Sveriges största alternativmedier stänger i protest mot att Google raderat SwebbTV

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 december 2020
- NewsVoice redaktion
SwebbTV blackscreen

SwebbTV blackscreen

MEDIA. Idag har fem av Sveriges största alternativmedier stängt sina sajter i protest mot att Google raderat SwebbTV:s YouTube-kanal. Besökare möts av svarta hemsidor. NewsVoice som rapporterat om censuren mot SwebbTV publicerar de stängda mediernas gemensamma uttalande. Censuren verkar handla om att ta kontrollen över Riksdagsvalet 2022.

De fem ledande alternativmedier som tillfälligt stänger sina sajter är Samhällsnytt, Nyheter Idag, Fria Tider, Nya Tider och Exakt 24. Dessa pekar på att det ökade förtrycket riktad mot alla alternativmedier handlar om en sak: nästa Riksdagsval 2022.

 

Protesten mot Regeringen, justitieminister Morgan Johansson (S) samt Google som äger YouTube:

#SwebbTV

Dagen före julafton stängde Google den oppositionella svenska Youtube-kanalen SwebbTV med 65.000 följare. Kanalen har utgivningsbevis, ansvarig utgivare och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen.

Stängningen föregicks av ett antal åtgärder från Sveriges regering.

Först drev regeringen igenom en sänkning av elskatten för Google och Facebook till 0,5 öre/kWh, från 41,38 öre som hushållen betalar. Utöver det har Google fått ekonomiskt stöd genom regeringens elcertifikatssystem och tillsammans uppgår Löfven-regeringens subventioner till de båda bolagen till miljardbelopp.

Under valrörelsen 2018 kallade justitieminister Morgan Johansson (S) sedan till sig Google och Facebook och uppmanade dem att bedriva “frivillig” censur på internet å statens vägnar. Med på mötet var även Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson som lovade att förse IT-jättarna med information om “vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin”. I klartext: Vilka alternativmedier som ska motarbetas.

Efter raderingen av SwebbTV har Morgan Johansson svurit sig fri från eget ansvar, men samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd.

“Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform”, sade han till DN igår.

Med andra ord: Om Google vill sabotera för oppositionella medier i ett land där regeringen ger dem subventioner i miljardklassen, så är det inget vi tänker lägga oss i.

Attityden är inte acceptabel i ett demokratiskt land.

Inom USA:s justitiedepartement förbereds just nu lagstiftning som ska förhindra att Google och andra IT-jättar “censurerar lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor”. Även i den fria företagsamhetens högborg erkänner alltså makthavarna det faktum som Morgan Johansson vägrar erkänna: Att dagens opinionsbildning sker digitalt, och att IT-jättarna kontrollerar den infrastruktur som varje individ behöver för att kunna tillvarata sin yttrandefrihet.

Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier. Risken består inte i ny lagstiftning som förbjuder oss, utan att regeringen använder statsunderstödda företag såsom IT-jättar och banker för att stänga av oss från tjänster som är nödvändiga för att bedriva vår verksamhet.

Vi som representerar de största alternativmedierna i Sverige stänger idag våra webbplatser i protest mot regeringens hantering av SwebbTV. Vi gör samtidigt följande gemensamma uttalande.

  1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.
  2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.
  3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

Signerat
Erik Almqvist, chefredaktör Exakt24
Chang Frick, chefredaktör Nyheter Idag
Mats Dagerlind, chefredaktör Samhällsnytt
Widar Nord, chefredaktör Fria Tider
Vavra Suk, chefredaktör Nya Tider

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • ”Dessa pekar på att det ökade förtrycket riktad mot alla alternativmedier handlar om en sak: nästa Riksdagsval 2022”?
  Vad gör svenska folket åt Ulf Kristersson som vägrar att ”avpolletera” löfvensocialisterna?
  Hur förhindrar svenska folket att den s.k. ”valmyndigheten” förhindras att manipulera rösträkningen vid nästkommande val.
  Jag tänker inte låta en socialist stjäla min röst vid nästa val och det borde svenska folket kräva en garanti för att så ej sker.
  Då avstår jag hellre från att rösta och konstaterar att socialisterna är bedragare.

 • Den kaxige Morgan Johansson, numera prydd i en Hitler-mustasch, något större kanske (?), är en typ som helt arbetar i dekonstruktionens sold: han är t ex känd från flera håll för att i vredesmod ha utropat: “Kyrkan skall vi krossa”. Mycket utöver kyrkan vill denne Machiavelli-personlighet onekligen förstöra, inte minst möjligheten för svenskar att kunna leva i frihet och med hälsa i ett land där ALLA talar sanning, hela sanningen och intet där i mellan ……… .
  Just nu lever vi i ett skymningsläge som ingen tillförne har varit med om. Paradoxalt nog märks det inte av för någon, eftersom MSM och regering tiger om det krig som pågår om president makten i USA och som kommer att eskalera för var dag som går, förmodligen även rätt våldsamt efter 20:e januari 2021.
  Att Morgan Johansson och en stor del av den svenska eliten har sålt sig till Bidens åsnor och en kommunistisk framtid, råder det ingen tvekan om längre. Att en justitieminister är oförmögen att se att det pågår ett FOLKMORD på oss svenskar och är beredd i alla lägen att gynna muslimer att ta’ för sig på vår bekostnad, är förvisso inte något han är ensam om i den Stockholmsbyråkrati som vi svenskar sedan lång tid tillbaka lever i.

 • Är inte det rätt dumt att stänga ner, göra som “dom” vill istället för att blossa upp scenariot och göra det till en huvudartikel under en längre tid? Bombardera läsarna med mer information istället!

 • Komiskt sammanträffande. Svart startsida även på andra ställen.

  Aftonbladet idag kl 07:23: Svart i rutan för 400 000 kunder

  “Just nu har Comhem problem med sina tv-tjänster. Företagets presstjänst säger att omkring 400 000 kunder runt om i Sverige påverkas av felet.
  Comhem har skickat ut tekniker som ska felsöka och åtgärda problemet. Det finns i nuläget ingen prognos för när det kan vara löst.”

  ComHem skriver idag: “Avbrott TV i hela landet. Vi har för närvarande avbrott på tv-tjänsten i hela landet. Felavhjälning pågår och vi ber om ursäkt för de besvär detta orsakar.”

  https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/svart-i-rutan-foer-400-000-kunder.fwxAvyZo0

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *