Christoffer Heinfelt: Det är dags att sluta lyda

publicerad 26 januari 2022
- av Gästskribent
CDC direktören Rochelle Walensky vid sidan av en anonym kvinna med munskydd. Montage av pressfoto från CDC respektive foto av Engin Akyurt (licens: Unsplash.com)

Vid det här laget borde tvivlen vara som bortblåsta. När t.om. WHO sluter sig till idéen om att omikron är vägen ut ur pandemin, så borde även hälsomyndigheternas mest trofasta hejarklack börja ifrågasätta det kvarvarande restriktionerna. Borde säger jag, för gör de egentligen det? Det verkar inte så när man ser entusiasmen med vilken folk ikläder sig dubbla munskydd i kollektivtrafiken. Vem är det egentligen de försöker övertyga?

Text: Christoffer Heinfelt, Masterstudent i Sociologi

Min fru berättade häromdagen hur hon upplever att munskydden verkar sitta närmare ögonen på folk nu för tiden. Att folk blir läskigare och liksom, lite mindre mänskliga på något sätt. För mig är förklaringen uppenbar. De vet någonstans i sitt inre, att munskydden egentligen inte fungerar särskilt bra. De vet, för att slita lite på en redan sliten metafor, att deras fönster till själen, deras, för viruset, mest sårbara inträngningspunkter, är öppna. Därför gör de blicken hård när du möter den. Därför ser de på dig som om det är du, som inte är människa.

Visst. Jag fattar. Det är sociala normer i spel. Munskydden gör ju att vi känner oss trygga!

Problemet är bara att de sociala normerna är alldeles för effektiva ibland. Som den där gången du gick förbi ett stoppljus och såg en man sitta ensam i sin bil med munskydd på sig. Man skakar perplext på huvudet, men inser snart allvaret i situationen. Anledningen till att folk sitter ensamma i sina bilar med munskydd på kan bara bero på en sak; backspegeln.

Många hävdar att munskydden visar att du bryr dig om andra människor, att munskydden är ett kvitto på att du också följer de övriga restriktionerna. Att du lyder. Du ska stanna hemma vid minsta tecken på förkylning och testa pliktskyldigt varje dag. Om det inte är positivt idag är det kanske det i morgon. För vi vet ju nu, att en negativ test aldrig är negativ, bara potentiellt positiv. Och det är så vi förväntas fortsätta, för att bekräfta narrativet.

Vi vet nu, att det inte är viruset som är problemet. Många före mig har pekat på Stanley Millgrams lydnadsexperiment, och med rätta. Vi blir matade med idén om att det är tilliten till myndigheterna som är räddningen, räddningen från oss själva, när man i paternalistisk anda argumenterar för att koronapasset skall införas för att beskydda de ovaccinerade. I mina öron låter det mer som att problemet antas komma inifrån oss själva. Ja, som att en potentiell olydnad när som helst kan välla upp i en.

Jag tror på potentialen i denna olydnad. Den kan övervinna alla hinder. Den förverkligar livsdrömmar, den gör oss fria och det är den som rättfärdigar tilliten mellan människor i en fungerande demokrati! Det måste vi visa våra medmänniskor, men det hjälper inte att bara demonstrera en gång i månaden under fasta ramar. Vi måste demonstrera varje dag.

Därför tycker jag att det är dags att ta av munskyddet nu. Släpp lös olydnaden! Nästa gång jag går in på bussen och möter din blick, vill jag vara säker på att du inte bara glömde ditt munskydd hemma. Inte heller hjälper det att du lite nonchalant vilar hakan i det. Nej, jag vill vara säker på att du vägrar bära det. Det är så jag vet att du är en människa värd att lita på!

Bli inte rädd, för jag och alla andra som vägrar lyda är här för dig. Nästa gång du går på bussen och äntligen bestämt dig för att våga kasta munskyddet så skall du veta att du inte är ensam. Du kan alltid sitta bredvid mig. För mig spelar inte centimetrar någon roll. Sträck istället ut handen och bjud in till ett gott, gammaldags handslag! Bjud på ett varmt leende så får du ett tillbaka!

Text: Christoffer Heinfelt, Masterstudent i Sociologi


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tack för en bra artikel, håller med till 100%.

  Den enda gången jag har använt munskydd var när jag sanerade mögel i en sommarstuga.

 • Munskydden funkar ju också som maskering om man har ngt ljusskyggt för sig.
  Om vi ska gå mot en framtid styrd av politisk islam kanske det också blir en inskolning för kvinnorna så dom vänjer sig i takt med att muslimerna växer i andel av befolkning och i maktstrukturen.

  Och politisk islam som verklig makt kan nu vara närmare än tidigare iom att det anglosaxiska imperiet verkar vara på väg mot att lyckas förena sunni och de andra varianterna.
  “Fanaticisms at the service of the United States”https://www.voltairenet.org/article215416.html

  Syftet i första rundan är att vända politisk islam mot de sekulära som Syrien och UAE. Jag är osäker på hur det är med egypten just nu.

  Om man lyckas tvinga bort resterna av sekulära muslimska samhällen blir nästa steg antagligen ökad press på Ryssland och Kina och den handelsled som Kina arbetar med den sk nya sidenvägen där väst gärna vill ha med Talibanerna mot Kina.

  Besvikelsen hos anglosaxiska imperiet var stor när Kina lyckas neutralisera radikala strömningar och befria flickorna i Xinjang så dom i motsats till under västs inflytande verkligen har några mänskliga rättigheter.

  Och inte tvingas vara outbildade avelskor för jihad, så som var fallet med IS som Usa Nato och bla Sverige medverkade till.

  • Peter, tänker replikera kort på ditt inlägg därför ämnet egentl inte har med artikln att göra. Så säger bara; politisk islam, sk islamism el shariaism är def till det minsta problemet. En helt annan och mktmkt mer sinister ‘kraft’ är fokuset..trust me

  • Instämmer i att maskerna inte har något direkt att göra med islamism men det liknar den ansiktstäckande reaktionära islam en smula. Så det kan tjäna som tillvänjning.
   Okt 2019 jätte-bailout för Usas storbanker utan att medierna säger ett pip.
   Omedelbart därpå börjar Covid-historien.
   Ansiktsmasker breder ut sig.
   När Covid ebbar ut talas det om enandet av radikal islam.
   …..
   Islamister framförallt som kanonmat mot rivalerna i öster har britterna planerat sen, minst, slutet av 1700-talet.
   (Britternas föregångare Venedig låg bakom den muslimska invasionen/migrationen söderifrån långt tidigare för att försvaga rivaler)
   Frammanandet av totalitära rörelser underlättar för kollektivistisk centralstyrning och försvårar för utveckling av en upplyst befolkning.
   Liksom Hitler på 1930-talet visste att anglosaxernas finansmakt var hans garanter gäller samma sak för muslimska brödraskapet.

 • För att komma in på min fars äldreboende står det att man ska ha munskydd. Helst även inne i hans lägenhet. Det sistnämnda har jag inte då varken far eller jag anser att det är nödvändigt. Men kan boendet kräva att man har det på vägen in till honom?

  • Som jag ser det borde det bara vara att strunta i det och vara beredd på att ta diskussionen istället. Många tar ändå sitt förnuft till fånga märker jag. Men juridiskt sätt är det väl inte något annat än en rekommendation förutsatt att du kan hålla en meters avstånd.

  • Hej Ann, hör med Strömstad akademi, de kan nog lagstiftningen väl samt är Björn Hammarskjöld verksam där. Så, torde vara en av de få ickekorrupta instanserna som är kvar inom medicinska området.
   PS Ring inte sk karolinska institutet (ett tips alltså), sk ‘bill gates’ lämnade nyligen en donation Ds

 • Tack för en bra artikel, håller med till 100%.

  Den enda gången jag har använt munskydd var när jag sanerade mögel i en sommarstuga.

 • Munskydden funkar ju också som maskering om man har ngt ljusskyggt för sig.
  Om vi ska gå mot en framtid styrd av politisk islam kanske det också blir en inskolning för kvinnorna så dom vänjer sig i takt med att muslimerna växer i andel av befolkning och i maktstrukturen.

  Och politisk islam som verklig makt kan nu vara närmare än tidigare iom att det anglosaxiska imperiet verkar vara på väg mot att lyckas förena sunni och de andra varianterna.
  “Fanaticisms at the service of the United States”https://www.voltairenet.org/article215416.html

  Syftet i första rundan är att vända politisk islam mot de sekulära som Syrien och UAE. Jag är osäker på hur det är med egypten just nu.

  Om man lyckas tvinga bort resterna av sekulära muslimska samhällen blir nästa steg antagligen ökad press på Ryssland och Kina och den handelsled som Kina arbetar med den sk nya sidenvägen där väst gärna vill ha med Talibanerna mot Kina.

  Besvikelsen hos anglosaxiska imperiet var stor när Kina lyckas neutralisera radikala strömningar och befria flickorna i Xinjang så dom i motsats till under västs inflytande verkligen har några mänskliga rättigheter.

  Och inte tvingas vara outbildade avelskor för jihad, så som var fallet med IS som Usa Nato och bla Sverige medverkade till.

  • Peter, tänker replikera kort på ditt inlägg därför ämnet egentl inte har med artikln att göra. Så säger bara; politisk islam, sk islamism el shariaism är def till det minsta problemet. En helt annan och mktmkt mer sinister ‘kraft’ är fokuset..trust me

  • Instämmer i att maskerna inte har något direkt att göra med islamism men det liknar den ansiktstäckande reaktionära islam en smula. Så det kan tjäna som tillvänjning.
   Okt 2019 jätte-bailout för Usas storbanker utan att medierna säger ett pip.
   Omedelbart därpå börjar Covid-historien.
   Ansiktsmasker breder ut sig.
   När Covid ebbar ut talas det om enandet av radikal islam.
   …..
   Islamister framförallt som kanonmat mot rivalerna i öster har britterna planerat sen, minst, slutet av 1700-talet.
   (Britternas föregångare Venedig låg bakom den muslimska invasionen/migrationen söderifrån långt tidigare för att försvaga rivaler)
   Frammanandet av totalitära rörelser underlättar för kollektivistisk centralstyrning och försvårar för utveckling av en upplyst befolkning.
   Liksom Hitler på 1930-talet visste att anglosaxernas finansmakt var hans garanter gäller samma sak för muslimska brödraskapet.

 • För att komma in på min fars äldreboende står det att man ska ha munskydd. Helst även inne i hans lägenhet. Det sistnämnda har jag inte då varken far eller jag anser att det är nödvändigt. Men kan boendet kräva att man har det på vägen in till honom?

  • Som jag ser det borde det bara vara att strunta i det och vara beredd på att ta diskussionen istället. Många tar ändå sitt förnuft till fånga märker jag. Men juridiskt sätt är det väl inte något annat än en rekommendation förutsatt att du kan hålla en meters avstånd.

  • Hej Ann, hör med Strömstad akademi, de kan nog lagstiftningen väl samt är Björn Hammarskjöld verksam där. Så, torde vara en av de få ickekorrupta instanserna som är kvar inom medicinska området.
   PS Ring inte sk karolinska institutet (ett tips alltså), sk ‘bill gates’ lämnade nyligen en donation Ds

 • Jo, ett val ska det bli -22. Men vad jag menade var att ett ‘parlamentariskt’ val med regeringstillsättning’ blir heelt omöjligt (sk contradiction in terms) eftersom Vi då som sagt skulle rösta på potentiella brottslingar, Däremot måste vi rösta fram en interrimsregering,, en korruptionsfri,, och det kan kanske ta tid att hitta kandidater..

 • Jag har aldrig sk lydit, jag kommer aaldrig låta mig underkastas (jag slutade mitt jobb o loosade 20′ i mån minst,
  för jag ville inte gå med på förnedringstesterna antifolkohälso’myndigheten’ pådyvlat min arbetsplats och de stackars cheferna o övr).
  Antitesen till Mänskligheten får skjuta mig först. Nu handlar det inte bara om att bli olydiga s a s. Nu handlar det om att agera resolut mot de i Sverige som agerat fientligtdödligt mot Oss, samt ta reda på vem som är dessa pollutikers ‘chefer’, o ‘de’ finns utomlands. pollutikerna o lvr banditer är mot repen nu och då är det dags att agera. Vi vet att ngt sk ‘who’ inte existerar utan är ett infesterat korruptionskorthus finansierat av gates o soros bl a (de två ger mer än australien, österrike, tyskland, frankrike o england tillsammans). Dessa parasiter äger alltså bokstavligen ‘who’.. Hur ser det ut på andra håll då.. Något val i Sverige -22 kan det inte bli fråga om (även pollutikerna sa det för några månader sedan, men av skälet att de ville ‘smittoskrämmas). Det här skälet handlar om att det inte går att rösta på kriminella/el potentiella brottslingar. Vidare mååste en juristgrupp, likt Fuellmichs, sättas ihop ganska pronto för att utreda politikers uppsåt och brott,, för brott handlar det tveeeklööst om, och frågan är inte graden av brottshandling utan arten på brottet. Samt inkluderar det också ‘myndighetspersoner’, ‘media’ägare, ‘journalister’ och andra kollaboratörer. Inom loppet av ett kvartal måste det finns en struktur. Vi ska samtidigt minnas att; parasister och psykopater aaldrig ger sig; ‘de’ tar vad ‘de’ vill ha, det ‘de’ inte får tag i förstör ‘de’ och mördar sedan ägarna,,

 • Själv känner jag mig alltid otrygg bland alla munblöjor, vänjer mig aldrig riktigt vid denna fullkomliga idioti.

  Men jag ser inte ner på dem, blir väl mest ledsen när de kommer där i sina bilar ensamma och med förtrycket skrivet över ansiktet…..

  Var till vårdcentralen igår, de ville jag skulle sätta på mask. Jag vägra! Sjuksyrran som satt i bakgrunden, och som hade dragit ner sitt för att få lite luft fick nog en frisk fläkt. Man såg att något hände när någon äntligen sa nej.

  Jag har själv jobbat i kemisk industri och använt allt i från partikelfilter, damfilter, till mask för gaser och stridsmedel med aktivt kol osv i. För den som besvärar sig med att läsa på förpackningen med de vanliga munblöjorna, så brukar det stå “inte för medicinskt bruk”. Kanske vore det lämpligare om det stod “för syns skull”?

  Utanför Lidel idag var bästa. En medelålders man med blöja på, och hans fru bredvid utan och rökandes. Varje år dör dubbelt så många minst i cancer som dött av covid. Men smörj in dig i gift tio ggr om dagen, och tryck det i ansiktet.

  Har anhöriga som trodde de fick svår covid. Men testen var negativa. Det var bakteriell lunginflammation som de fick av maskerna de tvingades ha på jobbet.
  Efter två veckors lunginflammation är man säkert tip top för att stå emot vidare luftvägsinfektioner. Och efter huvudvärken och tröttheten dagarna i ända är humöret på topp.

  Man får alltså för lite syre och för höga koldioxid värden. Andas in en massa mjukgörare och annat smått och gott. Luften blir torr och torkar ut slemhinnorna och tar bort kroppens naturliga skydd. Folk pillar och rör vid skydden hela tiden, och i fukten och värmen i utandningsluften, men bortom immunförsvaret frodas allehanda mikrober. Har sett folk med eksem i hela ansiktet efter skiten.

  Men det hindrar dig väl från att spotta på folk, varför FHM borde få ha dem alltid. De har ju för vana att spotta på folk. Tydligen vet de att vaccinpass inte hindrar smitta, men vaccinationsgraden ökar.

 • Jo, ett val ska det bli -22. Men vad jag menade var att ett ‘parlamentariskt’ val med regeringstillsättning’ blir heelt omöjligt (sk contradiction in terms) eftersom Vi då som sagt skulle rösta på potentiella brottslingar, Däremot måste vi rösta fram en interrimsregering,, en korruptionsfri,, och det kan kanske ta tid att hitta kandidater..

 • Jag har aldrig sk lydit, jag kommer aaldrig låta mig underkastas (jag slutade mitt jobb o loosade 20′ i mån minst,
  för jag ville inte gå med på förnedringstesterna antifolkohälso’myndigheten’ pådyvlat min arbetsplats och de stackars cheferna o övr).
  Antitesen till Mänskligheten får skjuta mig först. Nu handlar det inte bara om att bli olydiga s a s. Nu handlar det om att agera resolut mot de i Sverige som agerat fientligtdödligt mot Oss, samt ta reda på vem som är dessa pollutikers ‘chefer’, o ‘de’ finns utomlands. pollutikerna o lvr banditer är mot repen nu och då är det dags att agera. Vi vet att ngt sk ‘who’ inte existerar utan är ett infesterat korruptionskorthus finansierat av gates o soros bl a (de två ger mer än australien, österrike, tyskland, frankrike o england tillsammans). Dessa parasiter äger alltså bokstavligen ‘who’.. Hur ser det ut på andra håll då.. Något val i Sverige -22 kan det inte bli fråga om (även pollutikerna sa det för några månader sedan, men av skälet att de ville ‘smittoskrämmas). Det här skälet handlar om att det inte går att rösta på kriminella/el potentiella brottslingar. Vidare mååste en juristgrupp, likt Fuellmichs, sättas ihop ganska pronto för att utreda politikers uppsåt och brott,, för brott handlar det tveeeklööst om, och frågan är inte graden av brottshandling utan arten på brottet. Samt inkluderar det också ‘myndighetspersoner’, ‘media’ägare, ‘journalister’ och andra kollaboratörer. Inom loppet av ett kvartal måste det finns en struktur. Vi ska samtidigt minnas att; parasister och psykopater aaldrig ger sig; ‘de’ tar vad ‘de’ vill ha, det ‘de’ inte får tag i förstör ‘de’ och mördar sedan ägarna,,

 • Själv känner jag mig alltid otrygg bland alla munblöjor, vänjer mig aldrig riktigt vid denna fullkomliga idioti.

  Men jag ser inte ner på dem, blir väl mest ledsen när de kommer där i sina bilar ensamma och med förtrycket skrivet över ansiktet…..

  Var till vårdcentralen igår, de ville jag skulle sätta på mask. Jag vägra! Sjuksyrran som satt i bakgrunden, och som hade dragit ner sitt för att få lite luft fick nog en frisk fläkt. Man såg att något hände när någon äntligen sa nej.

  Jag har själv jobbat i kemisk industri och använt allt i från partikelfilter, damfilter, till mask för gaser och stridsmedel med aktivt kol osv i. För den som besvärar sig med att läsa på förpackningen med de vanliga munblöjorna, så brukar det stå “inte för medicinskt bruk”. Kanske vore det lämpligare om det stod “för syns skull”?

  Utanför Lidel idag var bästa. En medelålders man med blöja på, och hans fru bredvid utan och rökandes. Varje år dör dubbelt så många minst i cancer som dött av covid. Men smörj in dig i gift tio ggr om dagen, och tryck det i ansiktet.

  Har anhöriga som trodde de fick svår covid. Men testen var negativa. Det var bakteriell lunginflammation som de fick av maskerna de tvingades ha på jobbet.
  Efter två veckors lunginflammation är man säkert tip top för att stå emot vidare luftvägsinfektioner. Och efter huvudvärken och tröttheten dagarna i ända är humöret på topp.

  Man får alltså för lite syre och för höga koldioxid värden. Andas in en massa mjukgörare och annat smått och gott. Luften blir torr och torkar ut slemhinnorna och tar bort kroppens naturliga skydd. Folk pillar och rör vid skydden hela tiden, och i fukten och värmen i utandningsluften, men bortom immunförsvaret frodas allehanda mikrober. Har sett folk med eksem i hela ansiktet efter skiten.

  Men det hindrar dig väl från att spotta på folk, varför FHM borde få ha dem alltid. De har ju för vana att spotta på folk. Tydligen vet de att vaccinpass inte hindrar smitta, men vaccinationsgraden ökar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *