6 tips för att spara pengar

publicerad 13 december 2021
- Gästskribent
Spara pengar

Spara pengar

Vill du också spara pengar? Till något konkret i närtid eller till ett lite mer diffust mål i framtiden? Genom att bygga upp ett sparkapital skapar du dig extra trygghet i tillvaron. Det är faktiskt lättare än vad många tror att komma i gång med ett lyckat sparande.

Vi listar 6 sätt som hjälper dig att bygga upp ett stort långsiktigt sparande.

1. Sätt upp sparmål

Att bara sätta i gång och spara är inte helt lätt. Eller rättare sagt – det är lätt att börja, men svårt att hålla tempot uppe och lyckas hålla i gång sparandet i det långa loppet.

Därför bör du sätta upp mål för ditt sparande. Forskningen har visat att det brukar löna sig att sätta upp sparmål. Då ställer du in hjärnan på sparande. Det är bra rent psykologiskt och kommer att påverka hur du tänker kring pengar till vardags.

Om du kan spara 10 – 20 procent av lönen kommer det att göra underverk på sikt. Du kan även bestämma dig för vad du ska spara till eller hur stort belopp du ska spara ihop totalt sett. Då blir det hela mycket konkret och mer greppbart.

2. Spara pengar med en spara pengar-app

Visste du att de som använder en spara pengar-app i snitt lyckas spara mer än dem som inte gör det? Det hör egentligen ihop med idén om att sätta upp mål. Apparna jobbar enligt samma princip. Det finns flera mobilappar på marknaden och de flesta är gratis. En populär app är Dreams.

Hur fungerar det? Ofta går det ut på att sätta upp ett mål och sedan definiera ett eller flera sätt att spara på. Till exempel automatiskt spar varje vecka eller att pengar sätts in när du gör ett köp. Sedan kan du välja att investera pengarna i fonder eller sätta in dem på ett sparkonto.

3. Månadsspara

Det finns en styrka i att göra saker regelbundet. Att månadsspara har en enorm effekt på ditt sparande. Lägger du undan ett visst belopp varje månad kommer det att göra underverk för ditt sparkapital.

Tips – Lannebo tipsar om att leta sig fram för att hitta en nivå som passar. Att spara 10 procent per månad brukar de flesta kunna klara av. Märker du att du lagt ribban för högt kan du alltid ta ut en del pengar igen.

4. Spar ihop en buffert

Vad händer om det dyker upp en oförutsedd utgift och du inte har några sparpengar att ta från? Då måste du låna pengar. Och lån är egentligen raka motsatsen till ett sparande.

Därför är det bra att skaffa sig en rejäl sparbuffert. Det är ett sparkonto där du har en summa pengar. Kanske 10 000 kronor men gärna en månadslön eller två.

Tack vare bufferten har du alltid tillgång till pengar när du behöver dem, utan att behöva betala dyr ränta. Sedan ”amorterar” du bara till dig själv tills du återställt bufferten igen.

Tips – Konsumentverket har skapat en lista med kostnader som du sannolikt kan dra ner på för att kunna spara undan lite mer av din lön.

5. Amortera på lånen

Sparande och lån går egentligen inte ihop särskilt bra. Lån är sparandets antites kan vi kanske säga. Hade det inte varit för att du amorterar hade ränta och avgifter gjort att varje skuld hade vuxit exponentiellt i all oändlighet. Otäckt.

Amorterar du kommer kostnaden för räntor att minska med tiden för att så småningom upphöra helt och hållet. Därefter kan du lägga pengarna på ett sparande i stället och dessutom tjäna pengar på avkastningen.

Ska man alltid amortera sina lån innan man spar pengar på annat sätt? Nej, det beror på typ av lån och hur hög räntan är.

Har du ett bolån med en inte allt för hög belåningsgrad och om räntan är relativt lågt är det troligtvis smartast att investera pengarna i stället för att amortera. Men har du privatlån, smålån och kreditkortsskulder är det ofta bäst att amortera lite extra varje månad.

6. Var inte feg – spar pengar i aktier

No risk, no reward. Vill du få avkastning på dina sparpengar måste du ta vissa risker. Tyvärr är det alltför många som skyr risktagande helt i onödan och söker sig till säkra placeringar som sparkonton på banken.

Det är en dålig idé. Har du en sparhorisont som är minst tre år eller i varje fall fem år är sannolikheten stor att det är på börsen du ska placera dina pengar som du spar varje månad. Den avkastning som börsen har gett på sikt är uppåt cirka tio procent per år i snitt.

Risken med börsen har egentligen aldrig varit att förlora alla sina pengar. Det har varit att värdet på tillgångarna kan svänga mycket på kort sikt. Det kan du leva med om du har en lång sparhorisont.

Det kräver dock att du följer vissa grundläggande principer för att lyckas med ett sparande på börsen. Bygg en bred portfölj med minst 12 stabila aktier eller börja spara i ganska breda fonder. Vet du inte vilka aktier eller fonder som är bäst duger det bra med en enkel indexfond.

Har du däremot besparingarna på ett ”säkert” sparkonto kommer du i själva verket att förlora pengar eftersom inflationen är högre än räntan.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Tyvärr har jag varit lite lat och har sparat i en enda aktie. Jag har avstått från aktivt förvaltade fonder som tar ut för stora avgifter i förhållande till det som fonden presterar

  • Och, om du har realräntefonder som skall någotsånär motverka inflationen, då kommer det lilla knepet av skattemyndigheter att beskatta inflationen, som Riksbanken avsiktligt skapat.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *