Så får du dina smycken att hålla längre

publicerad 22 november 2021
- av Gästskribent
Hållbara smycken. Foto: Andie Gomez Acebo. Licens: Unsplash
Hållbara smycken. Foto: Andie Gomez Acebo. Licens: UnsplashHållbara smycken. Foto: Andie Gomez Acebo. Licens: Unsplash

Vi kan nog alla vara eniga om att smycken får oss att känna oss vackra och eleganta. Men väldigt ofta slits smyckena efter ett tag, trots att man varit försiktig med hur man hanterar dem. Som tur är finns det knep att ta till för att få smycken att hålla längre. Nedan är några av våra bästa tips.

Investera i bra och hållbara smycken

Till att börja med måste vi betona vikten av att investera i smycken som faktiskt håller länge. Du ska inte förvänta dig att de tips vi listar längre ner kommer att fungera i längden på smycken du köpt för 50 kronor. Det betyder nödvändigtvis inte att du måste investera i de dyraste smyckena som finns, men åtminstone smycken som håller länge och bra.

Silvermamas namnsmycken, till exempel, tillverkas av hög kvalitet och säljs till bra priser. Hos dem hittar du ett brett utbud av bokstavssmycke (www.silvermama.se/bokstavshalsband-bokstavssmycke/) som bokstavshalsband, armband med gravyr och andra namnsmycken. Förutom att hålla länge är alla namnsmycken från Silvermama miljövänliga, då silvret som används och köps för produktion är från upp till 50% återvunnet silver.

Namnsmycken är Silvermamas specialitet, vilket kännetecknar smycken med namn eller initialer graverade eller stansade, som ett bokstavshalsband med din partners namn på eller ett armband med gravyr med dina initialer. Men de har även vackra och hållbara Bola gravidsmycke, som kan smycka en gravid kvinnas mage, för att sedan ges vidare till nästa havande i kompisgruppen eller familjen.

Förvara dina smycken ordentligt

Oxidation kan uppstå när som helst silversmycken utsätts för en viss mängd syre, vilket kan leda till bråkiga fläckar och missfärgning. Dessutom korroderar de lätt om de blandas med andra smycken. Så för att undvika att detta händer måste du förvara dina smycken efter typ och placera dem i ett lufttätt smyckeskrin, eller åtminstone i en låda med lite syreexponering.

Det finns gott om smyckeskrin tillgängliga på marknaden som är designade för att du ska kunna förvara dina smycken på rätt sätt. Om du hellre vill lägga pengar på smycken snarare än smyckeskrin, kan du med fördel förvara smyckena i plastpåsar som du stänger ordentligt. Lufttäta behållare undviker att syre och fukt tränger in, vilket i sin tur förhindrar att dina smycken rostar.

För att undvika korrosion, det vill säga missfärgning, bör du sortera dina smycken baserat på vad de består av.

Håll dem torra

När smycken möter fukt och vätskor blir de snabbt nersmutsade. Detta innebär att du bör hålla dina smycken torra på alla sätt och viss. Detta innebär att du inte ska ha armband på när du tvättar händerna eller applicerar krämer. På samma sätt ska du inte ha på dig ditt halsband eller örhängen när du duschar, eller när du befinner dig i ett spa.

Men undvik också att bära smycken när du lagar mat, städar, gör hushållssysslor och så vidare. Beroende på vad du gör kan kemikalierna du kommer i kontakt med ta bort lacken från dina smycken och missfärga metallen och stenarna. Ju mindre du kan utsätta dina smycken för fukt desto bättre.

Bär inte dina smycken allt för ofta

Sist men inte minst bör du behandla dina smycken med kärlek och omsorg. Försök att inte gå runt med smycken under en allt för lång period, då detta kommer att slita på dem. Visst känner man sig helt naken utan smycken, men försök att endast bära de dyraste du har på finare tillställningar. På så sätt kan du hålla dem fräscha och snygga i mycket längre tid. Välj rätt smycken och ta hand om dem ordentligt om du inte vill behöva byta ut dem efter några månader!

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: smycken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *