Avslöjat: Facebooks hemliga svartlista över farliga individer och organisationer

-

MEDIA. “Experter säger att allmänheten förtjänar att se listan, en tydlig manifestation av amerikanska utrikespolitiska prioriteringar som oproportionerligt kan censurera marginaliserade grupper”, skriver Sam Biddle i en Intercept-artikel om avslöjandet av Facebooks hemliga svartlista över 4000 farliga individer och organisationer. Vissa farliga individer är döda och även svenska musikband finns med på listan.

Den undersökande tidningen The Intercept la ut listan över oönskade organisationer, terrorgrupper, frihetskrigare, musikband och individer den 12 oktober.

Facebook försvarar sig med att plattformen inte ska sprida hat och uppmana till terror och kriminalitet, men listan får också kritik eftersom vissa entiteter och individer lika gärna kan klassas som advokater för sanning och rättvisa. Vissa kämpar mot amerikansk militär imperialism och de eviga USA-krigen i Mellanöstern som dödat och skadat miljontals civila.

“We don’t want terrorists, hate groups, or criminal organizations on our platform, which is why we ban them and remove content that praises, represents, or supports them. A team of more than 350 specialists at Facebook is focused on stopping these organizations and assessing emerging threats. We currently ban thousands of organizations, including over 250 white supremacist groups at the highest tiers of our policies, and we regularly update our policies and organizations who qualify to be banned.” – Brian Fishman, Facebook’s policy director for counterterrorism and dangerous organizations

I listan finns representanter från Sverige och merparten består av vad som betraktas som vit makt och högerextremism. Exempel är musikbanden Bärsärkarna, Storm och Pluton Svea samt en privatperson som heter Jocke Karlsson. Att försöka bedöma vilka personer, rörelser och organ som kanske inte borde stå på listan är förmodligen en smaksak och det finns definitivt en gråzon. Här finns exempel på rörelser och personer som lyfter existentiella frågor om värden i nordisk historia. Är det att betrakta som extremism? Det avgörs förmodligen av hur man uttrycker sig. Listan ger anledning till en ny debatt om var gränser ska gå för yttrandefriheten.

Se hela listan på The Intercept

Text: NewsVoice

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
14 oktober 2021 kl 19:18

När inte propagandan i den svartvita differentieringen mellan riktiga människor räckte till fick man ta till hela färgskalan i alla regnbågens färger. Sedan stavar de också fel, det heter Black Lies Matter. Vita lögner finns alltid till för att skydda en utomstående part i en konflikt.

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Jan Rosbäck
14 oktober 2021 kl 19:27

Exakt, o så gäller ju all lives matter, ja möjligen med ett fett undantag för upprepande seriemassmördare

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
14 oktober 2021 kl 15:48

Ja, man kan bara sucka o konstatera hur matt man blir av dessa patetiska. De farligaste är ju ‘de’ själva o därför kör ‘de’ med sina försök till ‘avledningsmanövrer’..

Jan Ermefjäll
Jan Ermefjäll
Gäst
13 oktober 2021 kl 10:17

“Vit makt”- begreppet är amerikanskt och en slags motpol av “Black Power” rörelsen. Inget som är överförbart på svenska förhållanden. Trots detta har den sionistiska maktorganisationen ‘expo’ beskrivit föreningen Det fria Sverige med detta epitet. DFS är dock en intresseförening för etniska svenskar och inte för vita folk i allmänhet.

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV