Dagens Nyheter 12:e april 1952: “Gränsreportage var rysspionage” utförd av Norrskensflamman

publicerad 13 april 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
DN och rysspionage 12 april 1952. Foto: Torbjörn Sassersson

KRÖNIKA. Jag slet upp en linoleummatta i torpet på landet och hittade förstasidan av Dagens Nyheter från den 12 april 1952, publicerad för 70 år sedan. En artikel handlade om hur en “kommunistjournalist” vid namn Fritiof Enbom på Norrskensflamman spionerat åt ryssarna. Dramat kallas för “Enbomaffären”. Fritiof fick livstids fängelse.

Dagens Nyheter hade använts som pappersunderlag under linoleummattan. Ett antal artiklar exponerades och eftersom de satt fast i golvet valde jag att lacka över hela förstasidan som en permanent dokumentation. Det fanns flera artiklar som var intressanta. En handlade om en berusad finne som greps i en båt på Strömmen i Stockholm. En annan om hur Ike Eisenhover hoppat av som NATO-chef.

Den mest intressanta artikeln (se förstoring) handlade om “Enbomaffären”.

“Med en transportabel radiosändare höll kommunistjournalisten Fritiof Enbom ryssarna underrättade om vilka trupprörelser som försiggick på svenska sidan under senare delen av kriget. Säkerhetspolisen har också haft en person i långa förhör som misstänkt för att ha hjälpt Enbom med uppsättandet av sändaren.

Man har kunnat konstatera att spionen inte varit ensam när radiosändare[n] monterades upp i några ödetorp i närheten av svensk-finska gränsen.

Spionpolisen har också kunnat kartlägga hela denna tid och då konstaterat att Enbom inför sin familj uppgivit att han för sin tidning – Norrskensflamman – varit ute på reportageresor.

En kontroll av Enboms ekonomiska ställning denna tid… “

(Artikeln fortsatte på en sista sidan i DN)

Fritiof Enbom. Foto (beskuret): Folke Hellberg. Licens: Public Domain
Fritiof Enbom. Foto (beskuret): Folke Hellberg. Licens: Public Domain

Fritiof Enbom fick livstidsfängelse – Ansågs vara mytoman

När jag först läste artikeln, som nu var permanent lackfixerad i golvet framför järnspisen i torpet, trodde jag att den var en parentes, men en snabb efterforskning visade att det var en stor skandal i Sverige 1952. Enbom ledde en spionliga som förberedde för en rysk invasion av Sverige.

Fritiof Enbom (1918-1974) bedrev ett omfattande spionage på uppdrag av Sovjetunionen. Enbom läckte uppgifter om svenska försvarsanläggningar i Norrbotten. Enbom hade arbetat som stationskarl åt Statens Järnvägar i Bjurå och han ansågs ha haft utmärkt insyn i truppförflyttningar till och från garnisonen i Boden, skriver Mattias Åberg i en C-uppsats om Enbomaffären.

Armémuseum i Stockholm har på Facebook publicerat en bild på Enbom taget på julafton 1951. Enligt vad man vet råkade Enbom avslöja sitt spioneri under alkoholberusning inför sin hyresvärd. Enbom greps av polisen och uppgav vid förhör att han ledde en spionliga som arbetade på uppdrag av Sovjet. Han angav även sina medhjälpare, bland annat sin egen bror.

“Ligan hade grandiosa sabotageplaner, enligt Enbom. De skulle inta Bodens fästning vid ett sovjetiskt anfall via Finland, skapa kaos vid svensk mobilisering och slå ut järnvägsförbindelser.” – Armémuseum

Trots brist på bevis dömdes Enbom till livstids straffarbete och flera ligamedlemmar dömdes till långa fängelsestraff. Enbom avtjänade sitt straff på Långholmsfängelset i Stockholm.

Armémuseum skriver dock att Enbom förmodligen var en mytoman och att det hela istället handlade om en rättsskandal.

Norrskensflamman (senare Flamman) utsattes den 3:e mars 1940 för ett terrorattentat.  Fem personer dödades, varav två barn, och ytterligare fem personer skadades. Tidningshuset ödelades helt. Luleås stadsfiskal, fyra officerare, en värnpliktig samt en journalist från den konkurrerande högertidningen Norrbottens-Kuriren arresterades för dådet.

Sverige spionerade på Sovjet

Dramat kryddades med att samma dag som rättegången startade sköt ryssarna ner ett svenskt Catalinaplan på spaning efter den DC-3:a som var en del av det svenskamerikanska spionaget mot Sovjet.

DC-3:an hade tre dagar tidigare försvunnit över östra Östersjön. Det var Sovjet som skjutit ner även spionplanet.

“Flygvapnets specialutrustade Tp 79:or 79001 Hugin och 79002 Munin genomförde regelbundet topphemliga flygningar över Östersjön med amerikansk signalspaningsutrustning ombord. Sverige bedrev även fotospaning mot Sovjetunionen.”Wikipedia

Spionaget mot Sovjet var i strid med den svenska officiellt strikta neutralitetslinjen. Sverige hade ingått i ett hemligt avtal med USA och Storbritannien. Svenska signalspaningsdata skulle i USA-samarbetet bytas mot den amerikanska spionutrustning som användes i DC-3:an.

Text och foto: Torbjörn Sassersson | Källa: Dagens Nyheter

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Min mor (frid över hennes minne) talade mycket om Enbom som landets förrädare så minnet lever allt jämt kvar.

  kommunismen har många olika ansikten och som ormen talar den alltid med kluven tunga. I själva verket är kommunismen inget annat ett knippe omstörtande idéer ämnat förslava alla utom några få hyperrika i toppen. Dess fotsoldater är de första att avrättas eller sändas till fånglägren så fort de fått makten i samhället. Tänk vad märkligt att detta förlegade och hatiska och sedan länge avslöjade människofientliga manifest fortfarande lockar nya individer ur var ny generation. När skall detta upphöra? Lär sig aldrig människan läxan?     

 • Ingen nyhet. Kommunister i norr hade satt ihop listor på folk isverige att mördas vid planerad invasion.

  Väst och sovjet hade planerat att dela Sverige som de gjorde med Korea.

  Mycket intressant information kommer komma i Jüri Linas bok Sovjetrepubliken Absurdistan. Kommer bara handla om Sverige och korruptionen som förekommit. Läsarna kommer baxna!

 • Ett mentalt fenomen kommer in här. När man är rädd/hatisk för/mot något/n har man gjort en skadlig handling mot objektet.
  Detta kan hänga i i generationer när det kommer grupp-dynamiker.
  alltså kan det vara så att C-Xll som härjade runt i Ryssland för en tid sedan, att karma studsar tillbaka nu?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *