Vill politikerna göra Sverige till en krigszon för att blidka Pentagon?

publicerad 12 december 2020
- Gästskribent
Soldater. Modellfoto: Damir Spanic. Licens: Unsplash.com

NATODEBATT. I skuggan av coronapandemin, som drabbat oss svårt, håller något minst lika allvarligt på att hända. Den fysiska distanseringen, nödvändig för att klara smittspridningen, verkar ha fått en motsvarighet i form av politisk distansering. Inte mellan höger och vänster utan mellan den politiska eliten och vanliga medborgare. Det håller nu på att få konsekvenser som kan bli katastrofala.

Signaturer: se nedan | Modellfoto: Damir Spanic. Licens: Unsplash.com

Sverige har varit förskonat från krig i över 200 år, något vi medborgare har förstått att värdera. Många har engagerat sig i fredsrörelser och humanistiska föreningar och de flesta av oss inser värdet av alliansfrihet och förbud mot kärnvapen.

Den 15 december kommer riksdagen, våra politiska företrädare, att rösta om regeringens proposition för totalförsvaret 2021-2025.


Förslaget innebär en nästan fördubbling av kostnaderna för totalförsvaret och därmed minskat utrymme för andra utgiftsområden som sjukvård, äldreomsorg, skola etc, men förslaget öppnar dessutom för att främmande makt skall få tillgång till svenskt territorium och vårt stöd i sin krigföring.


Att välja sida mellan två stormakter är det sista vi ska göra

Propositionen är unik då den enbart och så tydligt pekar ut den ena av stormakterna som skyldig till den ökande spänningen. Propositionen framstår som direkt dikterad från Pentagon helt utan hänsyn till Sveriges säkerhet. Vill våra politiker göra vårt land till en krigsskådeplats?

Ett storkrig i dag riskerar att föras med kärnvapen. Att Sverige förbereder NATO tillträde till vårt territorium ökar spänningen och gör oss till ett direkt mål. Startats ett krig av någon av supermakterna är det försent. Det är nu vi måste göra något.

Alliansfrihet och ett nationellt folkbaserat försvar är vad vi behöver – inte att liera oss med en av stormakterna som står mot varandra i Östersjön och Arktis.

Vi måste alla tänka om och följa FN-stadgans uppmaning om fred med fredliga medel. Ett neutralt alliansfritt Sverige behövs och ett Sverige som fredsfrämjande buffert i Östersjöområdet.

Ställ politikerna till svars, kräv ett svenskt förbud mot kärnvapen på svenskt territorium likt Finland, ett tydligt slut på närmandet till NATO, upphävande av Värdlandsavtalet och ett undertecknande av FN:s kärnvapenförbud. Kräv att våra politiska företrädare lyssnar och följer folkets vilja.

Vi som står bakom texten kommer från följande föreningar: Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen (FMKK) i Sundsvall, Kvinnor för fred i Sundsvall, Västernorrland och Sundsvall-Timrå, FN-föreningen Svenska läkare mot kärnvapen och Sundsvalls Asylkommitté (SLMK).

Signerat: Måna Wibron, Runa Forsman, Ulrika Hådén, Ulf Gustafsson, Hjördis Johansson, Stefan Aronsson, Elisabet Finné, Sameer Lafta, Åsa Forsberg, Lo Högberg, Annika De Mello, Eva Goes, Gertie Gagner, Birgitta Krona


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Precis… Bevis kanske kommer i framtiden, vem vet? Insiders och anonyma källor kring svensk export av militärmateriel till f.d. Sovjetunionen hittar man så mycket man vill hitta, om man söker. Alla märkliga turer krig Estoniaaffären tyder att svensk militär (Wallenbergs Investor) har gjort vad de kunnat för att dölja vad som föregått. Om Palme och export av vapen kan man prata om hur länge som helst. Personligen tror jag det ligger till här: Sverige (Wallenbergs Investor) har exporterat vapenteknologi till östblocket under hela det så kallade kalla kriget. När sovjetunionen föll samma vore de närmast tjänstefel från västs underrättelsetjänster att inte ta sig över Boltic Sea och muta militär på plats för att föra över systemen. Vem eller vad som sänkte Estonia vet jag inte, men om de vapensystemen som de facto fanns där, skulle belysas offentligt, skulle de vara möjligt att backtracea dessa system tillbaka till oss här i Sverige, och hela propagandalögnen samt Palmes gloria skulle möjligen hamna på sned, och det vill man inte.

  • Mycket talar istället för att militära transporter på Estonia gjordes av svensk underrättelsetjänst i samarbete med andra västländer. Se t.ex. https://www.expressen.se/nyheter/sara-overlevde-jag-sag-militartransport-pa-estonia/. Att de var villiga att riskera livet på hundratals ovetande passagerare är en del av skandalen, som skulle behöva få ett mycket större fokus och rättsligt efterspel. Att du kopplar ihop Estonia med Palme, som blivit mördad många år tidigare, är väldigt långsökt. Kan du nu berätta vilka högteknologiska vapensystem du menar Sverige skulle ha levererat till före detta Sovjetunionen med Palmes goda vilja? Och vilket var det du menar att de hämtade tillbaka på Estonia?

 • En källa inom det militära (äldre person, logistik) berättade att svensk militär körde vapenutrustning med lastbilar upp till Murmansk. Källan verkade misstänka att material såldes till Sovjet. Det ska ha skett under 1980-talet. Källan verkade mest ha frågetecken och ingen direkt insyn i syfte och omständigheter.

  Om detta stämmer uppstår naturligtvis frågan om det var vanligt att vapen såldes av Sverige till Sovjet under kalla kriget.

 • Det har ju varit en successiv glidning av Sveriges hållning, tyvärr i riktning mot minskande neutralitet och självbestämmande. Till exempel lyckades Sverige hålla sig utanför två världskrig och svenska militären deltog inte i Vietnamkriget, men på senare tid deltar militären aktivt i NATO-ledda krig såsom förstörelsen i Libyen och våra ledare verkar vilja att Sverige ska delta om det blir världskrig igen. Efter utländska påtryckningar gör flera svenska politiker helt om i kärnvapenfrågan och tycks försöka sabotera fredspristagaren ICANs arbete. Det vi kallat försvar verkar nu omvandlas till en “eskortservice” (se t.ex. https://www.bohuslaningen.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/d%C3%A4rf%C3%B6r-fl%C3%B6g-amerikanska-bombplan-%C3%B6ver-bohusl%C3%A4n-1.28238445). Men kan du berätta vilka högteknologiska vapensystem du menar Sverige skulle ha levererat till före detta Sovjetunionen, med Palmes goda vilja?

 • “Sverige har haft dolt medlemskap i NATO sedan 1949/…/Sverige har undertecknat en drös avtal med NATO, däribland Värdlandsavtalet” och samtidigt levererat högteknologiska vapensystem till före detta Sovjetunionen, med Palmes goda vilja. Det är just dessa teknologiska vapensystem, eller, avlyssningsutrustning, ämnat att lyssna på NATO, levererat Sverige, som hela Estoniaaffären handlar om.

  Lyssnar man på vänstern så har Sverige hela tiden spelat under täcket med NATO. Lyssnar man på högern var Palme en sovjetisk spion.

  Ett något provokativt påstående är att detta är lika med att vara neutral – att stödja bägge sidor.

 • @ Sven Ruin 20 december, 2020 At 15:57

  Det är ofattbart att svenska soldater numera deltar i terrorn tillsammans med sådana barnamördare som beskrivs i rapporteringen i de länkar du ger.

  Soldater, som mördar civilister bara för att vänja sig vid att mörda!

  Jag hoppas innerligt att dessa som nu ska ställas inför rätta kommer att dömas till stränga straff för sina våldshandlingar mot civila vuxna och barn!

  Nationen Sverige har fallit avgrundsdjupt i alla tänkbara avseenden!

 • Tack Hans! På engelska säger man “what goes around comes around”. Vi ska inte vara förvånade över att Sveriges medverkan i krig slår tillbaka på Sverige. För några exempel på vad våra allierade gjort i Afghanstan, se https://www.abc.net.au/news/2020-11-19/afghanistan-war-crimes-report-igadf-paul-brereton-released/12896234 och https://theintercept.com/2020/12/18/afghanistan-cia-militia-01-strike-force/ (där för övrigt också Bofors nämns)

  • En mycket viktig och intressant intervju med dig, Sven Ruin!

