Från Kanada till Europa och Nya Zealand: Ottawa inspirerar en världsomspännande protest

publicerad 14 februari 2022
- av NewsVoice
Paris, 12-13 feb 2022. Foto: Crux

VÄRLDEN. Polisen har börjat arrestera lastbilschaufförer som protesterar mot covidrestriktioner i Kanada, ändå samlades tusentals personer även denna helg i Ottawa. Demonstrationerna visar inga tecken på att avta. Sedan en vecka tillbaka har många andra städer i världen fått sina egna lastbilsblockader mot covidpolitiken.

Polisen i Kanada har i helgen lyckats lösa upp blockader i gränspassager mellan USA och Kanada, men totalt sett ökar demonstrationerna i världen allt medan regimvänliga medier med sedvanliga negativa invektiv försöker porträttera protesterna som våldsamma.

Journalister meddelar dock att protesterna är fredliga och att demonstranter till och med tagit över städernas renhållningsfunktion. Civilsamhället visar prov på omhändertagande egenskaper när utsvultna lastbilsförrare och hemlösa tilldelas gratis mat.

Många berättar om hur poliser tar ifrån civilpersoner bränsle som de planerat att ge till lastbilschaufförer som fryser i sina lastbilar.

Under helgen stoppades 500 fordon som försökte ansluta sig till en protest i Paris. Polisen utdelade även böter och sköt tårgas för att stoppa och lösa upp ansamlingen i Paris.

Ett mindre antal lastbilar samlades i Haag i Holland för att inleda en demonstration. Något tusental demonstranter anslöt sig till fots. I Nya Zealand protesterade mängder av demonstranter utanför parlamentet i Wellington. Parlamentets talman uppmanade sin personal att sätta på bevattningssystemet utanför parlamentsbyggnaden och spela hög musik för att störa demonstranterna.

Liknande protester uppstod under helgen i flera andra städer i framför allt Europa.

I USA och Kanada har blockaderna mellan ländernas gränsdragning fått bland annat bilindustrin att bromsa. Lastbilsförare blockerade tex Ambassador Bridge, en bro som står för 25% av all godstrafik mellan länderna.

Text: NewsVoice | Källa: Crux m.fl.