Forskare vid Berkely vill koppla upp människors medvetanden till global superhjärna

publicerad 10 april 2022
- av Christian Pavón, jurist

TEKNIK. Forskare vid Berkeley University och US Institute for Molecular Manufacturing föreslår att man i framtiden ska kunna koppla ihop våra hjärnor till ett interaktivt nätverk via nanorobotar som kan fungera som ett slags internet.

Detta skulle ske genom att nanorobotarna fungerar som mottagare och sändare och via våra artärer vilka kan leda information från dessa robotar till hjärnan.

Detta skulle även i framtiden kunna leda till att man kan ladda ner information direkt till hjärnan enligt forskarna, en funktion som bland annat varit möjlig i kultfilmen Matrix där huvudpersonerna laddar ned kunskap direkt i hjärnan.


Den primära uppgiften för detta projekt skulle kunna vara att i framtiden koppla ihop våra hjärnor till ett gigantiskt nätverk av sinnen som kollektivt skulle kunna kommunicera och fatta beslut.

 

Dr Nuno Martins som är huvudupphovsman bakom denna forskning säger att denna teknik innan århundradets slut kan skapa vad han kallar för ett "internet av tankar."

Även om denna forskning i nuläget enbart är teoretisk så öppnar den upp både intressanta och skrämmande koncept. Dr Martins nämner också att vi genom att dela tankar ska kunna utveckla empati och förståelse.

Det är dock också lätt att se en mindre positiv sida av detta och associera det med liknande fenomen som Borg-kollektivet i Star Trek, ett kollektiv av halvmaskinella varelser som delar tankar och beter sig på samma vis.

Sedan denna forskning först började nå strålkastarljuset år 2019 så har flera bolag som till exempel Facebook, eller Meta som de kallar sig idag, gått ut och sagt offentligt att de också undersöker möjligheterna kring detta. Om detta skulle visa sig möjligt så skulle det i realiteten bli som att korsa en människa med en robot.

Källa och relaterat