   – Ja, vi svenskar har fått rykte om oss i andra länder att vara lättlurade och godtrogna. I Tyskland, där jag bott, finns uttrycket “Die dummen Schweden” (de dumma svenskarna).

   På ett sätt är det nog indirekt ett rätt positivt omdöme, för det visar på den genuina ärlighet som kännetecknat svenskarna under lång tid. En gång i min ungdom tappade jag min plånbok som innehöll ganska mycket pengar. Efter några dagar ringde en person upp mig och berättade att han hade hittat den. Vad glad jag blev!

   På ett annat sätt är det negativt med denna godtrogenhet. Det svenska folket har under många år blivit fullständigt förda bakom ljuset och grundlurade av statsfinansierad TV, radio, tidningar, myndigheter och politiker.

   I intervjun framkommer det att svensk militär och underrättelsetjänst och vapenindustri aktivt medverkar i terrorkrig över hela världen.

   Sveriges beslutsfattare har nästan helt avvecklat det starka försvar vi en gång hade. Istället har legostyrkor byggts upp som deltar i krigsterrorn under amerikanskt kommando.

   Svenska folket är grundlurat och få svenskar inser vidden det och många verkar fortfarande inte fatta ett skvatt…

 • Övergreppen från det parasiterande systemets myndigheter är nu så omfattande och urartade att istället för att dikotomiskt gruppera i folkvalda och väljare, är det mer relevant att tala om förövare och offer. “Värddjursavtal” ligger begreppsligt närmare sanningen!

 • Våra korkade politiker tror att Nato och USA är vägen till en bättre värld – men ett världskrig gör inte världen bättre – snarare tvärtom – en världskatastrof av sådana dimensioner som ingen kan föreställa sig. Våra “intelligenta” politiker stora dröm att få dra igång ett världskrig visar på total kortslutning i deras hjärnvindlingarna och tror sig ha lösningen på alla problem med kanondiplomatin är helt absurt. Då kommer WW2 vara en vindfläkt när de kommande kärnvapnens bombmattor läggs över våra tättbefolkade områden på världskartan. Massmord utan dess like men så ser inte de krigshetsande vapenmakterna på följderna av ett hämningslöst bombande – de tror sig åstadkomma en seger för världssamfundet när det i verkligheten skapar en världskatastrof som inte kan återskapa allt som byggts upp av vårt mänskliga arbete med blod svett tårar och stort mänskligt umbärande.

 • Nu har väl skribenterna blandat ihop både äpplen och päron, fyllt på med plommon och sedan hällt i lite jordgubbar. Pandemin är en politisk-ekonomisk skrivbordsprodukt, den fysiska distanseringen kallas social fast orsaken tydligen är medicinskt grundad på en teori från 1860. Att sedan skicka skrivelser till FN som nu planeras att verka som huvudorganet för en enväldig världsregering blir gräddklicken på kompotten. Det är en krackelerande illusionsekonomi med WEF som håller i sleven och kokar ihop röran. Samtidigt är det allt fler som börjar vakna upp och fatta vart det lutar.

 • Stig Hallengren
  En artikel som speglar gemene mans naivitet och okunnighet.
  Sverige har haft dolt medlemskap i NATO sedan 1949. Den svenska neutraliteten och alliansfriheten är en chimär, ett rosa moln som vilselett det svenska folket i 70 år.
  Sverige har undertecknat en drös avtal med NATO, däribland Värdlandsavtalet. Detta medger intrång av NATO-trupp på svenskt territorium samt tillstånd att starta och landa med NATO-flyg. FN är en gangsterorganisation som går globalisternas ärenden genom att sjösätta agenda 2030.
  FN kan vi inte lita på.

  Det finns tillstånd för NATO-flyg att negligera svensk gräns vid konflikter.
  Tillstånd för överflygningar med kärnvapen ombord. Kärnvapenbestyckade U-båtar från NATO navigerar fritt i svenskt farvatten. Finland har ca 52 olika avtal med NATO. Det finns knappast något att tillägga.
  Det är bara den ljugande försvarsministerns signatur som fattas.
  PS Är inte släkt med socialministern.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *