Stryktipset: sportälskarnas favorit

publicerad 10 februari 2022
- Gästskribent
Stryktipset. Foto: Thomas Serer Licens: Unsplash
Stryktipset. Foto: Thomas Serer Licens: Unsplash
Stryktipset. Foto: Thomas Serer Licens: Unsplash

Det råder ingen tvekan om att Stryktipset är ett av de mest klassiska sportspel vi har i Sverige. Varje lördag bänkar sig mängder av svenskar i tv-sofforna och riktar sina blickar mot fotbollen på de brittiska öarna – med stryktipskupongen i hand och miljonvinsten på näthinnan.

Drömmer du om att få bära den ikoniska 13 rätt-tröjan? Att pricka in samtliga matcher på Stryktipset är en prestigefylld prestation. För att lyckas väljer många att ta hjälp av experterna. Med speltips hos Gambling Cabin får spelare ta del av tips vad gäller Stryktipsets spikar, garderingar och skrällar. Varje lördag finns dessutom möjlighet att köpa andelar i experternas egna spel, vilket innebär lägre kostnad och möjlighet till delad glädje.

Så fungerar Stryktipset

Stryktipset är Svenska spels stora flaggskepp. På kupongen finns 13 matcher från Premier League och The Championship. Spelarna kan välja mellan att tippa på 1 (hemmavinst), X (oavgjort) eller 2 (bortavinst). Men det finns även möjlighet att halvgardera, det vill säga att kryssa för två tecken, eller helgardera som innebär att man har rätt oavsett resultat.

Det som är speciellt med ”Stryket” är att man inte spelar mot ett spelbolag. I stället är det de andra spelarna som står för motståndet, eftersom det är tipparna som gör upp om summan i potten. Men det är inte bara den som lyckas pricka in alla rätt som går vinnande ur lördagen, även de med 10 rätt eller fler får en del av prispotten. Utdelning sker enligt följande:

  • 13 rätt: 40%
  • 12 rätt: 15%
  • 11 rätt: 12%
  • 10 rätt: 25%

Den största vinsten hittills betalades ut år 2011. En man som satsat 64 kronor satt plötsligt på en kupong värd 20,3 miljoner kronor.

En nära 90 år lång tradition

Det tidlösa fotbollsspelet tog sin början år 1934. Vid den här tidpunkten omfattade spelkupongen endast 12 matcher. Namnet ”Stryktipset” kommer från att man under den här tiden fick stryka de resultat man inte trodde på.

35 år senare, 1969, adderades den 13:e matchen till kupongen och SVT började sända lördagsmatcherna under namnet ”Tipsextra”. Sändningarna med bland andra programledare Ingvar Oldsberg i spetsen är något många sportälskare ser tillbaka på med nostalgi, då denna era tog slut år 1995.

Programmet bytte namn till ”Tipslördag” och tog en sväng till TV4, men sedan 2010 är det Viasat som håller i sändningarna från den engelska ligafotbollen.

Tv-kanalen har bytts ut och spelformatet ändrats, men lördagarna är fortsatt en högtidsstund för de fotbollsälskare som drömmer om miljonen, eller bara en mer spännande lördagseftermiddag.

Tänk på det här innan du lägger ditt spel

Alla spelare har sin egen strategi för att nå 13 rätt, men det finns en rad objektiva punkter som kan göra vem som helst till en bättre Stryktipset-spelare.

  • Plugga på – kunskap är nyckeln till framgång. Därför är det viktigt att hålla koll på faktorer såsom lagens form, resultat i inbördes möten och avbräck i truppen.
  • Hitta skrällarna – för största möjliga vinst krävs att man är ensam med 13 rätt. Därför vill man inte spela samma rad som alla andra. Streckprocenten visar hur folket lagt sina rader. Man vill leta efter lag med låg streckprocent där en skräll är möjlig, eller där folket kanske tänkt fel.
  • Stressa inte – deadline för att lämna in kupongen är en minut före matchstart (vanligtvis kl. 15.59). Den som skickar in sitt tips tätt innan avspark hinner ta sig en titt på startelvor och eventuella skador, vilket såklart ger en fördel.
  • Tro på ditt spel – om det vore enkelt att pricka in 13 rätt skulle alla göra det. För att vinna måste man våga chansa och tro på sin strategi!

Extern skribent

Relaterat

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq