Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nya fackförbundet Arbetstagarna utmanar LO och Socialdemokraterna

publicerad 2 februari 2022
- Gästskribent
Grupp av människor. Foto: ASDF Media. Licens: Shutterstock.com
Nya fackförbundet Arbetstagarna utmanar LO om Socialdemokraterna. Foto: ASDF Media. Licens: Shutterstock.com
Grupp av människor. Foto: ASDF Media. Licens: Shutterstock.com

Det nystartade fackförbundet Arbetstagarna vill vara ett arbetarvänligt alternativ till LO-förbunden som kategoriskt utesluter sverigedemokrater. Fackförbundet lovar på sin hemsida att medlemmarnas pengar inte ska ges till Socialdemokraterna.

Fackförbundet Arbetstagarna lanserades under januari som ett motvikt till LO. I det S-kontrollerade LO är idag över 440 000 SD-väljare medlemmar. Enligt Arbetstagarna representeras dessa inte på ett trovärdigt sätt av LO. 

Det stora antalet sverigedemokrater i LO har också resulterat i flera uppmärksammade uteslutningar av sverigedemokrater som inte följt LO-förbundens så kallade demokratiska ”värdegrund”. I slutet av januari petades stålverksarbetaren Ulf Karlström från sin lokala förtroendepost i IF Metall för att han är sverigedemokrat. Ett förtroendeuppdrag han fått av medlemmarna på arbetsplatsen SSAB i Luleå.

Arbetstagarna menar att man erbjuder samma tjänster som LO-förbunden gör fast till ett betydligt lägre pris än LO.

Som medlem får man kostnadsfri juridisk rådgivning, medlemsutbildningar och rabatt på inkomstförsäkring. Medlemsavgiften är 200 kronor oavsett vilken bransch man jobbar inom eller vilken lön man har.

Inom LO ökar månadsavgiften med lönen och en stor del av medlemmarna betalar uppåt 600 kronor per månad till det S-märkta fackförbundet.

“Det blir ju billigare när man räknar bort genustrams, lyxlägenheter, 60 miljoner till Socialdemokraterna och miljonlöner till pamparna, då behöver medlemmen inte betala 500-600 kronor per månad som man får göra i LO-förbunden. 200 kronor räcker om man fokuserar på den fackliga kärnverksamheten“, säger förbundsordförande för Arbetstagarna Rickard Dahlin.

Fram till 1991 tvångsanslöts medlemmar i LO till Socialdemokraterna. Än idag mobiliserar LO hundratusentals funktionärer för att kampanja för Socialdemokraterna varje val. Under riksdagsvalet 2022 planerar LO att skänka 50-60 miljoner kronor av medlemmarnas pengar till Socialdemokraternas valmaskineri. Detta trots att enbart 20 % av LO-medlemmarna stödjer detta.

“För mig är det helt uppenbart att Socialdemokraterna är LO:s parlamentariska gren, precis som att facket äger eller har betydande inflytande över exempelvis Coop, Fonus och Folksam så har man ett betydande inflytande även över Socialdemokraterna och vice versa. Vi vill ge alla dem som är medlemmar i LO och inte sympatiserar med att LO skänker tiotals miljoner årligen till Socialdemokraterna ett likvärdigt eller rent av bättre fackligt alternativ”, säger Rickard Dahlin.

Text: Arbetstagarna.se

För ytterligare pressfrågor, pressbilder eller intervjuer maila till info@arbetstagarna.se

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq