Försvarsadvokat: Sverige är på väg att bli en polisstat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 februari 2021
- NewsVoice redaktion
David Massi. Foto: eget verk

JURIDIK. Försvarsadvokat David Massi varnade redan 2019 att Sverige är på väg att bli en polisstat. Han berättar tex att polisen har möjlighet att göra en husrannsakan hemma hos en person som inte ens är misstänkt för ett brott om denne eventuellt känner en person som polis eller åklagare anser är misstänkt för ett brott.

Det fanns tidigare skydd i grundlagen för en privatperson från att utsättas av en oskälig husrannsakan, men politikerna har i flera steg tagit bort dessa skydd. Nu är skyddet i det närmaste obefintligt.

”Man skulle kunna tro att Riksdag och Regeringen värnar om rättsstaten, att man värnar om vår demokrati och de mänskliga rättigheter vi har i grundlagen. Man skulle kunna tro att Regering och Riksdag gör allt de kan för att förhindra en utveckling från en rättsstat mot en polisstat, men det sjukaste av allting det är att det är precis tvärtom. I princip alla partier i Riksdagen tävlar om vem som kan ta oss dit snabbast…” – David Massi

Video och foto: David Massi, Avdokatsnack (När får polisen komma in?, 2019)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq