“Nämn inte med ett enda ord kopplingen mellan gruvor och försvarsindustrin”

publicerad 8 februari 2022
- Gästskribent
Stefan Löfven och Hans Mannefred. Foto: Kai Rehn
Stefan Löfven och Hans Mannefred. Foto: Kai Rehn
Stefan Löfven och Hans Mannefred. Foto: Kai Rehn

OPINION. Gruvbolagen höjer nu tonläget, när den röde Thorwaldsson blivit näringsminister. Karl-Petter Thorwaldssons uttalande att: “Vi sossar  älskar gruvor” har givit gruvbranschen medvind. Detta tillsammans med att fd politiker i tidigare regeringar sitter som ordförande i gruvbolagsstyrelser, gör att det blåser motvind för gruvmotståndarna. Statsministern som blev bonde och styrelseproffs Göran Persson (s) är ordförande för LKAB.

Text: Hans Mannefred, folkbildare/samhällsdebattör

Anders Sundström (S), fd näringsminister är ordförande för Kaunis Iron, som driver en malmgruva i Kaunisvaara i Norrbotten. En inte helt ointressant upplysning i sammanhanget är att hans sambo är Anna Hallberg, vår nuvarande utrikeshandelsminister.

Moderaten Sven-Otto Littorin, fd arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt är styrelseordförande i Beowulf Mining, som driver ett gruvprojekt i Gàllok/Kallok. Att detta går emot samernas intressen verkar inte Littorin bekymra sig över. Näringsminister Thorwaldsson agerande kan liknas vid ett politikens “höghastighetståg”. Man kan inte säga att han satsar på dialog i ärendet, utan snarare gäller monolog – von oben.

Då ska vi komma ihåg att Sverige är ett bra land för stora företag och storfinansen. Det har både sossarna och högern sett till. I detta sammanhang har gruvornas intressen varit prioriterade. Gruvornas lobby-organisation Svemin har en stark ställning, med många ingångar till politiken.

Olof Palme sa på sin tid att “Sverige är en studiecirkeldemokrati”. Nu verkar det som att
“Sverige är en statsrådsdemokrati”, där gamla och nya statsråd spelar på samma planhalva
för att få fler gruvor i Svea Rike. Taktiken är klar: Tala om klimatomställningen, den gröna ekonomin och elbilar. Nämn inte med ett enda ord: kopplingen mellan gruvor och försvarsindustrin.

Tyskgruvorna påminner oss om den tiden då Sverige såg till att nazisterna fick järnmalm till sin försvarsindustri. Tabergs-gruvan var en tyskgruva, varifrån järnmalm i massor transporterades till Hitlers förfogande. Familjerna Wallenberg och Johnson var en hjälpande händer i sammanhanget till tyskarna.

Vi kan inte utesluta att en gruva i Kallok kan bli en leverantör av järnmalm till försvarsindustrin, som sitter med sina stora plånböcker och styr och ställer i sina hemliga rum. Försvarsindustrin är lokal (finns på olika platser i Sverige) och global (tar plats i stora delar av världen). Upprustning sker i dessa dagar i många länder. Och det blir inte mindre nu; när det varnas för ryssen mer än på länge på grund av situationen i Ukraina.

Under första världskriget (1916) blev det förbud för utländska intressen att starta nya gruvor, men de gamla fick fortsätta att drivas. Efter andra världskriget bildades 1950 AB Statsgruvan som var ägt av svenska staten. Sverige tog utan kostnad över gruvorna.

Under Annie Lööfs tid som näringsminister arbetades aktivt för att få andra länder att köpa gruvor i Sverige. Per-Erik Sandlund då generaldirektör för Invest Sweden sa i en intervju att Kina var intresserade av att köpa gruvor i Sverige. Han blev inte svaret skyldig när han fick frågan varifrån dessa uppgifter kom: “De kommer från regeringshåll”.

Dörren för kineserna är fortfarande öppen. Även för ryssarna och andra länder. Min uppmaning till den svenska regeringen är: “Stäng dörren – innan det är för sent!”.

För några år sedan var det personer från Indien som låg bakom tankarna och planerna på att köra igång gruvan i Taberg: De ville sälja vanadin. Av detta blev det ingenting, Länsstyrelsen i Jönköpings län sa nej.

Det är ingen hemlighet att kineserna kan bli den nya ägaren till gruvan i Norra Kärr (Utanför Gränna). Om detta säger inte Thorwaldsson något. Tystnad råder! Varför?

Den förra VD:n för det kanadensiska prospekteringsbolaget bakom planerna på en gruva i Norra Kärr sa på sin tid att det är en aktieägarfråga. Aktieägarna avgör om kineserna får köpa gruvan. Deras vapen är pengar och det är inte en helt oviktig faktor i sammanhanget.

Bengt Göransson, ABF-ordförande, fd kulturminister och ordförande i en av våra demokratiutredningar myntade begreppet “Demokrati är vi – inte ni”. Han brann för att vara en vital del av demokratin; genom att verka som en fri fågel inom folkbildningen.

Nu verkar det som att Sverige har fått en ny demokratisk situation som kan sammanfattas:
“Demokrati är ni – inte vi”. Ni är lika med fd statsministrar och statsråd som styr och ställer
i nära samarbete med regeringsledamöter – utan att skämmas.

Text: Hans Mannefred, folkbildare/samhällsdebattör

Källa

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är för sent att stänga stalldörren när hästen är borta.

  Svenska nationella intressen har, sedan 60-talet, sålts till utländska företag. Merparten av svensk tillverkning, på grund av de groteska svenska skatterna, dessutom flyttat sin produktion till låglöne- och lågskatteländer. – eller helt enkelt tvingats att lägga ned av ekonomiska skäl.

  ASEA slukades av schweiziska Brown-Boveri. Svensk stålindustri ägs av finnar och engländare. Bilindustrin ägs av kineser.Svensk textilindustri finns inte längre. Svensl försvarsindustri har övertagits av engelska intressen. Och så vidare…

  • Mycket är sant av det som sägs i videon, men detta urval är endast en del av den totala sanningen.

   Vilka styr sedan årtusenden?

   Jag talar här om de BAKOMLIGGANDE krafterna till de makthavare som synliggörs i ovanstående video:
   https://newsvoice.se/author/savalle/

   Selekterad “information” kan kanske ses som desperata lögner hos dem som tidigare ljugit vilt och ostraffat!

   Det är väldigt positivt för oss, som önskar att hela sanningen blir uppenbar för alla människor, att även delar av sanningen presenteras.

   • Dessutom försöker jag undvika ordet sanningar för att inte begränsa min intellektuella tänkande. Använder ordet verklighetsbeskrivning , sanningar är relativa beroende vems sanningar man vill prata om. Söker en så logisk och statistisk verklighetsbeskrivning som möjligt för att försöka förstå min omvärld !!!!!

 • De svenska politiker som ger bort våra naturtillgångar och kraftigt subventionerar energi till multinationella företag blir så klart rikligt belönade för detta. Det finns helt klart en del av bankväsendet som är helt osynligt för den arma “pöbeln”.

 • Ännu ett viktigt ämne i Sverige, som det tals tyst om!

  Kom en snubbe från SGU en dag och stod och prata lite då jag bor i gammalt gruvlandskap. Han var lite förtvivlad över min negativa syn på Svenska myndigheter. Men efter en dryg halvtimmes samtal stod han och titta ner i backen och skaka på huvudet. Då var han väl mest förtvivlad över att jag hade helt rätt.

  Carl Norberg brukar väl sammanfatta det med att “Allt färre människor blir allt rikare på allt fler människors bekostnad.”

  I Sverige har inte markägaren rätt till det som finns under jord, vinsten för det hamnar i slutändan hos giganterna av girighet. De som bor i området och som borde kompenseras mest får inget. Naturen lämnas oftast oåterkalleligt förstörd även om en gruva faktisk skulle kunna göras på ett mycket bättre sätt.

  Värt att notera i sammanhanget är Atlas Copco, ännu ett företag som “verkar utan att synas” inom i princip all gruvnäring. I framtiden kommer ju gruvornas hårdvara, borrar osv komma från dem, och automatiseringen kommer från 5G och Ericsson som också kommer Wallenberg till väl. Helautomatiserade gruvor styrda av AI.

  “The nidiest little bich on earth” fortsätter berika sig på alla andra och naturens bekostnad. Men lite intressant nu när han krockar i sina intressen med Klimatmessias, tydligen har man inte programmerat om henne med vad hon skall säga ännu.

  https://www.svt.se/nyheter/sapmi/greta-thunberg-vi-kan-inte-radda-naturen-genom-att-forstora

  Alltid verka lösningen på problemen människan ställt till med under sin “industrialisering” behöva lösas med än mer industrialisering. Förutom för Greta, som vill ha sin Smartphone, sin elbil, sitt uppvärmda stora hus, sina konservburkar med bönor från andra sidan jorden, sitt stall med häst, och instagram på serverhall där hon kan lägga ut sina bilder och kampanjer. Men ändå förbehålla sig rätten att gnälla på alla andra.

  Lever man mot naturens principer får man förr eller senare naturen emot sig.

 • Här är ett utdrag från ett dokument från WEF om The Great Reset, där vi ser att BP:s VD Bernard Looney spelar en viktig roll:

  “The announcement of the Great Reset was made by HRH The Prince of Wales and Professor Schwab during a virtual meeting, followed by statements by UN Secretary-General António Guterres and IMF Managing Director Kristalina Georgieva. Their statements were supported by voices from all stakeholder groups of global society, including Victoria Alonsoperez, Founder and Chief Executive Officer, Chipsafer, Uruguay, and a Young Global Leader; Caroline Anstey, President and Chief Executive Officer, Pact, USA; Ajay S. Banga, Chief Executive Officer, Mastercard, USA; Sharan Burrow, General Secretary, International Trade Union Confederation (ITUC), Brussels; Ma Jun, Chairman, Green Finance Committee, China Society for Finance and Banking, and a Member of the Monetary Policy Committee of the People’s Bank of China; Bernard Looney, Chief Executive Officer, bp, United Kingdom; Juliana Rotich, Venture Partner, Atlantica Ventures, Kenya; Bradford L. Smith, President, Microsoft, USA; and Nick Stern, Chair, Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, United Kingdom.”
  https://www.weforum.org/press/2020/06/the-great-reset-a-unique-twin-summit-to-begin-2021/

  Så överförandet av svenska naturtillgångar till multinationella företag kan ses som en del av det som World Economic Forum (WEF) benämner “THE GREAT RESET”!

 • BP:s inmarsch i svensk gruvnäring är unik“, sägs det i den här riksdagsmotionen:
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/atgarder-for-att-hindra-utlandska-foretag-att_G902n221

  Vidare framhålls det i motionen:

  “LKAB och BP avtalade sommaren 1982 om prospekterings- och gruvbrytningssamarbete
  inom ett område i Mellansverige, i synnerhet området mellan
  Falun och Örebro. Området bedöms vara geologiskt intressant. LKAB
  har i dag samtliga inmutningar som ger förhandsrätt till eventuella fynd. Enligt
  avtalet skall LKAB överlåta hälften av samtliga dessa inmutningar till
  BP. LKAB:s avtalspartner är det brittiska multinationella oljebolaget BP
  som i dag har energi- och naturresursföretag med verksamhet på sex kontinenter.”

  Varför vill svenska ledare ge bort våra naturfyndigheter till multinationella företag?

  Här är en av dem som bär ansvar för hur vinster av svenska naturfyndigheter går till utländska jätteföretag:
  https://www.regeringen.se/49bbbc/contentassets/b740a83ce76e4b1cad799c9e7fc573b6/sveriges-mineralstrategi.-for-ett-hallbart-nyttjande-av-sveriges-mineraltillgangar-som-skapar-tillvaxt-i-hela-landet-del-1-av-2

  Och hon ser ut att vara nöjd med det, eller hur?

  • Här ser vi vilket vinstmonopol som skapats för LKAB – och därmed för BP, som tar hand om hälften:
   https://www.minefacts.eu/vamtjanarpagruvan

   Under tiden som detta jättelika överförande av ägande hittills har ägt rum i tysthet, så har Likströmsmedia och de högsta hönsen jagat runt alla i sitt inhägnade och skräckfyllda pandemi-hönseri.

  • Och här ser vi BP-VD Bernard Looney hålla tal till World Economic Forum’s “Young Global Leaders”, alltså de som av WEF utsetts att kringgå alla demokratiska processer och beredas en gräddfilsväg till poster som framtidens globala ledare.

   BP-VD:n betonade vikten av att följa det politiskt korrekta, då han uppmanade sin unga publik att ständigt jaga efter de rätta vindarna, även i den turbulenta klimatfrågan:
   https://www.bp.com/en/global/corporate/who-we-are/sponsorship/oyw-summit-2021.html

   In his speech at OYW, bp CEO Bernard Looney addressed the question: “If climate change could be solved by getting exactly the right people together around a table, who would those people be?” He also outlined the role greening companies like bp can play in working towards a solution 

   Och här ser vi hur den unge adepten, Kanadas totalitära premiärminister Justin Trudeau, omfamnas av mångmiljardären, WEF-finansiären och Corona-gurun Bill Gates på WEF:s möte för Unga Globala Ledare:
   https://pharos.stiftelsen-pharos.org/world-economic-forums-young-global-leaders/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *