Nu återvänder IS-krigarna och deras kvinnor och barn

publicerad 8 september 2021
- av Christer Nilsson
Temabild: Islamska Staten i Sverige ISIS. Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se
Temabild: Islamska Staten i Sverige ISIS. Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se
Temabild: "Islamska Staten finns i Sverige" (ISIS). Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se

OPINION. "Detta gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att ansluta sig till IS. Nu har cirka hälften av IS-anhängarna återvänt till Sverige." "Dessa vuxna uppfyller alla kriterier som gravt olämpliga föräldrar och barnen som hjärntvättats och traumatiserats som barnsoldater...".

Text: Christer Nilsson | Tveka inte att stödja Christer Nilssons arbete genom att Swisha en valfri summa till hans nummer: 0709-661450

År 2014 utropades kalifatet Islamiska Staten, IS eller Daesh, med rötter i al-Quaida. IS utvecklades till en brutal terrororganisation, oförsonligt hänsynslös mot sina fiender.

I augusti 2014 attackerades således den jezidiska minoriteten i bergsstaden Sinjar mellan Mosul och Raqqa, med målet att utplåna alla jezider. 5000 mördades vilkas skelett länge låg i öppna massgravar; kvinnor och barn togs tillfånga för att användas som sexslavar och utbildas till barnsoldater. Ett folkmord av samma avskyvärda dignitet som Waffen-SS insatskommando i Babij Jar 1941.

Efter IS militära sammanbrott är nu kalifatet endast en spillra och 13 000 IS-krigare internerades med kvinnor och barn i olika läger i Irak och Syrien. Redan år 2012 hade personer i Sverige börjat resa för att ansluta sig till IS. Totalt 300 varav 100 kvinnor och deras barn.

Detta gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att ansluta sig till IS. Nu har cirka hälften av IS-anhängarna återvänt till Sverige. Senast har även tre svenska kvinnor och deras sex barn utvisats därför att de ”utgör en säkerhetsrisk”, enligt kurderna – kvinnor som nu ”ångrar sig” och falskeligen påstår att de ”bara skött matlagning och barn åt sina krigare”, kvinnor som varit minst lika radikaliserade som sina män.

Dessa vuxna uppfyller alla kriterier som gravt olämpliga föräldrar och barnen som hjärntvättats och traumatiserats som barnsoldater, är vittnen till tortyr och avrättningar, som sparkat fotboll med avhuggna huvuden och som lärt sig att agera självmordsbombare, halshugga eller skjuta ihjäl fångar.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp återvänder dessa, som svurit IS en evig trohetsed, till sin gamla radikala miljö, där de blir rockstjärnor och får veteranstatus. Där finns det betydande risk att det ökar på radikaliseringen bland vissa muslimska grupper, och allt detta med hjälp av svenska skattebetalare.

Samtidigt har regering och myndigheter varit så ofantligt tafatta och handlingsförlamade och hjälplöst tittat på hela detta förlopp. Andra länder har ansträngt sig mer.

I Norge har deltagande i en terrororganisation varit förbjudet sedan 2013. Först i april 2016 (två år för sent) kunde den extremt senfärdige justitieministern Morgan Johansson kriminalisera IS-resorna. Ett slag i luften. Det hela är ett jättefiasko där chansen är minimal att ställa dessa återvändare inför rätta. Fem förundersökningar mot IS-återvändare anklagade för krigsbrott har redan lagts ner ”i brist på bevis”, rapporterade Ekot nyligen.

Många liv står antagligen på spel när de mest brutala terrorister världen skådat – och deras kvinnor och barn – nu släpps in i Sverige. I den gränslösa godtrogenhetens och godhetens land Sverige väntar nu ett antal tickande bomber.

Text: Christer Nilsson | Stöd gärna Christers skrivande genom en donation via Swish till 0709-661450 / redaktionen