David Oscarsson (SVT) intervjuas om klimat-hearingens vinklade narrativ – blir upprörd

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 november 2021
- NewsVoice redaktion
David Oscarsson (red SVt Agenda) intervjuas av Robert Rosenkvist om klimat-hearingens narrativ

Robert Rosenkvist ringde upp David Oscarsson som är redaktör för SVT Agenda för att ställa frågor om varför bara ena sidan av klimatdebatten, den som är klimatalarmistisk, fick komma till tals under en klimat-hearing arrangerad av SVT den 24:e oktober.

David Oscarsson svarar att sakfrågorna om klimatförändringarna redan är avgjorda vetenskapligt. Robert Rosenkvist ifrågasätter att så är fallet och nämner att det finns många forskare som inte är inne på koldioxidteorin utan på andra förklaringsmodeller. Han frågar därför varför klimat-hearingen inte fick ha representanter från den motsatta sidan med under hearingen.

Oscarsson svarar att alla de närvarande partierna redan följer IPCC:s linje i frågan. Han menar att hearingen inte skulle avhandla klimatvetenskap utan om hur partierna avser att lyckas att göra Sverige utsläppsfritt år 2045.

David Oscarsson menar att intervjun är orättfärdig

David Oscarsson som inte visste att han intervjuades reagerade negativt då han insåg att samtalet över telefon spelades in. Han menar att Rosenkvists inspelning av samtalet var orättfärdig.

Intervjun tog därför en helt annan riktning och började handla om varför en oberoende frilansare inte får använda samma metoder som SVT tex använde mot vaccinskeptikern Linda Karlström som SVT spionerade på i 18 månader utan att uppge att journalisterna var förklädda SVT-reportrar.

David Oscarsson: Håller du på att intervjua mig nu?

Robert Rosenkvist: Ja

David Oscarsson: Ok och där har du nu spelat in det här samtalet nu?

Robert Rosenkvist: Ja

David Oscarsson: Utan att säga det till mig?

Robert Rosenkvist: Ja

David Oscarsson: Varför har du gjort det?

Robert Rosenkvist: Man får ju titta på hur de profesionella journalisterna jobbar så får man ta efter hur de gör, tänker jag.

David Oscarsson: Jag är ju en profesionell journalist. Jag känner inte igen den bilden. Vad har du fått den ifrån?

Robert Rosenkvist: Ja, jag tittade lite på Dokument Inifrån [SVT], Vaccinkrigarna, där så ljög ju ni för Linda Karlström i ett och ett halvt år.

David Oscarsson: Vilka ni menar du?

Robert Rosenkvist: SVT

David Oscarsson: Ok, jag jobbar för Sveriges Television [SVT] och jag jobbar på programmet Agenda men jag har inte ljugit för någon.

Robert Rosenkvist: Nej, det har jag aldrig sagt utan jag sa att ni på SVT gör det och ett exempel var ju Vaccinkrigarna där ni ljög i ett och ett halvt år för Linda Karlström. Hur ser du på det att ni håller på så?

David Oscarsson: Jag har inte jobbat med det programmet och kan ingenting om de uppgifterna och du kan inte ringa en random SVT-anställd och ställa frågor…om alla SVT-produktioner…[svårt att höra vem som säger vad].

Oscarsson: Du, får jag bara säga en sak, får jag säga en sak. Jag tycker inte det är ett trevligt sätt. Jag tycker inte det är ett trovärdigt samtal. Jag tycker inte det borgar för en bra intervju… att du inte presenterar dig och inte berättar att du har en Youtube-kanal och inte talar om … så agerar inte jag, så tycker jag inte man ska agera…

Samtalet avslutas kort därefter av David Oscarsson en ”random” redaktör på SVT Agenda.

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq