NATO-mannen Andreas Gustavsson ETC sparkar Kajsa ”Ekis” Ekman pga RT

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 april 2022
- Torbjörn Sassersson
Andreas Gustavsson ETC och Kajsa Ekis Ekman
Andreas Gustavsson ETC och Kajsa Ekis Ekman
Andreas Gustavsson ETC och Kajsa Ekis Ekman (pressfoton)

MEDIA. En feg och radikaliserad Andreas Gustavsson sparkar en av ETC:s bästa reportrar som vågade skriva att RT kan innehålla god journalistik. Ekman fick sparken på direkten. Det skulle markeras.

Andreas Gustavsson ETC försöker krystat förklara sig:

”Jag har idag valt att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman. Det är inget lättvindigt beslut. Det ska det inte vara. Och jag vill därför förklara anledningen – och även hur vår publicistiska idé om en mer öppen, spretande ledarsida samtidigt har kommit till vägs ände.”

Så inleder Gustavsson sitt försvarstal i artikeln: ”Därför väljer Dagens ETC att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman”. Därefter för Gustavsson en monolog med sig själv där han försöker slingra sig undan det faktum att han som ansvarig chefredaktör faktiskt sparkar en journalist och att anledningen är ett förtryck av det fria ordet.

Andreas Gustavsson ETC fortsätter:

”För jag kan inte längre förklara för prenumeranter och andra hur en skribent kan framföra något på en ledarsida som inte nödvändigtvis speglar vad tidningen tycker. Som kanske är raka motsatsen.

Det här har blivit mer uppenbart senaste åren. Och tilltagande obekvämt för mig som publicist. Jag har konsekvent hävdat yttrandefrihetens egenvärde, försvarat vår modell – även när texter egentligen inte förtjänat det.

Men inte längre. Vi måste göra annorlunda. Tydligare linje. Tydligare gränsdragning.”

Ekman skrev att ”Russia Today, RT, är något annat än en propagandacentral”, enligt Gustavsson.

”Inte för att väldigt många reagerat negativt. Utan för att Kajsa Ekis Ekman skriver i sociala medier att Russia Today, RT, är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera” – Andreas Gustavsson ETC

Vi kan utgå från att Andreas Gustavsson fick ett samtal från högre ort för att Ekis Ekman skrev något positivt i sociala medier om RT, alltså Russia Today, som ungefär motsvarar en rysk version av svenska SVT. Båda är ju statsfinansierade.

Kajsa Ekis Ekman svarar

”Jag har skrivit för Dagens ETC i snart tio års tid. Det har blivit runt femhundra texter om allt från arbetsplatsolyckor till varför konsten inte bör vara politisk. Vi har haft ett bra samarbete. Vi har gjort en bok ihop. Jag har aldrig varit sjuk, levererat texterna i tid oavsett vad som hänt i livet, och inga renoveringsobjekt utan färdiga för publicering.

De första åren fick vi inte ens semester, och semesterersättning fick man sen kämpa sig till. Som frilans har man inget kontrakt, man arbetar hemifrån, omkostnaderna betalar man själv, lön 9000/månad före skatt. Undrar hur mycket de tjänat på en?

Min senaste ledare, ett klassiskt grävjobb om hur svenska tidningar samarbetat med en tidning vars försvarsreporter varit frontplacerad med nazistiska Azovbataljonen, skickade jag in i torsdags och redaktören Andreas Gustavsson skrev ”Väldigt bra detta.”

Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en ”gräns.” Jag får ingen förklaring till vad eller varför. Jag ber Andreas att få prata med honom, vad har hänt? Han har tydligen bråttom att lägga ut det här för det är ”akut.” De hinner inte ens prata med mig i telefon eller träffa mig.

Sen skriver han att saken gäller en diskussion jag hade på instagram med någon om ifall det är graverande för en politiker att ha låtit sig intervjuas av RT – och att DET tydligen ska vara anledningen. (Jag skrev där att Åkesson borde kritiseras pga rasism, inte för att han låtit sig intervjuas av RT.) En kommentar på sociala medier! Det kan ju inte vara sant. Säkert har de blivit pressade av någon ang min text, men vågar inte säga det.

Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken? Hur ska man kunna ha journalistik i krigstider om de inte får gräva och lägga fram vad de hittat, för att riskera att gagna den ena eller andra sidan?

ETC låter för övrigt Lars Palmgren försvara militärkupper i Bolivia, DET är inga problem, men det är inte första gången de avskedar ”misshagliga” kvinnor som tidigare Shora Esmailian och Florencia Rovira Torres.

Att bry sig om arbetares och kvinnors rättigheter, det gör de bara i spalterna tydligen. Från en sekund till en annan kan de kasta ut en efter tio år utan att se en i ögonen.”

Källs: Kajsa Ekis Ekman på Facebook

Andreas Gustavsson ETC bör gå till NATO:s presstjänst

Därmed är ETC en del av den antiryska propagandan och hybridkriget mot Ryssland och det ryska folket. Andreas Gustavsson visar här hur svag han är som ledare för en tidning som skulle kunna göra skillnad i detta krig. Han försöker även skrämma andra journalister i Sverige från att fungera som äkta journalister som redovisar vad de faktiskt finner.

Andreas Gustavsson är i själva verket den person som bör avgå. Han bör istället söka jobb på en av NATO:s eller EU:s propagandacentraler.

Text: Torbjörn Sassersson, oberoende journalist (artikelns ingress är uppdaterad)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq