Recension: ”The Father” med Anthony Hopkins, Olivia Colman och Rufus Sewell

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 5 december 2021
- Christian Pavón, jurist
Filmen: "The Father". Anthony Hopkins och Olivia Colman.

RECENSION. En av de mest uppmärksammade filmerna detta år är The Father med Anthony Hopkins och Olivia Colman. Den har inte bara blivit nominerad till oräkneliga priser utan även blivit  högt skattat av kritiker. Lever den dock upp till förväntningarna?

Anthony Hopkins spelar en man som glidit än längre in i förvirring och demens. Hans dotter Anne försöker desperat få honom att emot alla odds att klara av att skilja på verklighet och fantasim, men det är en hård kamp och sjukdomens allvar gör sig påmint.

Det har under de senaste åren gjorts ett antal filmer om senilitet och demens som till exempel filmen Still Alice med Julianne Moore vars karaktär glider in i ett demenstillstånd medans hon fortfarande är relativt ung. The Father är dock mer intensiv, skildrar mer sjukdomen från personen som har den snarare än utifrån.

Anthonys karaktär i filmen heter lustigt nog också Anthony och är en gammal man, tidigare ingenjör som inte klarar av att inse att han är sjuk. Man förstår att Anthony är en intelligent man, har stolthet och levt ett gott liv. Det är därför extra svårt för honom att inse realiteten med hans tillstånd.

Huvudpersonerna spelas av Anthony Hopkins och Olivia Colman som spelar hans dotter. Anne gör ett utmärkt jobb med att porträttera dessa karaktärer. Även Rufus Sewell som spelar Annes man är väldigt trovärdig och filmen är smärtsamt realistisk, inte bara i hur den skildrar senilitet utan även hur den skildrar vardagslivet för Anne och hur hon kombinerar sitt eget liv med att ta hand om sin pappa.

Det är en varm film, rörande, skrämmande och ibland direkt komisk. The Father är en riktigt bra film som gör skäl för sina goda recensioner och två Oscars-vinster, bland annat för bästa manliga huvudroll.

Recension: Christian Pavón | Produktion och foto: Les Films du Cru, Film4, Orange Studio


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq