Nu kommer covidpolishundar som ska testa om du är smittbärare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 mars 2021
- Torbjörn Sassersson
En äldre person (foto: StockSnap) och en japansk polishund, som ej är relaterad till denna artikel (foto: Äldre person (foto: StockSnap, Pixabay.com) och en japansk polishund som ej är relaterad till artikeln (foto: Dick Thomas Johnson, CC 2.0)
En äldre person (foto: StockSnap) och en japansk polishund, som ej är relaterad till denna artikel (foto: Äldre person (foto: StockSnap, Pixabay.com) och en japansk polishund som ej är relaterad till artikeln (foto: Dick Thomas Johnson, CC 2.0)
Äldre person (foto: StockSnap, Pixabay.com) och en japansk polishund som ej är relaterad till artikeln (foto: Dick Thomas Johnson, CC 2.0)

OPINION. Nu utbildas covidpolishundar som ska hjälpa myndigheter att identifiera dig om du har en misstänkt Covid-19-infektion. Om du blir positivt markerad av en hund är det inte svårt att räkna ut vad de ska göra med dig. Inga kritiska frågor ställs av journalisterna i Life Science Sweden, Enköpingsposten eller finska Yle.

I hurtigt positiva ordalag uttrycker Tove Fall, som är professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, sin hoppfullhet. Till Enköpingsposten säger hon:

“Vi har goda skäl att tro och hoppas att specialtränade hundar kan bli ett snabbt och säkert komplement till gängse virustestning för att upptäcka personer med Covid-19.”

Polisiär tillämpning

Läkartidningen som utan ett spår av kritiskt tänkande skriver att studier pågår i flera andra länder som tex Storbritannien, ett av de ledande länderna inom coronarepression. I Finland används redan hundar för att identifiera smitta hos personer som kommer med flyget, skriver Yle.

Hielm-Björkman leder forskningsgruppen DogRisk inom ramen för Helsinki One Health vid Helsingfors universitet. Hundar som ska avslöja Covid-19 tränades först att lukta på urin, men nu ska hundarna kunna finna misstänkta coronainfekterade personer bara genom att lukta på kläderna.

Även i Chile och Iran tränas hundar att avslöja Covid-19. I Förenade Arabemiraten använder myndigheterna redan covidhundar på Dubais internationella flygplats. Hielm-Björkman samarbetar med forskare i Chile och Förenade Arabemiraten.

Koppling till det militära

Yle skriver att bombhundar på militärkasernerna i den tyska staden Ulmen tränas i att upptäcka Covid-19. Tyvärr går ingen säker. Yle skriver att den finländska forskargruppen ännu inte förstår varför covidhundarna även kan känna lukten av Covid-19 hos personer som tillfrisknat.

Militära bombhundar i den tyska staden Ulmen. Fotograf okänd.

Hielm-Björkman tror att det kommer att finnas en stor efterfråga på utbildade covidhundar för sportevenemang, muséer och stora arbetsplatser. Hon hoppas på att man snabbt ska få ihop “en armé med hundar”.

“Nu gäller det att snabbt skola upp så många hundar som möjligt”.

Tanken är alltså att allmänheten ska utsättas för covidpolishundar som leds av covidpoliser, hundar som ska ha rätten att lukta på dig. Om en hund markerar dig är det knappast troligt att du får möjlighet att tacka nej till att bli påtvingad djupare tester i en närbelägen covid-piketbuss eller testlokal för att därefter mot din vilja transporteras till en lämplig plats för karantän.

Flera myndigheter måste samarbeta för att misstänkta människor ska kunna detekteras och omhändertas för djuptestning. Situationen kräver även covidsäkra persontransporter och ett systematiserat omhändertagande.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq