Covid-19-lagen och tillfälliga smittskyddsåtgärder på restauranger förlängs till 31 maj 2022

publicerad 20 januari 2022
- av Redaktionen
Överlever restaurangbranschen coronakrisen 2021? Licens: Shutterstock.com
Överlever restaurangbranschen coronakrisen 2021? Licens: Shutterstock.com
Överlever restaurangbranschen coronakrisen? Licens: Shutterstock.com

Regeringen har idag utfärdat förlängningar av covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till och med den 31 maj 2022, efter att riksdagen röstat för regeringens förslag om förlängning. Riksdagen riktar även ett tillkännagivande till regeringen att återkomma med ett förslag om att lagarna ska gälla endast till och med den 31 mars 2022.

“Det är positivt att riksdagen beslutat att förlänga covid-19-lagen och serveringslagen. Lagarna är viktiga för att ha god beredskap inför snabba förändringar i den pågående pandemin och snabbt kunna införa smittskyddsåtgärder om det behövs, till exempel om det skulle uppstå en ny virusvariant”, säger socialminister Lena Hallengren.

I och med förlängningen av lagarna genomförs också vissa förändringar i lagarna:

När det gäller covid-19-lagen innebär ändringarna bland annat att regeringens möjlighet att meddela föreskrifter om att verksamheter behöver stänga tas bort. Detsamma gäller regeringens möjlighet om att förbjuda sällskap av en viss storlek på allmän plats. Därtill tas även kommunernas möjlighet att meddela förbud om att vistas på särskilt angivna platser bort.

Vidare ändras lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, den så kallade serveringslagen. Ändringen innebär att serveringsställen och de verksamheter som träffas av covid-19-lagen framöver kommer att regleras mer lika när det gäller vilka krav på smittskyddsåtgärder som regleras i lag. Även möjligheten för regeringen att meddela föreskrifter om att serveringsställen ska hållas stängda tas bort.

Riksdagen riktar två tillkännagivanden till regeringen rörande förlängningen av lagarna. Dels ska regeringen återkomma med ett förslag om att covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska gälla till och med den 31 mars 2022, och inte till 31 maj, dels ska regeringen senast under mars 2022 redovisa en uppföljning av resultaten av regionernas arbete med testning och smittspårning.

Text: Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det här är den verkliga sjukvårdskrisen artificiellt skapad av politiker. Det här är ingenting man löser via injektioner eller genom att göra livet surt för de oinjicerade.

  “Krisen i vården: 5 000 färre vårdplatser på 14 år
  De senaste 14 åren har en femtedel av vårdplatserna på svenska sjukhus försvunnit.
  – Vi utsätter patienterna för större risker än vad som skulle vara nödvändigt, säger Karin Hildebrand, biträdande överläkare på Södersjukhuset.”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/5000-farre-vardplatser-i-sverige-sedan-2006

 • Den eviga pandemin. Men folk börjar se igenom eländet äntligen. Många noobs därute som även de börjat höga på ögonbrynen.

  • Naturlag skall gälla här. Det blir alltså en ren personlig skadereglering/hantering. T.ex. en läkare skall slanta ur egen “ficka” om så han blir totalt pank.
   Framtidens tiggarrutor utanför marknaden blir upptagna av förrädar- läkare, sköterskor, polismän, domare etc..efter avtjänat minst 20- åriga straff. Bostadsbristen kommer kronofogden att lösa.
   Putin kan behöva gruvarbetare i Gulag.

 • Hur ska de ska kunna hantera dessa “snabba förändringar” då hela deras resonemang som agerande hitintills varit senfärdigt efterblivet. De måste leva kvar i villfarelsen att vi fortfarande bara har SVT-Pravdas statskontrollerade hjärntvätt som enda informationskälla. Tippar på att Sverige kommer följa världen med 1-2 års senfärdig fördröjning eftersom det inte går att se var Samhall slutar och ledargarnityret börjar.

   • Men de följer ju idiotin med en senfärdig fördröjning.

    De som påstår sig värna om vår allmänna folkhälsa var också de som mördade våra äldre för att få upp dödsstatistiken i början av plandemin. Det var inte någon liten grå byråkrat som tog detta beslut på eget bevåg utan dessa order kom uppifrån. Där Stefan Löfven och Lena Hallengren är de ytterst ansvariga.

    Känner själv en större respekt för den hundskit jag råkar trampa i för att sen skrapa av mot trottoarkanten.

  • Skärpning nu Anders! Individerna på Samhall är vida överlägsna dom som tror sig kunna styra landet för folkets bästa/sitt bästa. Politiker med IQ bärfis.
   Växlar funderingar ibland med folket från Samhall, och samtliga frågar varför dom som styr landet är så rädda för något som inte finns.
   Man borde slänga ut politikeradeln från riksstaden så Samhalls folket finge överta dom 349 stolarna. Jag tror att Sverige skulle bli ett roligt land att leva i då.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *