Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Vill politikerna göra Sverige till en krigszon för att blidka Pentagon?

publicerad 12 december 2020
- Gästskribent
Soldater. Modellfoto: Damir Spanic. Licens: Unsplash.com

NATODEBATT. I skuggan av coronapandemin, som drabbat oss svårt, håller något minst lika allvarligt på att hända. Den fysiska distanseringen, nödvändig för att klara smittspridningen, verkar ha fått en motsvarighet i form av politisk distansering. Inte mellan höger och vänster utan mellan den politiska eliten och vanliga medborgare. Det håller nu på att få konsekvenser som kan bli katastrofala.

Signaturer: se nedan | Modellfoto: Damir Spanic. Licens: Unsplash.com

Sverige har varit förskonat från krig i över 200 år, något vi medborgare har förstått att värdera. Många har engagerat sig i fredsrörelser och humanistiska föreningar och de flesta av oss inser värdet av alliansfrihet och förbud mot kärnvapen.

Den 15 december kommer riksdagen, våra politiska företrädare, att rösta om regeringens proposition för totalförsvaret 2021-2025.


Förslaget innebär en nästan fördubbling av kostnaderna för totalförsvaret och därmed minskat utrymme för andra utgiftsområden som sjukvård, äldreomsorg, skola etc, men förslaget öppnar dessutom för att främmande makt skall få tillgång till svenskt territorium och vårt stöd i sin krigföring.


Att välja sida mellan två stormakter är det sista vi ska göra

Propositionen är unik då den enbart och så tydligt pekar ut den ena av stormakterna som skyldig till den ökande spänningen. Propositionen framstår som direkt dikterad från Pentagon helt utan hänsyn till Sveriges säkerhet. Vill våra politiker göra vårt land till en krigsskådeplats?

Ett storkrig i dag riskerar att föras med kärnvapen. Att Sverige förbereder NATO tillträde till vårt territorium ökar spänningen och gör oss till ett direkt mål. Startats ett krig av någon av supermakterna är det försent. Det är nu vi måste göra något.

Alliansfrihet och ett nationellt folkbaserat försvar är vad vi behöver – inte att liera oss med en av stormakterna som står mot varandra i Östersjön och Arktis.

Vi måste alla tänka om och följa FN-stadgans uppmaning om fred med fredliga medel. Ett neutralt alliansfritt Sverige behövs och ett Sverige som fredsfrämjande buffert i Östersjöområdet.

Ställ politikerna till svars, kräv ett svenskt förbud mot kärnvapen på svenskt territorium likt Finland, ett tydligt slut på närmandet till NATO, upphävande av Värdlandsavtalet och ett undertecknande av FN:s kärnvapenförbud. Kräv att våra politiska företrädare lyssnar och följer folkets vilja.

Vi som står bakom texten kommer från följande föreningar: Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen (FMKK) i Sundsvall, Kvinnor för fred i Sundsvall, Västernorrland och Sundsvall-Timrå, FN-föreningen Svenska läkare mot kärnvapen och Sundsvalls Asylkommitté (SLMK).

Signerat: Måna Wibron, Runa Forsman, Ulrika Hådén, Ulf Gustafsson, Hjördis Johansson, Stefan Aronsson, Elisabet Finné, Sameer Lafta, Åsa Forsberg, Lo Högberg, Annika De Mello, Eva Goes, Gertie Gagner, Birgitta Krona


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq