Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Bill Gates tar strypgrepp på vanliga medier – Får miljardbelopp

publicerad 20 juli 2021
- Gästskribent
Bild: Bill Gates. Foto: Dfid.gov.uk. Licens. CC BY 2.0

MEDIA. Med en förmögenhet som uppskattas till 128 miljarder dollar är Bill Gates, enligt Forbes, världens fjärde rikaste man. Endast Amazon-ägaren Jeff Bezos, Bernard Arnault och Elon Musk är före honom på listan.

Originaltext: Karen Harradine, Conservative Woman. Översättning: Rolf Nilsson | Artikeln (del 2) har tidigare publicerats i Global Politics | Bild: Bill Gates. Foto: Dfid.gov.uk. Licens: CC BY 2.0

Bill Gates har lämnat den dagliga driften av Microsoft, företaget som han grundade 1975. Han ägnar nu mest uppmärksamhet åt så kallat filantropiskt arbete, genom Bill and Melinda Gates Foundation (Gates Foundation), och är mest känd för sitt globala vaccinations- och anti-malariaprogram.

Det som är mindre känt är att han har stöttat nyhetsmedia med hundratals miljoner dollar. Denna verksamhet har gjort Gates Foundation till en av journalistikens främsta grindvakter.

Enligt Tim Schwab från Columbia Journalism Review, hade mer än 250 miljoner dollar hittat vägen till nyhetsmedia. Dessa inkluderade BBC, NBC, ProPublica, National Journal, The Guardian, Financial Times, Univision, Medium, Atlanten, Texas Tribune, Gannett, Washington Monthly, Le Monde och Center for Investigative Reporting. Dessutom hade välgörenhetsorganisationer, anslutna till nyhetsmedia, fått stöd, såsom BBC:s Media Action och New York Times Neediest Cases Fund.

Som rapporterats i del 1 av denna artikelserie, kanaliseras de flesta under det fantastiska namnet Gates Foundation – Heading of Gobal Policy and Advocacy. BBC är en stor mottagare av dessa medel. Inte konstigt att deras journalistik om Covid-19-vaccination och klimatförändringar inte känns särskilt nykter.

Det är inte bara BBC som manipuleras ekonomiskt av Gates Foundation. Från 2016 till 2020 mottog Financial Times 2,3 miljoner dollar från Gates Foundation, inklusive 1,3 miljoner dollar för “global hälsomedvetenhet.” The Guardian är en annan tidning som herr Gates öser sin generositet över. Precis som BBC har de sin egen “globala utvecklingssida”, och båda har i botten stöd från Gates Foundation. Deras påstådda redaktionella oberoende motsägs av deras uttalade och enda kampanjsyfte: att fokusera specifikt på de åtta målen i FN:s millennie-deklaration som antogs 2000. The Guardian har så till den grad gått in i detta att de huvudsakligen fungerar som en vördsam PR-kanal för båda FN och Gates Foundation.

Samarbetet med Gates Foundation för att rikta världens uppmärksamhet mot global utveckling går tillbaka 11 år i tiden. Detta är en sofistikerad propagandamanöver för att övertyga allmänheten om att Gates investeringar i ett antal utvecklingsprojekt inom vaccin- och klimatförändring är av det godartade slaget. Det hjälper till att säkra att alternativa vinklar eller kritik har liten chans att få en plattform i de media som Gates strösslar sina miljoner över.

Sedan augusti 2011 har Gates Foundation gett Guardian 12,2 miljoner dollar. Det senaste bidraget var nästan 2 miljoner i september förra året. Tidningen har inte bara aktivt främjat millenniemålen utan också deras avkomma, FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling. Detta är ännu ett snyggt schema för att ta in avlat från västens skattebetalare och ge dem till världens despoter och diktatorer. Allt i klimatets namn.

Artikeln fortsätter…

Läs den kompletta artikeln på svenska Global Politics


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq