Sugen på en sladdlös dammsugare? Hitta en som bäst uppfyller dina krav

publicerad 27 november 2020
- Gästskribent

TEKNIK. Handhållna och sladdlösa dammsugare är särskilt användbara runt köket och andra delar av hemmet när det ligger damm eller smulor och irriterar och du inte vill ta fram den stora, tunga dammsugaren ur förrådet för att få bort det.

En sladdlös dammsugare förvaras enkelt i ett skåp och rymmer betydligt mindre plats än den traditionella dammsugaren, dessutom väger de mindre och kommer åt ytor du inte kan nå med din vanliga dammsugare.

Om du överväger att hitta en sladdlös dammsugare för att underlätta städningen och ditt liv generellt bör du hitta en som uppfyller dina krav och din budget. Här går vi därför igenom några av de steg som är essentiella att utforska innan ditt köp, så du hittar en sladdlös dammsugare som bäst uppfyller dina krav.

Vad du bör överväga för att hitta en sladdlös dammsugare som uppfyller dina krav

En fördel är att jämföra olika märken och modeller på marknaden för att hitta en som passar dig bäst. Det finns en mängd olika dammsugartest på nätet idag som jämför de största varumärkena som Bosch, Miele, Electrolux och Dyson. Oavsett vilket varumärke eller vilken modell du väljer finns det några viktiga funktioner att ha i åtanke när du gör ditt köp.

Laddningstiden

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till en sladdlös dammsugare är laddningstiden. För att känna dig nöjd med din nya dammsugare rekommenderar vi att du letar efter modeller som kan dammsuga under en längre period och som inte tar alltför lång tid att ladda.

Vissa kan behöva ladda en hel natt eller ännu längre. En del dammsugares batterier håller inte mer än 10 minuter innan du måste sätta den på laddning, men många kommer även med ett reservbatteri så du slipper vänta flera timmar på att färdiggöra städningen.

Vikt, portabilitet och ljud

För att få den mest rättvisa bilden av din framtida dammsugare kan det vara smart att bege dig till en fysisk butik för att testa den. Då kan du testa att köra runt den och märka hur mycket den egentligen väger, hur flexibel den är att förflytta mellan olika rum samt hur mycket oväsen den ger ifrån sig.

Har du djur i hemmet är det en god idé att överväga en sladdlös dammsugare som inte ger ifrån sig mycket ljud. Idag finns det en hel del sladdlösa dammsugare som nästintill är helt tysta.

Användningsområde

Förutom att tänka på din framtida sladdlösa dammsugares batteri, kapacitet, vikt och ljudförmåga, måste du även överväga vad den kommer användas till. Letar du efter en dammsugare som ska suga upp djurhår från mattor och möbler finns det handhållna, sladdlösa dammsugare som utför jobbet mycket bättre än andra.

Dessa dammsugare är särskilt lämpade för djurhår tack vare deras starka sugkraft, liksom deras turbomunstycke, som är extra effektivt för att samla hår från golvet.


Har du inga djur hemma, men istället är en person som inte befinner dig hemma mycket och samtidigt uppskattar en ren lägenhet eller hus? Då kan en robotdammsugare vara den perfekta lösningen för dig, allt eftersom den kan rengöra ditt hem när du inte befinner dig i huset.


Din budget

En sista aspekt att ha i åtanke är priset på din framtida sladdlösa dammsugare. Vi har inte alla samma förutsättningar när det kommer till inkomster, samtidigt som vi alla är olika och inte ställer samma krav på rengöringen.

Några av oss nöjer oss med en billig handdammsugare som kan dammsuga upp det mest irriterande som djurhår eller smulor från golvet, medan andra av oss prioriterar en dyrare dammsugare med speciella funktioner och som väsnas mycket.

Som tur är finns det garanterat en modell för alla. Du måste prioritera vad som är viktigt för dig och därefter kan du leta efter en sladdlös dammsugare som uppfyller dina önskemål.

Är du allergisk mot djurhår eller mot damm är det värt att överväga en dammsugare med ett HEPAfilter som filtrerar bort de värsta partiklarna så du slipper gå och snora hela tiden. Om du bara vill att det ska se relativt rent ut i ditt hem innan du storstädar en gång i månaden kan du nöja dig med en någorlunda billig dammsugare som gör jobbet.

Återigen rekommenderar vi att du jämför de märken och modeller som finns på marknaden för att se vilka eller vilken som stämmer mest överens med dina behov.

Testa dammsugaren innan du köper den

Om du överväger att investera i en lite dyrare sladdlös dammsugare rekommenderas det att du beger dig till en fysisk butik som ställer ut de modeller som lockar dig. På så sätt får du en mer rättvis bild av hur dammsugaren faktiskt ser ut, hur tung eller lätt den är, hur pass stark sugkraft den har och hur länge batteriet räcker.

Då kan du dessutom be om råd för de försäljare som finns i butiken och återvända hem med en sladdlös dammsugare som kan göra ditt hem skinande rent igen!

 

Extern skribent

Relaterat

  • Läs mer om teknik i NewsVoice
ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq