En trivsam uteplats är din garanti i sommar

publicerad 28 april 2021
- Gästskribent
En trivsam uteplats.
En trivsam uteplats.
En trivsam uteplats.

En trivsam uteplats är något att längta efter i synnerhet i år. Att vi har levt i över ett år med restriktioner som den globala corona-pandemin har orsakat lär det inte vara någon som har missat. Nu när det verkar vara möjligt att se ljuset i slutet av tunneln är det många som börjar göra planer för sommarsemestern. 

Oavsett om du hör till dem som vill ut och resa i sommar eller hellre stannar hemma för att vara på den säkra sidan är detta ett perfekt läge att göra din trädgård till en trivsam uteplats inför de (förhoppningsvis) varma månaderna.

Insynsskydd och lä för att skapa en trivsam uteplats

Vi svenskar vill alltid spendera så mycket tid som möjligt utomhus på sommaren, och njuta av de soliga dagarna och ljumma kvällarna. Det de flesta brukar prioritera är avskildhet i vår trädgård för att slippa nyfikna blickar från grannar eller förbipasserande, och vindskydd för blåsiga dagar. Den absolut bästa, enklaste och billigaste lösningen är att plantera en vacker och tät häck – om du inte redan har gjort det.

Det finns en mängd olika typer som passar utmärkt för vårt klimat, men en av de populäraste är lagerhägg (Prunus lusitanica)  – framförallt för att den håller sig grön även under vintern. Den växer dessutom snabbt, kräver lite skötsel och är mycket enkel att klippa. Ett perfekt inslag runt grillplatsen eller verandan och ett enkelt sätt att skapa en trivsam uteplats.

En annan variant som många har fallit för är ligusterhäck (Ligustrum). Denna planta är även den snabbväxande och mycket lättskött, och är formidabel både som insynsskydd och vindskydd eftersom den växer sig så tät. Det finns dessutom flera olika varianter av den, så att du kan välja vilken typ av blad som passar bäst in runt din uteplats. Ligusterhäcken håller sig oftast grön under vintern, men bladen kan trilla av om temperaturerna blir mycket kalla.

Bästa tipsen för en vacker häck

  • Se till att din häck planteras i en rak linje med hjälp av snören och planteringspinnar.
  • Plantera häckplantorna i ett sicksack-mönster, då blir häcken tätare och vackrare.
  • Följ alltid rekommendationerna gällande avstånd mellan plantorna. Om du planterar dem för nära får de inte tillräckligt med utrymme för att växa optimalt, och om du planterar dem med stora avstånd kommer häcken inte att bli tät längst nere och du får inte det skyddade resultatet du är ute efter.
  • Gräv ett litet dike runt varje stam när häckplantorna har kommit i jorden. Du ska ge rikligt med vatten i början, och på det här sättet tas vattnet tillvara ordentligt.
  • Ifall ditt utrymme är begränsat finns det flera sorters häckar som lämpar sig utmärkt för att planteras i kruka.
  • Undvik att plantera en häck på en plats som alltid ligger i skugga eller alltid har en väldigt fuktig mark.
  • Tveka inte att be om rådgivning där du köper dina plantor för att försäkra dig om ett perfekt slutresultat.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice