Youtube tog ned intervjun med Hanna Åsberg och Björn Hammarskjöld

publicerad 21 november 2021
- av Torbjörn Sassersson red.
Dr Hanna Åsberg (foto: Annelie Drakman) och professor Björn Hammarskjold (foto: Jesper Johansson)
Dr Hanna Åsberg (foto: Annelie Drakman) och professor Björn Hammarskjold (foto: Jesper Johansson)
Dr Hanna Åsberg (foto: Annelie Drakman) och professor Björn Hammarskjöld (foto: Jesper Johansson)

MEDIA & CENSUR. Youtube tog ned NewsVoice-videon med dr Hanna Åsberg och professor Björn Hammarskjöld som intervjuades av Aga Wilson. Videon hade då visats drygt 800 gånger. Orsaken uppges vara att videon påstås sprida felaktig medicinsk information. NewsVoice överklagade (Youtube avslog).

Läkarna Hanna Åsberg och professor Björn Hammarskjöld diskuterade i videon covidsituationen i Sverige. Läkarna säger bland annat att de verkliga dödstalen för Sverige 2020 visar att det dog färre av Covid-19 det året i jämförelse med säsongsinfluensa ett normalt år.

Youtube skrev i en "Varning":

"Ditt innehåll togs bort eftersom det strider mot våra riktlinjer för communityn. Eftersom det är första gången påverkas inte ditt konto. Du får endast en anmärkning och anmärkningen ligger kvar på kanalen.

Om det händer igen: Din kanal kommer att få en varning om brott mot communityns riktlinjer. Det betyder att du inte kan ladda upp, göra inlägg eller livestreama under en vecka."

Se förstoring

Youtube förklarar orsaken på engelska under rubriken "Felaktig medicinsk information":

"YouTube doesn't allow content that explicitly disputes the efficacy of local health authorities' or World Health Organization (WHO) guidance on social distancing and self-isolation that may lead people to act against that guidance. Learn more here.Läs mer"

NewsVoice överklagan till svenska Youtube-sektionen: "

"De två läkarna uttalar sig om statistiska data från svenska myndigheter och de gör det utifrån sina professionella erfarenheter. Deras tolkningar och uttalanden faller inom ramen för normal yttrandefrihet och tidningen NewsVoice lagskyddade pressfrihet. NewsVoice är en registrerad nättidning med utgivningsbevis sedan 10 år. Vi ber er lägga tillbaka videon online. / Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare, NewsVoice.se"

NewsVoice laddade upp videon på Rumble och den kan nu ses i artikeln: Medical Doctors: Real Covid Death Rate in Sweden 2020 was Less than the Annual Influenza

Text: Torbjörn Sassersson