Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Wework etablerar sig i Sverige – Finansinspektionen aningslös

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 24 april 2022
- Christian Pavón, jurist

FÖRETAGANDE. År 2008 grundades företaget Wework och lanserade sig själva som ett utvecklingshus inom IT-branschen. Några år senare blev företaget väldigt stort och omsatte mångmiljardbelopp i dollar, men var detta verkligen ett seriöst bolag?

Adam Neumann, som var företagets grundare, sade sig vilja starta ett utvecklingshus som skulle ge unga personer chansen att vara med och skapa innovationer och gick till och med så långt att han köpte små lägenheter till dem på den luxuösa Fifth Avenue i New York.

Ungefär ett decennium efter deras framgång började dock fler och fler frågetecken att hopa sig och bland annat så misslyckades deras VD och tillika grundare Adam Neumann att på en direkt intervjufråga för Fortune Magazine svara på exakt vad företaget sysslar med.

Deras officiella programförklaring var att de hjälpte till att skapa digitala mötesplatser men några exakta definitioner på vad de producerade framkom aldrig och en planerad börsintroduktion blev aldrig av på grund av Neumanns vägran att svara på vad det exakt var de gjorde.

Som en konsekvens av detta så förlorade bland annat inte ”bara” massor med unga anställda sina arbeten utan även sina bostäder. Nu har detta företag etablerat sig i Sverige på Malmskillnadsgatan 32 i Stockholm.

I juni år 2021 sände SVT en dokumentär om Wework där dessa saker presenteras och där allting i slutet visar sig vara ett luftslott för att lura av investerare pengar, vilket de också lyckades väldigt väl med. De fick till och med den japanska stjärninvesteraren Masa Son att investera 17 miljarder dollar  i företaget.

NewsVoice valde att göra lite efterforskningar om Wework och ringde Finansinspektionen. Vi talade med en expert på tillsynsärenden vid namn Ulf Gejroth som berättade att det inte finns något tillsynsärende eller någon varning på detta företag.

Han la även till:

”Finansinspektionen driver inte processer, men varnar för ohederliga företag och bedriver tillsynsärenden.”

Ulf var väldigt informativ och behjälplig, men vi finner det ändå mycket märkligt att Finansinspektionen inte har dessa företag på radarn. Att skydda den svenska marknaden från oseriösa aktörer måste vara Finansinspektionens huvuduppgift?

Text: Christian Pavón

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq