Christer Nilsson: Är det fria ordet dött? När ska folk sätta stopp?

Publicerad

Författare

Ämne

DEBATT. Internetjättarna är förmögna att censurera USA:s president. Nu har det hänt att mikrobloggtjänsten Twitter beslöt att permanent stänga av Trump efter onsdagens händelse vid Kapitolium i Washington.

Motiveringen: ”att det fanns en överhängande risk för att presidenten skulle uppmana (sic!) till ytterligare våld om han fick tillgång till plattformen”. Facebook, Instagram, Snapchat och Twitch följde kort därefter Twitters exempel.

Kritiken har inte uteblivet. Vem kommer att tystas härnäst? ”Varför ska en handfull Silicon Valley-miljardärer ha monopol på det fria ordet”, skriver en republikansk senator, ”internetjättarnas utrensning, censurerande och maktmissbruk är helt godtyckligt, absurt och mycket farligt”. ”Tyvärr är inte detta en ny taktik, de (vänsterdemokraterna) har arbetat med att tysta meningsmotståndare i åratal”, skriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo, inte på sitt ministerkonto, men väl på sitt privata Twitterkonto.

I Sverige är yttrandefriheten också under attack, men här handlar det mer om en tystnadskultur än avstängning på sociala medier. Makthavarna har slutat tala med vanligt folk. De svarar inte på berättigade frågor, bemöter inte folkets invändningar. Det finns knappast något utrymme på mediernas debattsidor.

Men när makthavarna inte längre lyssnar till, talar med och respekterar de människor som utsett dem till sina företrädare, då mister de sin legitimitet. Det är en tystnad som handlar om att få stopp på tvivlarna, dissidenterna, oppositionen. De ska minsann inte komma till tals. De ska bara vara tysta.

Om inte detta hjälper träder mobbningen in. Tonläget skruvas upp och fula tillmälen haglar. För de allra flesta blir det omöjligt och alltför kostsamt att opponera. Man lyder och håller tyst. Bäst att nicka och hålla med. Ett par exempel:

Nu ska munskydd användas i kollektivtrafiken, trots att vetenskapliga belägg saknas. Den nya pandemilagen tillåter nu regeringen att praktiskt taget stänga ner hela Sverige – med förödande konsekvenser för ekonomi och människors psykiska hälsa.

Man har aldrig påvisat i tillförlitlig forskning att influensavaccin minskar dödligheten, men vi bombarderas med ytterst vilseledande information om inte bara effekten utan också om antalet dödsfall i influensa, vilket syftar till att skrämma upp folk så att de låter vaccinera sig.

När ska folket komma till insikt?

Text: Christer Nilsson, historikerMer läsning

Bertil Östberg Liberalerna

Bertil Östberg (L) hånar journalist efter fusk med mediestöd – Tidningen NU

1
När NewsVoice journalist ringer Bertil Östberg och frågar om de tar moms för sina tidningar skrattar han och säger "nej".
Jimmie Åkessons tal till nationen 26 mars 2020

Rensa partiet Åkesson – Fängelsedömda i SD upp 500 procent – Sköt två personer...

1
GRANSKNING. NewsVoice presenterade den 30 december, 2020 en lista över de Sverigedemokrater (SD) på valsedlarna 2018 som begått grov brottslighet tidigare i livet och...
Peter Alestig (pressfoto, SvD.se), Koko Warner (pressfoto: UNFCCC) och Tege Tornvall (eget pressfoto)

Peter Alestig och Koko Warner – Ovetande klimatreporter och miljöekonom

1
REPLIK. ”Sanningen är helt enkelt att vi inte vet”. Så sammanfattar den amerikanska miljöekonomen Koko Warner hur påstådd global uppvärmning kan påverka hur människor...

Freedom Airway ger dig frihet att flyga utan vaccinkrav

1
RESOR. Flygarrangören Freedom Airway och Freedom Travel Alliance (FAFTA) vill bygga upp turistindustrin där privatpersoner ska kunna resa igen under normala former, utan krav...
Harriet Larsson och Peter Wolodarski. Montage: NewsVoice

Harriet Larsson: Vad är nästa steg i förföljelsen av oliktänkande?

3
DEBATT. Att läsa både från höger till vänster brukar vara ett gott råd, för att sedan bilda sig sin egen uppfattning om landets och...
Tandhälsa. Foto: Caroline LM. Licens: Unsplash.com https://unsplash.com/@carocaro1987

Tandhälsa – Var tredje tandläkarbesök ställdes in 2020

0
Tandhälsa: Regelbundna tandläkarbesök har minskat mest för de äldsta. Var tredje tandläkarbesök ställdes in under 2020.
Tege Tornvall, eget verk

Överhettade klimathjärnor slår sina huvuden samman

2
KLIMATDEBATT. Intervjun med miljöekonomen Koko Warner ingick i Svenska Dagbladets intervjuserie ”klimathjärnor”. Där har klimatreportern Peter Alestig valt ut fem personer att intervjua om...
Hunter Biden, Joe Biden (foto: Ben Stanfield). Nationella Kongressen, Kinesiska Kommunistpartiet (foto: Dong Fang, Public Domain)

Mike Adams varnar Väst för Biden-regeringens socialistplaner

15
ANALYS & DEBATT. Mike Adams är redaktör för sajten Natural News. I en betraktelse över Bidens-regimens tillträde varnar han främst amerikaner, men även Väst...
Christer Nilsson
Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.

2 KOMMENTARER

  1. Svenska medborgare har sedan socialisternas maktövertagande fråntagits möjligheten att avsätta politiker som missbrukar folkets förtroende!!!

  2. Rapport idag:”… vi vill rätta en uppgift i kurvan över antalet rapporterade dödsfall som är publicerad den 5/1, i axeln i bilden var felaktig, vilket gjorde att hela kurvan över antalet rapporterade dödsfall visade ett lägre antal än vad som var korrekt” ??? (hon nämnde inte “c19”) … :))

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här