Assange utlämnas inte till USA – En stor delseger för press- och yttrandefriheten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 januari 2021
- NewsVoice redaktion
Julian Assange inside Amazing Ecuador Wallpapers free Wallpapers - Ruun.com
Julian Assange inside Amazing Ecuador Wallpapers free Wallpapers - Ruun.com
Julian Assange inside Amazing Ecuador Wallpapers free Wallpapers – Ruun.com. Montage: NewsVoice

Idag har domen fallit mot Julian Assange visselblåsaren och kämpen för folkrätt, yttrandefrihet och demokrati. Assange ska inte utlämnas till USA där åtal i 17 punkter väntade. Ett utlämnande till USA kunde ge 175 års fängelse och en relativt säker död i förtid för Assange som befinner sig i ett dåligt skick.

Det är en stor seger för både press- och yttrandefriheten och för det ökande solidaritetsarbetet, skriver Anders Romelsjö på den antiimperialistiska sajten Global Politics. Romelsjö har tillsammans med bland annat chilenare arrangerat flera events i Stockholm för att verka för en frigivning av Assange.

Orsaken till domslutet är Assange dåliga hälsa och risken för självmord vid en utlämning, men övriga argument mot en utlämning från försvaret underkändes av domstolen, skriver Sveriges Radio.

”Det amerikanska åtalet mot Assange bygger på publiceringar som Wikileaks gjorde av hemlighetsstämplade amerikanska dokument kring krigen i Irak och Afganistan och bägge sidor har nu 14 dagar på sig att överklaga beslutet.” – SR

USA:s regering förväntas nu överklaga beslutet – en process som beräknas ta flera år. Det betyder att Assange kommer att stanna i förvar på ett fängelse i Storbritannien.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq