Forsne, hon är riktigt vass och vet vad hon talar om. Tack.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *