Sverige avser bidra med ytterligare 100 miljoner kronor för global tillgång till vaccin mot covid-19

publicerad 11 februari 2021
- av Redaktionen
Vaccination. Foto: RF Studio. Licens: Pexels.com
Vaccination.

Regeringen avser att ge ytterligare 100 miljoner kronor i bidrag till Covax för att göra vaccin mot covid-19 tillgängligt i låg- och medelinkomstländer. Sverige dubblerar därmed sitt stöd till Covax för global vaccintillgång.

Regeringen planerar nu att tillföra ytterligare 100 miljoner kronor till Covax för att möjliggöra att fler invånare i låg- och medelinkomstländer samt i humanitära krisområden får tillgång till vaccin. Pandemin har nu skördat över två miljoner människoliv världen över och fler än 100 miljoner fall av covid-19 har registrerats.

Pandemin har också svåra indirekta effekter, inte minst när det gäller tillgång till hälso- och sjukvård och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Som en direkt följd av pandemin är också de humanitära behoven i världen större än på mycket länge.

Vaccin spelar en avgörande roll i kampen mot pandemin, för att sätta stopp för virusets effekter, skynda på den ekonomiska återhämtningen och minska risken för virusmutationer.

Global vaccintillgång gynnar därmed också vår egen befolkning. För att lyckas måste vaccinet komma alla till del, inte bara vissa länder. Detta ställer också krav på hälsosystemen att kunna genomföra vaccination. Här spelar också Sveriges långsiktiga stöd för att stärka hälso- och sjukvårdssystem en viktig roll.

“Ingen är säker förrän alla är säkra. Det är inget alternativ att inte bidra till att människor i hela världen kan få tillgång till säkra och effektiva vacciner. Det handlar om solidaritet och anständighet, men samtidigt också om att få stopp på en pandemi som har allvarliga konsekvenser överallt. Jag är stolt över att Sverige kan fortsätta bidra i den globala kampen mot covid-19”, säger minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh.

Bidraget på 100 miljoner är planerat att gå till Covax AMC, som leds av bland andra Världshälsoorganisationen och Vaccinalliansen Gavi. Bidraget gäller vaccin mot covid-19 för 92 låg- och lägre medelinkomstländer och ges i tillägg till ett tidigare bidrag på 100 miljoner kronor under 2020.

Covax presenterade den 3 februari planer på att börja leverera vaccindoser till totalt 145 länder under första halvåret 2021.

Sverige ingår i EU-samarbetet kring upphandling av vaccin som redan från starten verkat för global vaccintillgång, och Sverige är också medlem i Covax genom EU.

Text: Robert Englund, Regeringsklansliet


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Nobel geht die Welt zugrunde!
    Den humanitära stormakten Sverige förnekar sig inte. Totalt misslyckad corona-strategi med över 12000 döda och katastrofal behandling av de äldre. För en blankputsad Sverigebild kommer det egna folkets intressen alltid sist.

  • Måste vara surt för Bill Gates och Big Pharma att det ryska vaccinet Sputnik enligt uppgift visat sig vara effektivt, säkert och billigt jämfört med Big Pharmas undermåliga preparat som dessutom är konstgjorda! Inte konstigt att kampanjen mot Putin och Ryssland går på högvarv i MSM-media…Putin måste bort med alla medel är parollen! Dessutom försöker man via skumma figurer som Navalny få Nordstream 2 stoppad vilket skulle få de tyska gaskraftverken olönsamma och alternativt inte byggas ut alls i den omfattning som var tänkt. Man behöver inte vara allt för konspiratoriskt lagd för att förstå att vindkraftslobbyn och LNG-gas leverantörerna gärna pungar ut med pengar till den som kan sätta käppar i hjulet för Nordstream 2 och det är här som Navalny kommer in i bilden!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *