Peter Wolodarskis DN förlorar medicinreporter – Ej överens om coronanarrativet

publicerad 14 februari 2021
- av Torbjörn Sassersson red.
Peter Wolodarski. Foto: Rikard Westman. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons
Peter Wolodarski. Foto: Rikard Westman. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons
Peter Wolodarski. Foto: Rikard Westman. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons

ANALYS & DEBATT. En artikel i Expressen kan inte tolkas på annat sätt än att det finns en allvarlig splittring mellan medicinreporter Amina Manzoor och chefredaktör Peter Wolodarski. "Det har hänt några saker på senare tid som påskyndat beslutet", säger Manzoor till Expressen.

Huruvida artikeln i Bonnierexpressens artikel rubricerad "Amina Manzoor slutar på DN: ’Hänt några saker’" är damage control eller ett avslöjande om en graverande omständighet spelar ingen större roll. Det omvärlden säkert vet är att Amina Manzoor inte gillar hur Dagens Nyheter rapporterar om coronakrisen. Manzoor väljer att till och med säga upp sig utan att ha ett nytt jobb att gå till. Det antyder en intern konflikt och Manzoor uppger att detaljerna ska tas upp i en bok som hon nu skriver.

I en intervju i april 2020 i Journalisten säger Manzoor att hon är missnöjd med hur DN förhåller sig till pandemin. Uppenbarligen har hon varit missnöjd under en längre period. Beslutet att sluta på DN kommer nu i februari och hon jobbar kvar till månadens slut.

Uppgifter i en färsk intervju i Journalisten från den 12 februari 2021 visar att problemet handlar om konflikten mellan att maximera antalet visningar genom opinionsbildning (dvs åsikter) i motsats till faktabaserade nyheter. Till Journalisten säger Manzoor och ingen kan missa budskapet:

Amina Manzoor. Foto från Linkedin
Amina Manzoor. Foto från Linkedin

"Han [Peter Wolodarski] har en helt annan roll än vad jag har. ’News and views’ du vet. Jag skriver utifrån fakta och vad vi vet säkert, medan han skriver utifrån sina åsikter. Min journalistik påverkas inte av det, och det ska den inte heller, även om jag som sagt inte håller med honom”, sa Amina Manzoor till Journalisten.

Med andra ord har Peter Wolodarskis DN, i likhet med Bonniertidningen Expressen, fastnat i clickbait-träsket där publiceringar handlar om att skapa trafik, det vill säga "views". Orsaken för DN är uppenbar, tidningen har sedan flera år en svikande besökstrafik. Wolodarski är desperat. Artiklar om oförutsägbara virus, Tegnells ifrågasatta kamp mot svensk lockdown och vacciner som inte kommer tillräckligt snabbt, har blivit Wolodarskis hopp. DN tjänar på rädslan i krisen.

Dagens Nyheter förlorar alltjämt makten som Socialdemokraternas och den liberala vänsterns mest attraktiva informationskälla för svenska folket, men coronakrisen har med största sannolikhet åtminstone initialt fungerat som en läsar- och besöksmagnet för DN för de svenskar som söker information om Covid-19.

NewsVoice, Nya Dagbladet och DN jämförs med statistik från Alexa.com. Aktuell period: 90 dagar fram till den 13 feb 2021. Det är oklart varför viss besöksstatistik saknas på Alexa.com före 1:a januari 2021.

Trafiken till DN.se har minskat de senaste 90 dagarna medan nya nätmedier som NewsVoice och Nya Dagbladet upplever en kraftigt ökad trafik under samma period. Där finns ett helt annat coronanarrativ än i Expressen och DN, två tidningar som spelar på folks rädsla medan NewsVoice och Nya Dagbladet fokuserar på fakta, rapportering om coronarepressionen och bättre lösningar än experimentella vacciner.

Text: Torbjörn Sassersson