Så här kan du öka ditt välbefinnande

publicerad 28 februari 2022
- Gästskribent
Öka ditt välbefinnande
Öka ditt välbefinnande
Öka ditt välbefinnande Foto Licens: Pixabay

LIVSSTIL. Det krävs inte mycket för att öka ens välbefinnande. Otaliga studier visar gång på gång vikten av träning i olika former för ett längre och hälsosammare liv. Sedan början av 2000-talet har vi varit mer benägna att ha ett stillasittande arbete och har allt mindre tid till att ägna åt hälsa och umgänge. Det är lika viktigt att umgås med vänner och familj som att röra på sig.

Vikten av att umgås med familj och vänner

Det är inte alltid enkelt att avsätta tid för att umgås med vänner och familj. De flesta har ett heltidsarbete, man ska ta hand om och umgås med sina barn, laga mat, städa, handla och i bästa fall hitta lite tid för sig själv. Att hitta tid bland allt detta för att umgås med vänner och familj kan vara en utmaning. Enligt forskning kan vi dock öka vår livslängd med upp till 50% genom att umgås med vänner och familj.

Fysiska möten är att föredra även om digitala har sina fördelar. Man kan till exempel sitta med vänner och titta på en fotbollsmatch och kanske till och med öka spänningen genom att spela med betting bonus om hur man tror att matchen kommer att sluta. För de som inte är förtjusta i sport så kan sällskapsspel vara ett trevligt alternativ.

För mycket stillasittande bör dock undvikas. Det går alldeles utmärkt att boka in kvalitetstid med familjen och vänner och hitta en träningsform som passar alla!

Nyttan med att träna regelbundet

Genom att träna regelbundet ökar du inte bara din livskvalité men du får även mer energi. När du rör på dig, även om du inte hårdtränar, så förbättrar du din blodcirkulation, samt ökar syresättningen och på så sätt blir du mer fokuserad och effektiv under dagen.

Några saker som kan motivera dig när du ska börja träna, du blir:

 • piggare
 • känner dig gladare då vissa ämnen som frigörs i hjärnan vid aktivitet, motverkar depression
 • starkare
 • bättre minne
 • bättre fokus och koncentrationsförmåga
 • mindre ont, då muskelceller börjar producera proteiner vid träning som sprids med blodet och är smärtstillande, samt motverkar stress och piggar upp.
 • sover bättre

Du minskar även risken för sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.

Mindre risk för att råka ut för följande sjukdomar och öka ditt välbefinnande

Det är en lång lista på sjukdomar som regelbunden träning hjälper dig att undvika eller i alla fall minska risken att råka ut för:

 • Hjärt-kärlsjukdomar, är en av dessa. Du minskar risken för till exempel högt blodtryck, och därmed även kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke
 • Metabola sjukdomar, såsom fetma och diabetes typ 2
 • Cancer
 • Psykisk ohälsa, demens och depression

Vuxna rekommenderas att utföra någon form av aktivitet minst två och en halv timme fem dagar i veckan. Även vardagsaktiviteter där du blir måttligt andfått räknas. Hitta något som du skulle trivas med, kanske att plocka svamp, eller gå ut i naturen och lära dig identifiera olika växter.  Att ta trappan istället för hissen, städa eller helt enkelt cykla istället för att ta en bil är också en form av träning.

Viktigt att välja träningsform som passar dig

Många av oss har varit med om att vi köper alla träningskläder vi kan tänkas behöva, träningsverktyg eller ett årskort på gym. Efter någon vecka så är motivationen borta och man har hittat ursäkter till varför man inte behöver hålla sitt nyårslöfte. Här är några enkla alternativ som inte kostar pengar och får igång dig.

 1. Du kan gå  en rask promenad i 30 minuter fem dagar i veckan. Du kan även gå något snabbare för att höja pulsen i en kvart och träna en kvart på olika muskelgrupper.
 2. Den som gillar att springa är ett alternativ att löpträna 20-30 min tre dagar i veckan istället.
 3. Gå i trappor eller i skogen på ojämn mark.
 4. Några sit-ups för att stärka mage och bål.
 5. Armhävningar
 6. Enkla yogaövningar ger dig bra stretch och stärker kroppen.

Så oavsett vilken träningsform du väljer, är det viktigaste att du rör på dig regelbundet. Så skriv in veckans träning redan nu i ditt schema och låt telefonen påminna dig. Träning behöver inte vara en syssla som måste göras, se det som något att se fram emot!

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq