Vad fan får du för dina skattepengar? Du får Dan Eliasson…snuskigt högavlönad

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 24 januari 2021
- Christer Nilsson
Statsfeminism. Foto: Ryan McGuire. Licens: Pixabay.com (free use)
Statsfeminism. Foto: Ryan McGuire. Licens: Pixabay.com (free use)
Temabild: Eliasson kan tryggt fortsätta att ta semestrar på Kanarieöarna. Foto: Ryan McGuire, Pixabay.com

DEBATT. Frågan ställdes av Leif Östling för några år sedan och är lika aktuell i dag. Bland regeringskansliets omkring 4600 anställda vistas nu också ett tiotal entledigade, sparkade eller frivilligt avhoppade generaldirektörer, ett reservat som av elaka tungor brukar kallas ”elefantkyrkogården” – och som egentligen inte är något annat än av regeringen konstruerade ”frälseregler”, med anspelning på forntidens adelsprivilegier, för oplacerbara högre byråkrater som gravt har misskött sina ämbeten. En av dessa är Dan Eliasson.

Text: Christer Nilsson, historiker | Foto: Ryan McGuire. Licens: Pixabay.com

Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Dan Eliasson behåller där sin lön på 160.000 kronor i månaden under hela 2021 och 2022 – totalt 3,9 miljoner kronor – och tjänar betydligt mer än samtliga statsråds 142.000 kronor i månaden, men något mindre än statsministern som tjänar 180.000 kronor i månaden. Efter fiffel med semesterdagar kan han nu också kvittera ut cirka 300.000 kronor för 36 sparade dagar.

Den av socialdemokraterna omhuldade partikamraten Dan Eliassons klättring på karriärstegen blev minst sagt egenartat sensationell, och slutade med en kraschlandning på en ”kyrkogård”. Han var en sui generis – en unik art för sig. I en slags kräftgång rörde sig Eliasson först som generaldirektör för Migrationsverket, sedan till Försäkringskassan, (75% av de anställda saknade förtroende för sin chef, enligt Sifo) därefter som utskälld uniformsklädd Rikspolischef i TV, för att sluta på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Där var förtroendet för honom enligt Sifo till slut nere i 46%.

Den ”nödvändiga” resan till gayklubbar på Kanarieöarna blev hans fall. Mycket av vad som hände där har underrapporterats av gammelmedier och SVT. Att han nödvändigtvis måste hälsa på sin dotter var väl inte så farligt?

Vad som dock inte framkom (och som regeringen senare såg allvarligt på) var vad nättidningen Stoppa Pressarna kunde avslöja: att generaldirektören på nyårsafton festade med två 29-åriga homosexuella män, varav den ene, Erik Galli, är reporter på SVT och själv beskriver sig på sin Instagram som ”reporter på SVT med en hedonistisk livsstil”. Galli underlät sedan att rapportera att Eliasson festade i stället för att som chef upprätthålla pandemihanteringens viktigaste funktioner i Sverige, men festskandalen slutade inte där.

Dan Eliasson - Pressfoto (polisen) Lars Hedelin
Dan Eliasson – Pressfoto (polisen) Lars Hedelin

Några dagar efter den blöta nyårsfesten gick Eliasson på ny gayklubb tillsamman med en ung norrman, nu i Puerto Rico på södra Gran Canaria, vilket avslöjades av nättidningen Nyheter Idag. Efter den storm av kritik från svenska folket som sedan följde valde Dan Eliasson att självmant säga upp sig som generaldirektör för MSB.

Som bekant blev det ingen ”pudel” eller ursäkt till svenska folket. I sin kommuniké motiverade han istället beslutet med ”att det hade blivit svårt för myndigheten (läs Dan Eliasson) att fortsätta arbetet på grund av allmänhetens reaktioner”. Ridå således och platt fall för denne strebrarnas mästare som väl i rättvisans namn egentligen borde fått avsked på grått papper. Sic transit gloria mundi – så förgår all världens härlighet!

Men denne byråkratiska snedsneglare som just kajkat in på regeringskansliet har, hör och häpna, nu fått ett nytt toppjobb som generaldirektör för Regeringskansliets Enhet för Samhällets Krisberedskap (SSK). Under vilken, ironiskt nog, hans gamla arbetsplats MSB ligger. Är det någon som blir förvånad?

Text: Christer Nilsson, historiker


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Dan Eliasson
Stöd NewsVoice 2024
 • Dan Eliasson och Löfven är det bästa beviset på hur den Svenska kronan förlorar köpkraft.
  Är det svårt att ta till sig?

 • Dan Eliasson och Löfven är det bästa beviset på hur den Svenska kronan förlorar köpkraft.
  Är det svårt att ta till sig?

 • För att lätta upp den här dystopiska maktfulkomliga galenskaparna…….
  Lyssna på Mangnus Uggla och Tommy Körberg. Tyvär hittar jag ingen fungerande länk. Men gå in på youtubekanalen ”KRukWWspzGw’.

 • För att lätta upp den här dystopiska maktfulkomliga galenskaparna…….
  Lyssna på Mangnus Uggla och Tommy Körberg. Tyvär hittar jag ingen fungerande länk. Men gå in på youtubekanalen ”KRukWWspzGw’.

 • Vi har en DS i Sverige också och dess gemensamma nämnaren är “inget personligt ansvar”, utan någon sort flummigt kollektivt ansvar. Då är det ju så att ett kollektivt ansvar är sammansatt av personliga ansvar och om då inget personligt ansvar materialiseras på någon nivå, blir ju resultatet total kriminalitet.

 • Som ni märkt har vi lättat på regeln att alla som kommenterar måste uppge för- och efternamn.

  Förändringen gör att vi avlastas med att ständigt behöva kontrollera inkommande kommentarer och maila de som inte uppfyllt villkoret med en vänlig uppmaning (och med den ej publicerade kommentaren bifogad) om att denne måste återkomma med samma kommentar, men med komplett namn.

  Mycket av vår tid har frigjorts nu. Vi kan istället fokusera på artikelinnehåll.

  DETTA BETYDER INTE ATT DET ÄR FRITT FRAM ATT POSTA TROLLKOMMENTARER OCH PERSONANGREPP. STANNA VID SAKFRÅGAN.

  Alla kommentarer som bryter mot dessa enkla regler kommer att bannas omedelbart och den som blir bannad måste därefter ansöka med ett enkelt mail om att få kommentera igen.

  / Redaktören

 • Ända sedan dollarn frikopplades från guldet 1974 har pengarna som staten roffat åt sig och slösat hej vilt inte längre tillhört det svenska folket. Se youtubekanalen “Lösningen” så får du en bättre inblick i vad statens finanser egentligen är för något. Är du vidare intresserad av världens finanser och vill förstå varför det är så här bör du läsa boken “The creature from Jekyll Island” skriven av Edward Griffin. Folk tror dom vet vad pengar är, men de har ingen aning hur illa det är ställt.

  Titta, läs och utbilda dig själv för det här är inget “överheten” vill att du ska veta, men informationen finns där ute för vem som helst att hitta.

 • Vi har en DS i Sverige också och dess gemensamma nämnaren är “inget personligt ansvar”, utan någon sort flummigt kollektivt ansvar. Då är det ju så att ett kollektivt ansvar är sammansatt av personliga ansvar och om då inget personligt ansvar materialiseras på någon nivå, blir ju resultatet total kriminalitet.

 • Som ni märkt har vi lättat på regeln att alla som kommenterar måste uppge för- och efternamn.

  Förändringen gör att vi avlastas med att ständigt behöva kontrollera inkommande kommentarer och maila de som inte uppfyllt villkoret med en vänlig uppmaning (och med den ej publicerade kommentaren bifogad) om att denne måste återkomma med samma kommentar, men med komplett namn.

  Mycket av vår tid har frigjorts nu. Vi kan istället fokusera på artikelinnehåll.

  DETTA BETYDER INTE ATT DET ÄR FRITT FRAM ATT POSTA TROLLKOMMENTARER OCH PERSONANGREPP. STANNA VID SAKFRÅGAN.

  Alla kommentarer som bryter mot dessa enkla regler kommer att bannas omedelbart och den som blir bannad måste därefter ansöka med ett enkelt mail om att få kommentera igen.

  / Redaktören

 • Ända sedan dollarn frikopplades från guldet 1974 har pengarna som staten roffat åt sig och slösat hej vilt inte längre tillhört det svenska folket. Se youtubekanalen “Lösningen” så får du en bättre inblick i vad statens finanser egentligen är för något. Är du vidare intresserad av världens finanser och vill förstå varför det är så här bör du läsa boken “The creature from Jekyll Island” skriven av Edward Griffin. Folk tror dom vet vad pengar är, men de har ingen aning hur illa det är ställt.

  Titta, läs och utbilda dig själv för det här är inget “överheten” vill att du ska veta, men informationen finns där ute för vem som helst att hitta.

 • Inte det minsta förvånad faktiskt!

  Däremot förstår jag inte hur svenska befolkningen fortsätter stödja cirkusen…..

 • Inte det minsta förvånad faktiskt!

  Däremot förstår jag inte hur svenska befolkningen fortsätter stödja cirkusen…..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *