Vad handlar motståndet mot Trudeau-regeringen om? – Svensk i Kanada berättar

publicerad 9 februari 2022
- av Gästskribent
Demonstrationer i Ottaway 7 februari 2022. Foto: Andre Pichette. Licens: Shutterstock.com
Demonstrationer i Ottaway 7 februari 2022. Foto: Andre Pichette. Licens: Shutterstock.com
Demonstrationer i Ottaway 7 februari 2022. Foto: Andre Pichette. Licens: Shutterstock.com

NOTERAT. En svensk berättar om hur livet är i Kanada. Vittnet planerar att lämna landet genom att smita över gränsen. NewsVoice deltog tidigare i en videokonferens arrangerad av flygbolaget Freedom Airways. Deltagare berättade att de inte kan lämna Kanada utan att vara vaccinerade.

Text: Vittnesmålet postades sista veckan i januari 2022 (texten är delvis grammatiskt justerad)

Svenskens vittnesmål

"Kanada ligger ju cirka 6 månader före Sverige vad gäller restriktioner etc. Vi är i lockdown igen, restauranger, gym och alla personliga service ställen får inte lov att ha öppet. De affärer som tillåts vara öppna måste köra med 50% kapacitet för folk som får handla. Tusentals små företag har nu gått i konkurs (mitt eget också).

Sedan har regeringen också lagt på en sk carbon tax som är runt 35% extra...på ALLT. Så nu är det massor av folk som är eller snart blir hemlösa. Det finns inga ställen att hyra och inga jobb. Man får visa covidpass överallt, och för oss som inte har det, är det kört. Vi får ingen vård (bara över telefon), inte gå i skolan, inte jobba. Nu får man inte heller arbetslöshetsersättning eller socialbidrag om man är ovaxxad."

"Jag har jobbat sen förra året med en grupp som är emot vaxx passen. Nu äntligen börjar folk vakna, tack vare våra fantastiska lastbilsförare. Strået som sas bröt lasset var att regeringen bestämde att förarna måste vara vaxxade. De sket helt i det faktum att det redan var brist på förare, att affärerna blir tommare och tommare...passet skulle igenom."

"Nu har folk fått nog. Vi har knappt nån nyttig mat i affärerna...inga färska grönsaker, ingen kyckling och snart inget kött. Brist på mejerivaror också, plus allt har ökat i pris med nästan 40%."

"Igår startade en av flera konvojer av lastbilarna kommer att köra till Ottawa (huvudstaden). De kommer från varje provins. Meningen är att alla ska vara framme nästa helg [29-30 jan]- och då blockera av Ottawa med sina lastbilar. Detta tills regeringen drar tillbaks passen och vaxxintvång!"

"Nyheterna rapporterar ju givetvis inte...de har kallat det för en liten demonstration mot farliga väglagsförhållanden."

"Tänkte bara att det finns hopp, och svenskarna måste göra något lika drastiskt så vi inte hamnar i samma sits som Kanadas befolkning är i just nu. Jag ska försöka ta mig hem till Sverige i mars. Jag får fly över gränsen till USA och sedan försöka flyga därifrån."

Sammanställning: NewsVoice