Peter Wolodarskis DN förlorar medicinreporter – Ej överens om coronanarrativet

10
Peter Wolodarski. Foto: Rikard Westman. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons
Peter Wolodarski. Foto: Rikard Westman. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons

ANALYS & DEBATT. En artikel i Expressen kan inte tolkas på annat sätt än att det finns en allvarlig splittring mellan medicinreporter Amina Manzoor och chefredaktör Peter Wolodarski. “Det har hänt några saker på senare tid som påskyndat beslutet”, säger Manzoor till Expressen.

Huruvida artikeln i Bonnierexpressens artikel rubricerad “Amina Manzoor slutar på DN: ’Hänt några saker’” är damage control eller ett avslöjande om en graverande omständighet spelar ingen större roll. Det omvärlden säkert vet är att Amina Manzoor inte gillar hur Dagens Nyheter rapporterar om coronakrisen. Manzoor väljer att till och med säga upp sig utan att ha ett nytt jobb att gå till. Det antyder en intern konflikt och Manzoor uppger att detaljerna ska tas upp i en bok som hon nu skriver.

I en intervju i april 2020 i Journalisten säger Manzoor att hon är missnöjd med hur DN förhåller sig till pandemin. Uppenbarligen har hon varit missnöjd under en längre period. Beslutet att sluta på DN kommer nu i februari och hon jobbar kvar till månadens slut.

Uppgifter i en färsk intervju i Journalisten från den 12 februari 2021 visar att problemet handlar om konflikten mellan att maximera antalet visningar genom opinionsbildning (dvs åsikter) i motsats till faktabaserade nyheter. Till Journalisten säger Manzoor och ingen kan missa budskapet:

Amina Manzoor. Foto från Linkedin
Amina Manzoor. Foto från Linkedin

“Han [Peter Wolodarski] har en helt annan roll än vad jag har. ’News and views’ du vet. Jag skriver utifrån fakta och vad vi vet säkert, medan han skriver utifrån sina åsikter. Min journalistik påverkas inte av det, och det ska den inte heller, även om jag som sagt inte håller med honom”, sa Amina Manzoor till Journalisten.

Med andra ord har Peter Wolodarskis DN, i likhet med Bonniertidningen Expressen, fastnat i clickbait-träsket där publiceringar handlar om att skapa trafik, det vill säga “views”. Orsaken för DN är uppenbar, tidningen har sedan flera år en svikande besökstrafik. Wolodarski är desperat. Artiklar om oförutsägbara virus, Tegnells ifrågasatta kamp mot svensk lockdown och vacciner som inte kommer tillräckligt snabbt, har blivit Wolodarskis hopp. DN tjänar på rädslan i krisen.

Dagens Nyheter förlorar alltjämt makten som Socialdemokraternas och den liberala vänsterns mest attraktiva informationskälla för svenska folket, men coronakrisen har med största sannolikhet åtminstone initialt fungerat som en läsar- och besöksmagnet för DN för de svenskar som söker information om Covid-19.

NewsVoice, Nya Dagbladet och DN jämförs med statistik från Alexa.com. Aktuell period: 90 dagar fram till den 13 feb 2021. Det är oklart varför viss besöksstatistik saknas på Alexa.com före 1:a januari 2021.

Trafiken till DN.se har minskat de senaste 90 dagarna medan nya nätmedier som NewsVoice och Nya Dagbladet upplever en kraftigt ökad trafik under samma period. Där finns ett helt annat coronanarrativ än i Expressen och DN, två tidningar som spelar på folks rädsla medan NewsVoice och Nya Dagbladet fokuserar på fakta, rapportering om coronarepressionen och bättre lösningar än experimentella vacciner.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
10 mars 2021 kl 00:48

Det skall bli intressant att se Amina Manzoor skriva om detta angående vaccinplandemin.

“De globala ansträngningarna för att vaccinera så många som möjligt för att stoppa den pågående coronapandemin kan sluta i katastrof. Det hävdar den belgiske vaccinforskaren Geert Vanden Bossche. ”Mänskligheten riskerar att förvandla ett ganska harmlöst virus till ett monster”, skriver han.”

https://samnytt.se/forskare-massvaccinationen-mot-covid-19-kan-sluta-i-katastrof/

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
9 mars 2021 kl 22:00

Blaskan späs ut med en VoF:are.

Prisbelönt pedigree!

Margaretha Molius
Margaretha Molius
Gäst
24 februari 2021 kl 21:42

Förr hade vi situationen att befolkningen inte skulle oroas nu är det tvärtom nu skall vi skrämmas till lydnad och alla måste vaccineras oavsett vad det innebär. Fogdarna tar över det demokratiska systemet.

Stefan Sjöblom
Stefan Sjöblom
Gäst
15 februari 2021 kl 17:45

Bra att säga upp sig!
Fantastiskt att säga upp sig utan att ha ett annat jobb att gå till!
Det kallar jag kurage!

Tänk om alla journalister som vet att deras tidning inte rapporterar det som de ser som opartiskt, viktigt, sanningsenligt etc. skulle ha denna heder.

Ser fram emot boken.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
14 februari 2021 kl 15:42

Är det ”narrativet”
som skall avgöra skillnaden mellan LIV eller DÖD?
Virusspektaklet luktar mer och mer en jättebluff.

Stefan Sjöblom
Stefan Sjöblom
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
15 februari 2021 kl 17:48

Det är en bluff.

Det visste vissa redan tidigt.

https://newsvoice.se/2020/10/tysk-advokatbyra-utreder-coronakrisen/

Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
14 februari 2021 kl 15:40

En god lektion i politiskt manipulerande kan man få av “rättegången” mot Trump. Med svenska mått borde det snarare vara ett forum om misstroende mot sittande förtroendevald.
Videon är 6 timmar lång men en nyttig lärdom hur man redigerar bevis för att vinna politiskt.
Ett som man kan framföra här är att behåll gamla ordböcker, eftersom man ändrar i små steg ords betydelser. Enl. 1984.

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
Reply to  Åke Södergren
14 februari 2021 kl 22:27

Sedan många år sker påtvingade folkvandringar på ett globalt plan. Nyanlända i olika länder med ett annat språk och kultur blir lätta offer. En sådan “rättegång” som den gällande Trump har inget att göra med verkligheten. Den styrda pressen tar givetvis upp bara de detaljer som de anser följer deras agenda. En fd president som påstådd syndabock är ju bara ett sidospår i segmentet med dimridåer. Det vill säga att det är viktigt att hålla populationen sysselsatt med oväsentligheter. Carl Norberg tar upp detta i en intervju med den dalande publikationen Aftonbladet https://www.youtube.com/watch?v=L0bFyyZ_erg

soren turesson
soren turesson
Gäst
Reply to  Åke Södergren
17 februari 2021 kl 16:12

Högt flyga orden blott tanken stilla står
ord utan tankar sällan himlen når

Fritt efter Shakespeare