MeeCable omdefinierar branschen för kablar – Påverkar många industrier positivt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 mars 2021
- NewsVoice redaktion
Camilla Luthman. Pressfoto: Mee Cable
Camilla Luthman. Pressfoto: MeeCable
Camilla Luthman. Pressfoto: MeeCable

FÖRETAG & TEKNIK. MeeCable är ett svenskt FoU-företag som utvecklat en banbrytande kabelteknik. VD och grundare är Camilla Luthman. Uppfinnare är Thomas Tullholm med en bakgrund inom FoU på bland annat Ericsson. De tror starkt på att resultaten av deras patenterade tillverkningsprocess kommer att revolutionera kabelindustrin och ge dem en unik plats på den globala marknaden.

Thomas Tullholm. Pressfoto
Thomas Tullholm. Pressfoto: MeeCable

Det hela började när Camilla Luthman introducerades för en liten, handgjord kabel av en forskare och uppfinnare från Ericsson, Thomas Tullholm, nu Chief Scientific Officer på MeeCable. Hans upptäckt, en ny metod att tillverka en kabel av olika material, gav en effekt som aldrig tidigare observerats. Effekten, som nu myntats till TH-effekten, skapas genom att kopparsträngar kombineras galvaniskt runt en kärna av aluminium. Detta leder till ett minskat spänningsfall i kabeln och därmed även ett minskat magnetfält på ett sätt som tidigare varit okänt för vetenskapen.


Resultaten av våra tester var så imponerande att vi knappast kunde tro det själva. Vi skapade vårt eget testprotokoll och lät även utomstående laboratorier bekräfta samma extraordinära resultat gång efter gång, säger Camilla Luthman.


MeeCable levererar en lätt och effektiv kabel som inte emitterar elektromagnetiska fält

Tekniken resulterar i låga elektromagnetiska störningar, förbättrad elektromagnetisk prestanda, lägre energiförluster och dessutom ett reducerat läckande magnetfält, vilket även kan ha en skyddande effekt på omgivande miljö.

MeeCable - produktbild
MeeCable – produktbild

Denna nya kabel är helt enkelt mer effektiv än en standardkabel. Den är också lättare, mer flexibel och billigare att producera.

MeeCable har patenterat sin teknik i hela Europa och USA och kommer snart att patentera tekniken på ytterligare marknader som Indien och Japan.

Företaget MeeCable utvecklar sina produkter för att möta de specifika behoven i olika branscher. Den reducerade elektromagnetiska störningen gör att den passar perfekt för telekom-industrin, den växande solcellsindustrin och även militären. Det går även att få ned vikten på flygplan och satelliter som kan innehålla upp till flera kilometer kablar.

“A large commercial transport aircraft such as the 747 uses approximately 750,000 feet (about 140 miles) of wire, weighing about 3,500 pounds. All aircraft designs are weight critical.” – Mitrecaasd.org

“Solcellsteknik är prioriterad just nu, tillsammans med strömkablar för telekommunikationsindustrin. Vi håller för närvarande på att utveckla och testa tekniken tillsammans med militära entreprenörer, både offentliga och privata, säger Camilla Luthman.

Kabelindustrin är konservativ och utvecklas långsamt. Banbrytande idéer är få och långt ifrån varandra över tid. Det ger MeeCable en bra position på marknaden. Luthman förklarade att deras vision är att radikalt omdefiniera hela kabelindustrin:

“Vi vill skapa framtidens kablar med en teknik som är grön, effektiv och som verkligen driver vetenskapen framåt”.

The Swedish-American Chamber of Commerce i San Francisco och Silicon Valley (SACC-SF/SV) är mycket positiva till MeeCable som välkomnar detta banbrytande svenska företag till sitt nätverk. MeeCable växer och söker nu aktivt efter samarbetspartners för att  signera licenstillverkningsavtal i USA. Kontakta Camilla Luthman via företagets hemsida.

Översättning och omarbetning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källa: Sacc-sf.org och MeeCable

Relaterat

  • Läs mer om teknik i NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *