Paludan var inte ens i flera av de städer som hade islamska upplopp

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 april 2022
- NewsVoice redaktion
Upplopp den 15:e april 2022 i Sveaparken, Örebro. Privat foto.

SVERIGE. Rasmus Paludan som är en dansk-svensk advokat, opinionsbildare och partiordförande för partiet Stram Kurs har gjort sig känd för att bränna Koranen i protest mot Islam i Skandinavien. Det har förargat den mer militanta grupperingen av muslimer. I flera av upploppen i svenska flera städer under helgen var Paludan inte på plats. Ändå blev det våldsamma upplopp.

De senaste dagarna har våldsamheter utbrutit i flera svenska städer i samband med att Rasmus Paludan fått polisens principiella tillstånd att bränna exemplar av Koranen. Han fick tillstånd i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Malmö och Landskrona och dessa städer har skakats av våldsamma demonstrationer.

Rasmus Paludan i Malmö i april 2022. Foto: Paludan
Rasmus Paludan i Malmö i april 2022. Foto: Paludan

Det första upploppet startade under skärtorsdagen då Paludan brände en koran i Jönköping. Samma dag skulle Paludan bränna koraner i Linköping och Norrköping, men innan han började gick vredgade muslimer till attack mot polisen. Personbilar och polisbilar sattes i brand. Människor skadades.

“I Linköping skadades flera poliser och sju personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. I Norrköping greps två personer misstänkta för våldsamt upplopp.” – Expressen

På långfredagen brände Paludan en koran i Rinkeby i västra Stockholm. Ett våldsamt upplopp bröt ut med stenkastning. Samma dag uppstod våldsamt upplopp i Örebro som en motreaktion. 12 poliser skadades.

På lördagen den 16:e april hade Paludan fått polisens tillstånd att bränna en koran i Landskrona, men demonstrationen flyttades av polisen till Malmö. I båda städerna blev det ändå våldsamt med stenkastning och bilbränder, konstaterar Expressen som följt händelseutvecklingen.

På söndagen hade Paludan planerat att bränna Koranen i både Linköping och Norrköping, då utan polisens  tillstånd. Han dök emellertid inte upp, men ändå uppstod våldsamma upplopp i både Navestad och Skäggetorp. Tre personer skadades av rikoschetter i Navestad, skriver Expressen.

Sammanfattningsvis uppstod våldsamma upplopp riktade mot främst polisen i tre städer där inte ens Rasmus Paludan fanns på plats. Trots det ger systemmedierna Paludan underförstått eller direkt skulden för allt våld i samtliga städer. Inget massmedia vill nämna att upploppen var politiskt/religiöst motiverade attacker mot det svenska samhället utförda av religionspolitiskt motiverade islamister. Våldsmännen skriker Aallahu akbar, men enligt vittnen deltog denna gång även kvinnor och barn i våldsamheterna.

Läs mer på SVT: Barn deltog i stenkastning i Rinkeby: ”Aldrig sett något liknande

Hur vet vi att våldet är religionspolitiskt motiverat?

Svaret är att Koranen brändes eller planerades att brännas. Det räcker. Koranen skrevs på 600-talet och anses av många troende muslimer vara en helig bok som inte får skändas. Blotta yttrandet om att en koran ska brännas ger militanta muslimer anledning att ta till grovt och dödligt våld. Det är naturligtvis djupt olämpligt att reta en religiös folkgrupp, men varför kan inte systemmedia yttra något om kärnproblemets natur?

Istället uppges våldet enbart vara “gängrelaterat” och Paludan kallas för högerextremist. Paludan får skulden för det svenska etablissemangets misslyckande att skydda ursvenskar, nysvenskar och utlandsfödda samt fredliga muslimer.

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Att bränna en bok är inte, kan aldrig vara, ett brott! Vandalisering, misshandel och mord är, däremot, alltid kriminella handlingar. Detta är vad all analys måste ha som utgångspunkt. Känslor leder oss ofta vilse.

  • Uppvigling och hets mot folkgrupp är definitionsmässigt ett brott, beskrivet i brottsbalken (16 kap, 8 prgf; “den som i uttalande el i annat meddelande som sprids, hotar el uttrycker missaktning mot folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt el etniskt ursprung eller trosbekännelse”..kan dömas till upptill fyra års fängelse), och det är exakt vad paludan har fått godkännande till att göra. När det var fredliga manifestationer mot c19- o pcrtestskandalen, då gavs knappt tillstånd. Men till detta otyg ges inte bara tillstånd, utan polisen får t om order att backa..Kommuner t om försökte stoppa godkännanden, men paludanhetsen skulle till varje pris triumfas igenom. Varför? De som beslutade (till varje pris)över polisledningen, var det också samma individer som gav order till polisledningen att ge order till sin personal att backa. What seems like a catastrophe, probably is a catastrophe

 • Detta liknar det som hände med BLM i Portland, där stadsdelar brändes och alltsammans var en myt enl. politiker. Här skyler man över det militanta med att det är gängrelaterat. Det är ju samma “playbook” som körs här som där. Texten är bara lite friserad.

 • Att bränna en bok är inte, kan aldrig vara, ett brott! Vandalisering, misshandel och mord är, däremot, alltid kriminella handlingar. Detta är vad all analys måste ha som utgångspunkt. Känslor leder oss ofta vilse.

  • Uppvigling och hets mot folkgrupp är definitionsmässigt ett brott, beskrivet i brottsbalken (16 kap, 8 prgf; “den som i uttalande el i annat meddelande som sprids, hotar el uttrycker missaktning mot folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt el etniskt ursprung eller trosbekännelse”..kan dömas till upptill fyra års fängelse), och det är exakt vad paludan har fått godkännande till att göra. När det var fredliga manifestationer mot c19- o pcrtestskandalen, då gavs knappt tillstånd. Men till detta otyg ges inte bara tillstånd, utan polisen får t om order att backa..Kommuner t om försökte stoppa godkännanden, men paludanhetsen skulle till varje pris triumfas igenom. Varför? De som beslutade (till varje pris)över polisledningen, var det också samma individer som gav order till polisledningen att ge order till sin personal att backa. What seems like a catastrophe, probably is a catastrophe

 • Detta liknar det som hände med BLM i Portland, där stadsdelar brändes och alltsammans var en myt enl. politiker. Här skyler man över det militanta med att det är gängrelaterat. Det är ju samma “playbook” som körs här som där. Texten är bara lite friserad.

 • Eller bränna bibeln, el svenska flaggan el ngt annat som går att elda och som är kulturetniskt bundet. Nej, tror inte det. Faktum är att det som nu skett, igen, är ren och skär antisemitism eftersom muslimer är semiter.

 • Jag undrar vad de som stöttar och finansierar paludan i hans skamfulla beteende, skulle sagt om muslimer el kristna börjat bränna talmud. Hade ngn fått tillstånd till det, näää

 • Rasmus Paludan har förhoppningsvis öppnat ögonen på SVENSKA FOLKET för vad muslimer ställer till med!

 • Eller bränna bibeln, el svenska flaggan el ngt annat som går att elda och som är kulturetniskt bundet. Nej, tror inte det. Faktum är att det som nu skett, igen, är ren och skär antisemitism eftersom muslimer är semiter.

 • Jag tror Paludan visar oss vilken ständigt tickande bomb den militanta islamska grupperingen är, utspridd i hela landet. Den har en extremt låg toleransnivå. Så med andra ord, alla islamska dominerade stadsdelar eller förorter utgör krutdurkar med riktad sprängverkan.

  De fredliga muslimerna måste också agera, inte bara sitta som snälla svenskar och hoppas på att de själva inte ska drabbas.

  Polisen måste sluta med sin dialogtaktik, den funkar inte.

  Militären måste kopplas in eftersom de militanta grupperingarna är just militanta. De utöver dödligt våld, men alla har ju förstått att den svaga svenska regeringen då internationellt avslöjar att den inte har kontroll och att Sverige inte alls är en humanitär stormakt.

  • Mycket var bra i denna artikeln, men att militären måste kopplas in var historielöst så det förskräcker. Det gjorde man i Ådalen 1931. Det vore viktigare att diskutera varför (enligt vissa uppgifter) många polisfordon skulle avvakta flera kilometer från konflikthärdarna. Men kanske ännu viktigare är att lyfta fram de krafter som vill syfta till fredliga uppgörelser exvis folkomröstningar när det gäller betydligt viktigare frågor såsom en svensk NATO anslutning.

  • Inte militanta islamiska grupperingar Torbjörn utan just muslimer. Islam står på tre ben: tro på Allha. Följa Mohameds alla regler samt att samhället ska styras av sharia. Det var väl inga “militanta islamiska grupperingar” som härjade en runt utan bara muslimer.

   • De är absolut militanta i bemärkelsen att de verkar betrakta sin kamp som ett krig mot en fiende. Wikipedia har en målande beskrivning:

    “Jihad (arabiska الجهاد (ǧihād), “strävan”[1] eller “kamp”; ytterst från jahada (ǧhd), “att anstränga sig”; “guds högsta strävan”) är för muslimer en fredlig handling för islams sak, men även krigshandlingar eller väpnat försvar av islamiskt territorium.[2] Inom islam innebär jihad framförallt självrannsakan och striden mot frestelsen och det förbjudna, med strävan efter att vara så rättfärdig som möjligt och följa religionen.[3] Jihad är även en strid mot islams fiender.”

 • Jag undrar vad de som stöttar och finansierar paludan i hans skamfulla beteende, skulle sagt om muslimer el kristna börjat bränna talmud. Hade ngn fått tillstånd till det, näää

 • paludan är en stor skandal och borde inte få agera på svensk mark öht. Men troligtvis ingår han i planläggningen kring grundlagsförändringen, enl marxs devis (Hegel hade inte detta i åtanke när han formulerade tes-antites-syntes, utan var ngt marx, trotskij o lenin antog på sitt eget ‘speciella’ sätt) problem/reaktion/’lösning’, så att svenska folket ska vara mer accepterande till inskränkningar i våra friheter. Min gissning iallafall. Dessutom är paludan trippelmedborgare..med lojalitet endast mot ett speciellt sk land

 • Rasmus Paludan har förhoppningsvis öppnat ögonen på SVENSKA FOLKET för vad muslimer ställer till med!

 • Jag tror Paludan visar oss vilken ständigt tickande bomb den militanta islamska grupperingen är, utspridd i hela landet. Den har en extremt låg toleransnivå. Så med andra ord, alla islamska dominerade stadsdelar eller förorter utgör krutdurkar med riktad sprängverkan.

  De fredliga muslimerna måste också agera, inte bara sitta som snälla svenskar och hoppas på att de själva inte ska drabbas.

  Polisen måste sluta med sin dialogtaktik, den funkar inte.

  Militären måste kopplas in eftersom de militanta grupperingarna är just militanta. De utöver dödligt våld, men alla har ju förstått att den svaga svenska regeringen då internationellt avslöjar att den inte har kontroll och att Sverige inte alls är en humanitär stormakt.

  • Mycket var bra i denna artikeln, men att militären måste kopplas in var historielöst så det förskräcker. Det gjorde man i Ådalen 1931. Det vore viktigare att diskutera varför (enligt vissa uppgifter) många polisfordon skulle avvakta flera kilometer från konflikthärdarna. Men kanske ännu viktigare är att lyfta fram de krafter som vill syfta till fredliga uppgörelser exvis folkomröstningar när det gäller betydligt viktigare frågor såsom en svensk NATO anslutning.

  • Inte militanta islamiska grupperingar Torbjörn utan just muslimer. Islam står på tre ben: tro på Allha. Följa Mohameds alla regler samt att samhället ska styras av sharia. Det var väl inga “militanta islamiska grupperingar” som härjade en runt utan bara muslimer.

   • De är absolut militanta i bemärkelsen att de verkar betrakta sin kamp som ett krig mot en fiende. Wikipedia har en målande beskrivning:

    “Jihad (arabiska الجهاد (ǧihād), “strävan”[1] eller “kamp”; ytterst från jahada (ǧhd), “att anstränga sig”; “guds högsta strävan”) är för muslimer en fredlig handling för islams sak, men även krigshandlingar eller väpnat försvar av islamiskt territorium.[2] Inom islam innebär jihad framförallt självrannsakan och striden mot frestelsen och det förbjudna, med strävan efter att vara så rättfärdig som möjligt och följa religionen.[3] Jihad är även en strid mot islams fiender.”

 • paludan är en stor skandal och borde inte få agera på svensk mark öht. Men troligtvis ingår han i planläggningen kring grundlagsförändringen, enl marxs devis (Hegel hade inte detta i åtanke när han formulerade tes-antites-syntes, utan var ngt marx, trotskij o lenin antog på sitt eget ‘speciella’ sätt) problem/reaktion/’lösning’, så att svenska folket ska vara mer accepterande till inskränkningar i våra friheter. Min gissning iallafall. Dessutom är paludan trippelmedborgare..med lojalitet endast mot ett speciellt sk land

 • Så befriande att läsa denna artikel. Stort tack !
  Den beskriver verkligheten utan en agenda.
  Rasmus Paludan är just en dansk-svensk advokat, opinionsbildare och partiordförande för partiet Stram Kurs. Inget annat. Ingen högerextremist.
  Och våldet är just religionspolitiskt motiverat.
  Klart som korvspad!

  • Bor man i Sverige får man kanske vänja sig vid både naket och korvbrasor av olika brännstoff.
   Staten bränner ju böcker som inte är PK eller innehåller för någon något kränkande ord.
   Sådant får man tåla i Sverige
   Finns ingen ursäkt för sådana handlingar, fel plats och 1000 år för sent!

   LeifB

  • Bara ett litet tips här. Detta med HÖGER resp. VÄNSTER är inte med verkligheten överensstämmande i detta sammanhang, det är geografi. Enligt den observerade skalan över emotioner (som POLITIK är) är det här en antagonism med dragning åt konservatism. I detta ligger ingen förstörelse som den andra sidan visar, vilket är hat.
   Om denna skala vore allmänt anammad skulle det knappast finnas något under uttråkning i folkdjupet. Uttråkning är brytpunkten mellan att vara konstruktiv resp. destruktiv.

 • Så befriande att läsa denna artikel. Stort tack !
  Den beskriver verkligheten utan en agenda.
  Rasmus Paludan är just en dansk-svensk advokat, opinionsbildare och partiordförande för partiet Stram Kurs. Inget annat. Ingen högerextremist.
  Och våldet är just religionspolitiskt motiverat.
  Klart som korvspad!

  • Bor man i Sverige får man kanske vänja sig vid både naket och korvbrasor av olika brännstoff.
   Staten bränner ju böcker som inte är PK eller innehåller för någon något kränkande ord.
   Sådant får man tåla i Sverige
   Finns ingen ursäkt för sådana handlingar, fel plats och 1000 år för sent!

   LeifB

  • Bara ett litet tips här. Detta med HÖGER resp. VÄNSTER är inte med verkligheten överensstämmande i detta sammanhang, det är geografi. Enligt den observerade skalan över emotioner (som POLITIK är) är det här en antagonism med dragning åt konservatism. I detta ligger ingen förstörelse som den andra sidan visar, vilket är hat.
   Om denna skala vore allmänt anammad skulle det knappast finnas något under uttråkning i folkdjupet. Uttråkning är brytpunkten mellan att vara konstruktiv resp. destruktiv.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *