Assange utlämnas inte till USA – En stor delseger för press- och yttrandefriheten

5
658
Julian Assange inside Amazing Ecuador Wallpapers free Wallpapers - Ruun.com
Julian Assange inside Amazing Ecuador Wallpapers free Wallpapers – Ruun.com. Montage: NewsVoice

Idag har domen fallit mot Julian Assange visselblåsaren och kämpen för folkrätt, yttrandefrihet och demokrati. Assange ska inte utlämnas till USA där åtal i 17 punkter väntade. Ett utlämnande till USA kunde ge 175 års fängelse och en relativt säker död i förtid för Assange som befinner sig i ett dåligt skick.

Det är en stor seger för både press- och yttrandefriheten och för det ökande solidaritetsarbetet, skriver Anders Romelsjö på den antiimperialistiska sajten Global Politics. Romelsjö har tillsammans med bland annat chilenare arrangerat flera events i Stockholm för att verka för en frigivning av Assange.


Orsaken till domslutet är Assange dåliga hälsa och risken för självmord vid en utlämning, men övriga argument mot en utlämning från försvaret underkändes av domstolen, skriver Sveriges Radio.

“Det amerikanska åtalet mot Assange bygger på publiceringar som Wikileaks gjorde av hemlighetsstämplade amerikanska dokument kring krigen i Irak och Afganistan och bägge sidor har nu 14 dagar på sig att överklaga beslutet.” – SR

USA:s regering förväntas nu överklaga beslutet – en process som beräknas ta flera år. Det betyder att Assange kommer att stanna i förvar på ett fängelse i Storbritannien.

Text: NewsVoice


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Jag tror att detta är ett stort misstag från Assanges advokaters sida. Donald Trump vet om att det var FBI på order från Hillary Clinton, som lät mörda Seth Rich och han tänkte att världen skulle få veta detta genom hans benådning av Julian Assange.

    Alltför länge har det hetat att “Ryssland” hade hackat sig in på olika servrar i USA (inklusive Hillary Clintons), medan det i själva verket var Seth Rich, upprörd över att man fuskade bort Bernie Sanders seger i primärvalet mot Hillary, som kopierade av allt på en vanlig USB-sticka och gav till Wikileaks via förmedling. Hillary hämnades genom att låta FBI skjuta honom i ryggen (man vet namnet på denne FBI-agent) och slutligen avrätta honom i hemlighet på morgonen efter en lyckad nattlig akut bukoperation.
    Allt detta om the Deep State måste upp på bordet – men Julian Assange vägrar att inse hur det i själva verket förhåller sig.

  2. I dom här storpolitiska sammanhangen är ingen bättre än sina källor; Sture är något mer påläst än många, många andra som uttalar sig vitt och brett med stor säkerhet.

  3. Visst är detta det som kallas för storpolitik. Det som det gäller är hur man ska förhålla sej till en enskild person kontra ett korrupt juridiskt system som dessvärre är globalt. Västvärldens jurister liksom de som verkar i alla gamla och nya kolonier är inskrivna i Bar Associations runt klotet. Alla lyder under regler från organisationer som IBA https://www.ibanet.org/About_the_IBA/contact_us.aspx så Julian Assange har inte en chans i he*lv*te att klara sej undan så länge detta korrupta och illusoriska system består. Vad vi ser just nu är sönderfallet av den ekonomiska bas som byggt upp detta bedrägeri. Inte en dag för tidigt.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här