Folkhälsomyndigheten: PCR-test kan ej skilja på aktivt virus eller virus som oskadliggjorts av immunförsvaret

3
2320
PCR-test. Licens: Shutterstock.com (1704280819)
PCR-test. Licens: Shutterstock.com

SJUKVÅRD. I sin uppdaterade vägledning för bedömning av smittfrihet skriver Folkhälsomyndigheten att PCR-tester inte kan skilja på virus med förmåga att infektera celler och på virus som redan oskadliggjorts av kroppens immunförsvar. Därför kan testerna inte heller avgöra om någon person är smittsam eller inte och ska heller inte användas i detta syfte. Det skriver Nya Dagbladet.

I massmedia har PCR-tester lyfts fram som en säker och etablerad metod för att avgöra huruvida någon är smittad av viruset eller inte och kan smitta andra människor – något som alltså är direkt felaktigt och som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

Vid månadsskiftet till december så ändrade också Folkhälsomyndigheten sina vägledningsdokument på sin hemsida och konstaterar även de att PCR-tekniken inte klarar av att skilja på aktiva och oskadliggjorda virus.

RNA från virus kan ofta påvisas i veckor efter insjuknandet men innebär inte att man fortfarande är smittsam. Det finns också flera vetenskapliga studier som talar för att smittsamheten vid covid-19 är som störst i början av sjukdomsperioden”, skriver man bland annat.


Istället för att fokusera på de i sammanhanget opålitliga PCR-testerna och vad dessa visar så rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att smittfrihet ska grunda sig på ”stabil klinisk förbättring med feberfrihet i minst två dygn och att det gått minst sju dagar sedan symptomen började”.


Nuvarande kunskap om viruset är begränsad

Folkhälsomyndigheten erkänner också att den nuvarande kunskapen om viruset och dess smittsamhet är ”begränsad” och att ny information kan komma att läggas till eller uppdateras efterhand.

Någon som uppmärksammat Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer är immunologen Sanna Ehdin som gjort sig känd för att vara djupt kritisk mot den svenska coronastrategin.

Precis vad jag har sagt hela tiden… Och många andra. Kanske ni kan lyssna lite mer på vad jag säger nu, och inte förkasta det och mig som en del gjort?” konstaterar hon på Facebook.

Text: Isac Boman, Nya Dagbladet


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Josef Persson
Josef Persson
Gäst
24 december 2020 kl 21:49

Vill inte vara den, men testen indikerar inte virus, varken döda eller “levande”.
Testet identifierar en protein sekvens som sägs finnas hos just Sars cov 2.

Sen hur många andra coronavirus som har sekvensen, eller andra mikroorganismer, genmodifierade eller inte, det kan vi bara gissa. Eller om sekvens redan finns i vissas DNA.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Josef Persson
24 december 2020 kl 23:44

Det stämmer det du skriver, men det är inte så PCR-tester används av massmedier och politiker för att opinionsbilda respektive styra människors beteende. Därför har förmodligen Folkhälsomyndigheten gjort denna uppdatering av vägledningen för bedömning av smittfrihet…

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
12 januari 2021 kl 17:08

PCR-testerna har använts för att skapa ett scenario av en pandemi, inget annat. Givetvis finns de de som redan från början förstod bluffen https://www.wionews.com/world/this-nanotech-based-technique-detects-covid-infection-in-10-seconds-354063