Harold Shapiro – politisk aktivist i McCarthy-erans USA

publicerad 28 mars 2021
- Gästskribent
Harold Shapiro, privat foto

PERSONPORTRÄTT. Journalisten Per Shapiro har gjort ett gripande personporträtt om sin nyligen bortgångna far, Harold Shapiro. Per tar även upp hans bror Max som bytte efternamn till Tegmark, känd fysiker och kosmolog nu boende i USA samt förföljelser och migration och politisk aktivism i McCarthy-erans USA.

Harold Shapiro, som avled den 6 mars 2021, kritiserade atombomben redan på 1950-talet under McCarthy-erans USA, men programmet handlar om mycket mer.

“Om en livslång kärlek till matematiken och om en obotlig nyfikenhet och upptäckarglädje som fördes vidare genom lekfullt föräldraskap. Om hur Max Shapiro blev Max Tegmark och om de sista 30 åren av stoisk kamp mot sjukdom och kroppsligt förfall, med en humor som alltid kom till undsättning.”

Källa: Folkets Radio

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hela bakgrunden till McCarthy-eran är missledande, men CIAs uttalande att ‘vi vann inte kalla kriget för att vi var the good guys utan för att vi var bättre pokerspelare’ gäller.
  Dock inte på det viset som många tolkar det. Hela vänster-höger arenan är en del av pokerbluffandet. Men det är inte pokerspelande cowboys med skjutjärnen under bordet som är den viktigaste delen utan det brittiska imperiets skarpa hjärnor som infiltrerade alla väsentliga delar av det opinionsbildningen.
  Det är en välinformerad och verserad intelligentia som i verkligheten kontrollerar utvecklingen sen långt tillbaka.
  Dom framträdde ibland under kommunistisk etikett och åtnjöt respekt som möjliggjorde för dom att manipulera andra nationer mot deras intressen utan att genomskådas.
  Joseph Needham är ett exempel på det.
  McCarthy själv tog intryck av den offentliga retoriken och valde ämne för sin karriär delvis slumpmässigt men alltså under inflytande av de då rådande offentliga värderingarna.
  Utan att förstå att ett dubbelspel pågick i huvudsak regisserat av britter men med ett stort antal medhjälpare.
  De senare mer eller mindre omedvetna om dubbelspelet.
  Och därför också i ngn mån oskyldiga till dubbelspelet.
  Deras martyrskap blev därför ur deras egen synvinkel äkta vilket cementar bluffen och håller folk kvar i höger-vänster narrativet.
  Det finns uppgifter om att när McCarthy började ana att inte Moskva utan London var ursprunget fasades han ut och dog kort efter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *