Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Anna Wikland! Ta ner djursexkanaler och filmade mord på YouTube

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 6 december 2021
- Christian Pavón, jurist

Kina organskörd

MEDIA & ANALYS. När videor av typen ”Never search this on Youtube” kommer upp som rekommenderad video på YouTube brukar det ofta handla om bisarra kanaler, men om du slår in vissa typer av kodliknande sökbegrepp kommer du att chockeras. YouTube tillåter kanaler med avrättningar och om djursex, men raderar kanaler med undersökande journalistik. Google-chefen Anna Wikland kan stoppa vansinnet.

Text: Christian Pavón | Denna artikel har inga direktlänkar till stötande YouTube-videor

Det finns en dold sida av Youtube som man kan komma in på om man söker på parenteser, emojis och andra “koder” som Youtubes algoritmer inte kan upptäcka. Jag rekommenderar dig verkligen att inte söka. Du kan hitta videor med regelrätta avrättningar och mord som har filmats av riktigt sjuka individer. På en video skär två män halsen av en liten arabisk pojke på ”skoj”.

Jag ifrågasätter verkligen huruvida Youtube är förhindrade att stoppa dessa videos enbart för att det fungerar att använda lite konstiga symboler i sökningarna. Det låter mycket osannolikt att algoritmer som reagerar på våldsamt innehåll då skulle bli helt lamslagna bara för att användare söker med lite märkliga tecken i titeln, men även om det mot förmodan är sant finns det andra användarkanalerm som Youtube också låter vara kvar, kanaler som kanske är minst lika skrämmande.

En av de värsta kanalerna är en YouTube-kanal som ingående diskuterar tidelag. I denna kanal diskuteras allt som kan tänka sig underlätta för personer som gillar att utnyttja djur sexuellt och denna perversion försvaras helt öppet av de som driver podden. Även denna kanal råder jag känsliga personer att undvika, men det finns en sammanfattning i denna video av vad tidelagsangängare talar om och vilka som är inblandade som tex att en dömd tidelagssadist medverkat i podden.

Med tanke på hur många kanaler som försvinner enbart för att de inte är politiskt korrekta, hur tex Swebb-TV togs ned och hur exakt 24 raderades av Youtube  osv kan man ställa sig frågan: vad har egentligen Youtubes ledning för syn på moral och anständighet?

Inte bara fallerar man att agera mot grova våldssamma videor med en riktigt dålig ursäkt, man låter också helt flaggrant tidelags-poddar vara kvar på sin plattform.

Det Youtube gör måste de hållas ansvariga för. Genom att inte agera tar de ställning. Genom att prioritera att ta ned oppisitionella politiska kanaler, men låta tidelagspoddar vara kvar så har ansvariga på YouTube gjort ett medvetet val, ett riktigt sjukt medvetet val.

Google chefen Anna Wikland och SwebbTV:s Michael Willgert. Montage: NewsVoice, baserat på pressfoton.
Google chefen Anna Wikland och SwebbTV:s Mikael Willgert. Montage: NewsVoice, baserat på pressfoton.

Hur tänker Google Sveriges högsta chef Anna Wikland?

Anna Wikland jobbar trots allt som chef för Google Sverige och Google äger Youtube. Kanske vi bör fråga oss om Anna Wiklander accepterar tidelag? För hon verkar ju gilla det betydligt mer än Exakt 24 och Swebb-TV som båda togs ner. Detta argument kanske kan tyckas raljerande, men låt oss då inte glömma vilka som började med den retoriken.

Det etablissemang Google tillhör tar bort hela kanaler för något icke politiskt korekt som en person har sagt. Om det finns 100 videor på en kanal och en person där säger något negativt om till exempel muslimer kommer den kanalen tas bort oavsett om de övriga 99 videorna helt saknar all form av stötande innehåll eller som Youtube kallar det: “Innehåll som går emot våra communityregler”. Prioriteringarna är lite speciella för Google och Youtube minst sagt.

Text: Christian Pavón

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq